Anne sütü bol miktarda sıvı içerir, 6. ayını doldurmuş ve yürüme çağındaki çoğu bebek kısıtlama olmaksızın emzirildiklerinde emzirme yoluyla ihtiyaçları olan sıvıyı alabilirler.
Yenidoğan Bebek Su İhtiyacını Anne Sütünden Karşılıyor
Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Yeni doğan bebeklere su verilmez. Bebekler su ihtiyaçlarını anne sütünden karşılarlar. Anne sütü içerisindeki besin maddeleri bebeklerin karnını doyurmaktadır. Su yeni doğan bebeklerin vücuduna zararlı bakterilerin girmesine yol açabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Ancak uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamalıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
İlk 6 ay bebeğin bütün su ihtiyacını anne sütü karşılar. Anne sütünün %87 si sudur ve bebeğinizin bütün ihtiyaçlarını karşılar. Anne sütü olmadığı durumlarda formül mama ile beslenen bebeklerde de suya ihtiyaç yoktur. Doğru miktarda su ile hazırlanan mamalar bebeğin su yani sıvı ihtiyacını karşılar.
4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
Şiddetli dehidrasyonun belirtileri arasında, gözlerin içe çökmesi, aşırı uykulu olma hali ve aşırı huysuzluk vardır. Aynı zamanda bebeğin elleri ve ayakları soğuk olabilir, kafasında içe çökmüş noktalar bulunabilir. Şiddetli susuzluk yaşayan bazı bebekler koma haline girebilirler.
Meme boşaldıkça süt üretimi olur. Emzirirken aynı zamanda mama takviye edilirse bebeğin midesi mama ile dolar. Midesi mama ile dolu olan bebek git gide daha az annesini emer ve daha az emdikçe süt daha az salgılanır, anne sütü gerçekten yetmemeye başlar. Sonunda tamamen mamaya dönersiniz.
“Neden bebeğe ilk 6 ay su verilmemeli?” sorusunun bir diğer cevabı ise anne sütünde bulunan vitamin ve mineraller ile ilgilidir. İlk 6 ay bebeğinize vereceğiniz su, onun karnının doymasına neden olabilir. Yani bebeğiniz, anne sütünü daha az tüketebilir; ihtiyacından daha az vitamin ve mineral vücuduna girebilir.
İlk 6 ay boyunca, sıcak iklimlerde bile, su ve meyve suyu emzirilen bebekler için gereksizdir ve alerjenlerin ya da atık maddelerin vücuda alınmasına sebep olabilir. Yeni doğanlar (özellikle 4-5 haftanın altında) için su takviyeleri riskli olabilir. - İki aylıktan küçük bebeklere ek su verilmemelidir.
biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir. Kullanacağınız suyu 5 dakika kaynatıp, ılınınca toz mamayla karıştırın. Kapalı şişe suyu kullanıyor bile olsanız, kaynatmayı ihmal etmeyin.
1) Aptamil
Zamanında ve erken doğmuş bebekler için en çok kullanılan mama markası olan Aptamil, annelerin sıkça tercih ettiği mamadır. Prematüre doğanlar için Aptamil Prematil üretilmiştir. Bu mama düşük ağırlıklı doğum ve erken doğan bebekler için oldukça etkilidir. Beyin ve göz gelişimini destekler.
Çocuk sağlığı doktorları bu konuda, ilk 6 ayda bebeğin su bile verilmeden sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğini özellikle belirtiyor. Yani uzmanlar ilk 6 ay içinde bebeklere su verilmemesini tavsiye ediyor.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Değerli anneler, bebeğinize ilk 6 ayda yani emzirdiğiniz süre boyunca su vermenize gerek yok. Anne sütünün yüzde 87'si sudur. Buradan ihtiyacını alır. 6.aydan sonra ise her 2-3 saatte bir su vermenizi öneriyorum. 2 yaşına kadar kaynatılmış su verin.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Bebeklere su verirken, özellikle çeşme suyu verilecekse 10 dk kaynatıp dinlendirilmiş olarak verilmesi önerilmektedir. Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur.
Bebeğin 6. aydan önce annesini tanıması bu yollarla mümkündür. Ama 6. aydan itibaren görerek de tanıyabilir. Anne ve babasına bağlı yaşayan bir bebeğin hareketli hale dönüşmesi için geçen süre 12 aydır. Ebeveynler, bebeğin bu gelişme sürecinde bebekle ilgili her şeyin bir hedefe göre olup olmadığını merak ederler.
Özellikle savunma sistemi henüz yeterince gelişmemiş olan prematüre bebeklerle, ağız temasından kaçınılmalıdır. 2. Zamanında doğmuş bebekleri de ilk 3 ay içinde ağız ve tükürük temasından korumak gerekir. 3. Üçüncü aydan sonra bebekleri buse şeklinde öpmek genellikle zarar vermez, hatta faydalıdır da.
2 Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
Bebeğiniz gündüz yaklaşık 6 saat, gece ise 11 saat uyuyabilir. 6 saatlik gündüz uykusunu günün saatlerine bölebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri