Bir C vitamini türevi olan askorbik asit, yaşlanma karşıtı bir bileşen olarak cilt bakımı rutinlerinde sıklıkla yer almaktadır. İyi bir antioksidan olmasının dışında, pigment üretimini önlemesi ile leke tedavisinde de sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca, kolajen üretimini uyardığı da bilinmektedir.
Cilt bakımında asitleri ne sıklıkla kullanmalısın? Haftada en az iki-üç kere asit içerikli cilt bakım ürünleri kullanmak cildinde arınma sağlayabilir. Tabii bu aşamada hangi asitleri kullandığın veya kombinlediğin de çok önemli. Örneğin, retinol ve asitlerin birlikte kullanılması tavsiye edilmez.
Sadece belli asitler kullanılmalıdır. Cilt sağlığı için faydalı olan asitler: Alfa Hidroksi Asitler (Glikolik Asit), Beta Hidroksi Asitler (Salisilik Asit), Hyaluronik Asit (Hyaluron), Askorbik Asit (C Vitamini), Retinoik Asit (Retinol).
Ciltteki gözenekleri temizlerken akneye sebep olabilecek bakterileri öldürür. Enflamasyon kaynaklı kızarıklık, iz ve şişkinliklerin hafiflemesine yardımcı olur. Azelaik asit içeren ürünler, ciltte aşırı melanin üretimine engel olarak cilt tonunu dengeler.
Asit ürünler ciltte soyucu özelliğe sahip özel kimyasallardır. her ne kadar faydaları çok olsa da güneş kremi adımı atlanmamalıdır. Özellikle lekeye meyilli ciltler için asit ürünleri dikkat edilmesi gereken cilt bakımı adımıdır. Çil ve lekelenmenin görüldüğü ciltlerde yaz aylarında asit kullanımı önerilmez.
İlgili 26 soru bulundu
Sağlayabildiği faydalar tüm cilt tiplerine uygun olsa da, yağlı cilt tipi için salisilik asit kullanmak özellikle önem taşır. Yağlı ve sivilceli ciltlerde sıklıkla görülen akneler, siyah noktalar, sivilceler salisiliğin bir süre kullanılmasıyla ortadan kalkabilir.
Yağlı ve akneli ciltlerin tercih ettiği, tıkanmış gözeneklerin açılmasını sağlayarak sivilceleri temizlemesiyle bilinen ve cilt bakımında sıklıkla yararlanılan asit çeşididir. Aynı zamanda beta hidroksi asit (BHA) olan salisilik asit, cilt bakımında sıklıkla kullanılan bileşenler arasında yer alır.
Sitrik asit, glikolik asit ve mandelik asit gibi popüler AHA'lar; cilt serumları, yüz temizleme jelleri ve tonikler gibi çok çeşitli cilt bakım ürünlerinde yer almaktadır. Ancak, bu asitler suda çözündüklerinden cildin alt katmanlarına etki edemezler ve cilt yüzeyindeki ölü derileri gidermek için kullanılırlar.
Glikolik asit + Salisilik asit
Bu yüzden ikisini birlikte kullanmayın! Birlikte işe yarayacak şekilde tasarlanmamış olan akne tedavileri veya peeling ürünleri birlikte kullanılmamalıdır; çünkü cildi çok kurutabilir, tahriş edebilir ve cildinizi soyabilir.
Renk eşitsizliği ve cilt lekeleri: Glikolik asit
Glikolik asit, cildin üst katmanını hafifçe soyup peeling etkisi göstererek yenilenmesine yardımcı oluyor. Bir AHA formu olan glikolik asit, özellikle kırışıklık, lekeler ve renk eşitsizliği gibi yaşlanma belirtilerini gidermek için çok sık kullanılıyor.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
BHA (Beta Hidroksi Asitler)
Cildin iyileşme süreci etkilenebilir ve ciltte tahriş riski artabilir. Bu nedenlerle, yaz aylarında AHA ve BHA içeren ürünlerin kullanımı sınırlanmalı veya düşük dozlarda kullanımı sağlanmalı.
Böylece sivilce (akne) sonrası yaraların yol açtığı renk değişikliğini azaltmış olur. Laktik asit, ciltteki ölü derilerin yok edilmesi için en iyi bileşenlerden biridir. Sivilce (akne) sonrası yara izlerinin görünümünü azaltır ve cildin genel dokusunu düzeltmeye yardımcı olur.
Bu nedenle ise yüz serumu sürüldükten bir süre sonda nemlendirici kullanmak cildinize iyi gelecektir. Yani evet yüz Serumu sürüldükten sonra nemlendirici kullanabilirsiniz.
Sabah cilt bakım rutini oluştururken öncelikle cildinizi temizlemeli, ardından serum ve nemlendirici uygulamalısınız. En son adımda ise güneş kremi geliyor ve daha sonrasında makyaj adımına geçebilirsiniz. Yani güneş kremi serumdan önce mi sürülür sorusunun cevabı, önce serum sonra güneş kremi....
Ayrıca koltuk altı kararması veya cildin herhangi bir bölgesinde olan kararma ve istenmeyen cilt tonlarında da glikolik acid en etkili çözümü sunan uygulamalardandır.
Hyalüronik asit, C vitamini ile birlikte kullanıldığında, daha etkili bir sonuç elde edilebileceği gözlemlenmiştir. Bu yüzden C vitamini serumu uyguladıktan sonra, hyalüronik asit içeren bir nemlendirici serum uygulamak cildin çok daha canlı, dolgun, neme doymuş ve parlak görünmesini sağlayacaktır.
C vitamininin salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanılması önerilmiyor. Bu içerikleri üst üste kullandığında, birbirlerinin etkilerini nötrlüyorlar ve tahrişe neden olabiliyorlar.
AHA Ne İşe Yarar? AHA içeren ürünler akne gibi cilt sorunlarının yarattığı iltihabı azaltma, yüzey kırışıklıklarını giderme, ölü cilt hücrelerinden arındırma, cilt tonu ve dokusunu iyileştirerek genel cilt sağlığını korumaya yardım eder.
Cilt bakım ürünleri arasında gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olan tonikler, maskeler ve serumlar bulunur. Bu ürünler arasında salisilik asit, glikolik asit, alfa hidroksi asit (AHA), beta hidroksi asit (BHA), retinol, C vitamini ve hyaluronik asit gibi aktif bileşenler bulunabilir.
Matlaşan ciltleri parlatarak düzensiz cilt görünümünü azaltmada etkilidir. Ciltteki leke kırışıklık ve çizgi görünümünü azaltmada yardımcı, tedavi edici bir cilt bakım uygulaması olarak tercih edilebilir. Kolajen hızlandırarak cildin sağlıklı, ışıltılı, estetik bir görünüme kavuşmasına destek olabilir.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Limon ve karbonat son derecede etkili bir tedavi seçeneğidir. Bu karışımı pamuk yardımı ile sivilce olan bölgelere sürerek iyileşmesini bekleyebilirsiniz. Limon ve Yoğurt: Limon ve yoğurt karışımı da aynı şekilde antibakteriyel özelliği olan ve sivilcelere çok iyi gelen bir karışımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri