Bir asidin göreli kuvveti, kimyasal yapısı baz alınarak belirlenebilir. Genel olarak, H—A bağı daha polar olan asitlerin daha kuvvetli olduklarını söylemek mümkündür. Asidite, H—A bağı daha zayıf ve konjüge baz A⁻ daha kararlı olduğunda da daha fazla olur.
Bir asidin kuvveti, onun içinde bulunduğu çözeltiye ne kadar proton (H+) verebildiğinin ölçüsüdür. Kuvvetli asitler %100 çözünürler ve bu çözünme iyonlaşarak gerçekleşir. Yani 1 mol HA kuvvetli asidi suda çözündüğünde 1 mol H+ ve onun eşlenik bazı A- 1 mol oluşur.
Asitlik ve Bazlık Güçleri Üzerine Molekül Yapısının Etkisi
Bir periyotta, elementlerin hidrojenli bileşiklerinin asitlik gücü, hidrojene bağlı elementin elektronegatifliği arttıkça artar. Örneğin, 2. Periyotta, asitlik gücü NH3< H2O < HF sırasında artar.
Bir PERİYOTTA, elementlerin hidrojenli bileşiklerinin asitlik gücü, hidrojene bağlı elementin ELEKTRONEGATİFLİĞİ ARTTIKÇA ARTAR, elektronegatiflik periyotta sağa doğru artar. Örneğin, 2. Periyotta, asitlik gücü NH3< H2O < HF sırasında artar.
7. Periyotlarda soldan sağa doğru gidildikçe asitlik özelliği artar, bazlık ve elektrik iletkenliği azalır. 8. Soldan sağa doğru atom çapı azalırken yukarıdan aşağıya doğru atom çapı artar.
İlgili 25 soru bulundu
Bazik özelliğe daha yakın, sıcaklık düştükçe bazik özellik artar. Sıcaklık yükseldikçe asidik özellik artar.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
Bir maddenin asit/baz durumunu ölçen pH skalası, 0 ile 14 arasında değişen bir sayıdır. 7-14 arasındaki değerler bazik, 0-7 arası değerler asidik olarak bilinir. 7 ve civarı ise nötr bölge olarak görülür. Örneğin tuzlar, çoğunlukla bu bölge civarında yer alırlar. pH değeri düştükçe, asitlenme artar.
pH'ın çözünürlüğe etkisi, metal iyonlarını ayırma yöntemi olarak da kullanılır. pH düşerse; asitlik artar, OH‾ azalır, tepkime ileri kayar, OH‾ oluşur, çözünürlük artar. pH < 7 çözelti asidik, H+ iyonu derişimi OH‾ iyonu derişimden fazla. pH > 7 çözelti bazik, OH‾ iyonu derişimi H+ iyonu derişimden fazla.
pH terimi etkili asitliği yani asitlik derecesini veya asitliğin gücünü ifade etmektedir. Toplam asitlik ise asidin etkinliğine veya derecesine bakılmaksızın diğer ifadeyle asidin kuvvetli veya zayıf olduğuna bakılmaksızın toplam asit miktarını gösterir.
Aynı elementlerden oluşan oksijenli asitlerde oksijen sayısı arttıkça asitlik kuvveti artar. Asitlik kuvveti ile tesir değerliği karıştırılmamalı. Asitlik kuvveti bileşikteki hidrojen sayısına bağlı değildir.
Asitler suya H+ iyonu verir. Bazlar suya OH- iyonu verir. ❄ Asitler mavi turnusolu kırmızıya, çevirir.
Ka ≥1 ise asit orta dereceli kuvvetli; Ka ≥10 ise asit çok kuvvetlidir. Eğer Ka değeri 10-4 ile 10-9 arasında ve asidin başlangıç derişimi 1-10-3 M arasında ise suyun iyonlaşma dengesinin pH'a etkisinin olmadığı kabul edilir.
CH3COOH (asetik asit), HF (hidroflorik asit), HNO2 (nitröz asit), HCN (hidrosiyanik asit), C6H5COOH (benzoik asit) Zayıf asitlere örnek olarak verilebilir.
Nitrik asit, normal olarak oda sıcaklığında kuvvetli asit olarak kabul edilir.
Maddenin içindeki asit nitelikli hidrojen iyonlarının yoğunluğuna göre ölçüm yapılır. pH cetveli 0-14 arasıdır. 0 aşırı asit, 14 de aşırı alkali demektir. 7 pH derecesi ise ne asit ne alkali yani maddenin nötr olduğunu gösterir.
Bir maddenin pH değeri hidrojen iyonu [H+] ile hidroksil iyonunun [OH–] değişimlerinin oranına direk bağlıdır. Eğer H+ değişimi OH– değişiminden fazla ise maddemiz asidik; yani pH değeri 7'den düşüktür. Eğer OH– derişimi H+ değişiminden fazla ise maddemiz bazik; yani pH değeri 7'den büyüktür.
0 PH OLAN BİR ASİT VARDIR: BATARYA ASİDİ
Karşımıza ortalama değerin üzerinde çıkan bu Ph derecesine sahip sular alkali su olarak adlandırılmaktadır. Bu suların tadı acı olabilir ve bazı cilt sorunlarına sebep olabilir.
* Asidik maddelerin pH tayininde sıcaklık etkileri daha zayıftır. Bu durumlarda artan sıcaklıkla birlikte pH değerinin artması yönünde genel bir eğilim mevcuttur.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir.
Hidroflorik asit (HF), hidrojen florür bileşiğinin sudaki çözeltisine verilen isimdir. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar.
Asitlerin suda çözünmesi “ekzotermik” yani ısı veren bir olaydır. Derişik asit üzerine az miktarda su eklendiğinde reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı eklenen az miktardaki suyu buharlaştırır.
Bu tek kullanımlık kral suyunun iş bitiminde pH'ı 7'ye ayarlanarak kanalizasyona dökülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri