İlaçlarınızı her zaman oturarak veya ayakta, dolu bir bardak su ile alın. İlaçları su yerine greyfurt, nar gibi meyve suları, asitli ya da alkollü içeceklerle içmeyin..
Su dışındaki sıcak ya da soğuk gazlı ya da gazsız içeceklerle ilaçları içmek ilacın etkinliğini azaltabilir, sindirim sistemi mukozalarına yapışarak lokal yan etkilere de (ülser ve kanama gibi) yol açabilirler.” İlaçlar mümkünse prospektüslerinde belirtildiği şekilde içilmelidir.
Kandaki şeker oranını düşürmesi için alınan insülin gibi ilaçların yanında kesinlikle kahve, çay ve kola içilmemeli. Çünkü bu ilaçlarla birlikte kafein alındığında, kan şekerinin beklenmedik bir oranda düşme ihtimali çok yüksek.
AĞRI KESİCİLER: Greyfurt ağrı kesicilerin etkisini büyük ölçüde azaltıyor. Bunun yanı sıra ağrı kesici aldıktan sonra kola, çay ve kahve de içmemek gerekiyor.
Soda, kola ve portakal suyu gibi asitli içecekler de mide asiditesini değiştirdiği için penisilin grubu antibiyotiklerin emilimini azaltabiliyor. Greyfurt suyuyla birlikte içildiğinde ise ilaçların bağırsaklardan kana geçmesi engelleniyor.
İlgili 41 soru bulundu
''İLAÇLAR, GREYFURT, SODA, KOLA GİBİ İÇECEKLERLE İÇİLMEMELİ"
En ideal kullanım, ilaçları aç karnına yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra almaktır.
Söz konusu ilaçları ne yutarken ne de daha sonrasında 2 saat boyunca greyfurt suyu başta olmak üzere limon ve portakal suyu içilmemeli. Ağrı kesici etken maddeli ilaçlarla kahve, kola gibi kafeinli içecekler ve çikolatanın tüketimi önerilmiyor. İlacın etkenliğini azaltıyor.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiyotiklerin etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin.
Araştırmalar, sitrik asitten zengin turunçgillerin de bazılarında benzer suçlu etkiler gösterebileceğini gösterdi. Portakal, limon, mandalina da furanokumarin adlı ilaç etkinliğini azaltabilen etken madde varsa bu kolesterol ve bazı antihistaminklerde ilacın etkinliğini azaltabilme etkisi olduğu ortaya çıktı.
Metabolizmada meydana gelen bu değişimlerde kişinin yağ yakımında zorlanmasına ve kilo vermeden güçlük çekmesine neden olur. Gazlı içecek tüketimini tamamen hayatınızdan çıkarmak kişinin kilo alımında ciddi bir değişikliğe uğrayacağı gibi aynı zamanda kilo vermesine de yardımcı olacaktır.
Bazı antibiyotiklerde bulunan maddeler, mineralli suyun içindeki kalsiyumla birleşerek etkisini kaybeder. Hiçbir fayda etmeden vücuttan atılan antibiyotik, hastalığa çözüm olamayacaktır. Maden suyuyla ya da maden suyundan sonra ilaç alma konusunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
Coca-Cola'nın içerisinde fare de fare kanı da yoktur. Dünyanın en büyük alkolsüz içecek şirketi olarak tüketiciye ulaşan her bir ürünümüzün %100 kalitede olması en önemli önceliklerimizden biridir. Bu nedenle ürünlerimizin tümü son teknoloji kullanılarak el değmeden ve yüksek kalitede üretilir.
En şaşırtıcı veriyse kolada alkola rastlanması oldu. Aralarında Coca-Cola, Pepsi Cola, Coca-Cola Light Coke ve Coke Zero'nun da bulunduğu 10 içecekte alkole rastlandığını belirten uzmanlar, bu oranın ülkede alkollü içecek kabul edilen yüzde 1.2 oranından çok daha düşük, 0.001 oranında olduğunu bildirdi.
Oral yoldan alınan bir tablet, mide-barsak yolunu 5-6 saatte geçer. Bunun 0.5-1 saati midede geçmektedir.
Doğru amaca yönelik olsa dahi gerekli dozdan daha fazla ilaç tüketilmesi, ilacın iyileştirici etkisini yitirmesine ve vücutta büyük hasarların gelişmesine neden olabilir.
Greyfurt, elma ve portakal suyunun bazı ilaçların etkisini azaltabildiği, bu nedenle tehlikeli sonuçlar doğurabileceği bildirildi.
◊ Prensip olarak hap ve kapsülleri bir bardak dolusu su ile için. Bol su ile içmek ilacın yemek borusu ve midede oluşturabileceği tahrişi azaltabildiği gibi bağırsaklardan emilimine de yardımcı olur. İlaçlarınızla birlikte sıcak içecekler içmeyin.
Gün içinde limonlu su tüketimi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Özellikle sabah limonlu su içmek toksinlerin vücutta birikmesini engelleyerek antioksidan etki gösterir. Sabah saatlerinde ve yemeklerden önce içilen limonlu su, ağız ve diş sağlığının korunmasına destek olur.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Zira tansiyon ilaçları da halihazırda vücuttaki potasyum miktarını artırıyor. Bunun yanında örneğin muz yiyerek ekstra alacağınız potasyum vücudunuza fazla gelebiliyor. Bu yüzden siz siz olun, tansiyon ilacı alıyorsanız muz gibi potasyum bakımından yüksek besinleri tüketmeyin.
ÇOCUĞUNUZ İLAÇ İÇTİ, İLK 15 DAKİKA İÇİNDE BOL KUSARSA AYNI MIKTARDA ILACI TEKRAR VERİN, EGER 15 DAKİKADAN DAHA SONRA KUSARSA TEKRAR VERMEYİN ÇÜNKÜ VÜCUT İLACI EMMİŞTİR.
Kimler Parol kullanamaz? Eğer aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz Parol kullanmayın: Parasetamole ya da ilacın içerdiği diğer maddelerden birine karşı alerji, Şiddetli karaciğer veya böbrek yetmezliği.
PAROL'un yiyecek ve içecek ile kullanılması
Alkolle veya alkol içeren yiyecek, ilaç vb. ile birlikte kullanıldığında karaciğer üzerine zararlı etki gösterme riski artabilir. Alkol alan kişilerde karaciğer zehirlenmesi (hepatotoksisite) riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun 2000 mg'ı aşmaması gerekir.
Ciddi karaciğer hastalığı olanlarda PAROL kullanılmaz. Alkol alan kişilerde karaciğer zehirlenmesi (hepatotoksisite) riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun 2000 mg'ı aşmaması gerekir. Eğer çocuğunuzda karaciğer veya böbrekleri ilgilendiren bozukluklar varsa, doktorunuza danışmadan PAROL kullanmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri