Kız dili ve Edebiyatı: Uyuz = Çok tatlısın. Gıcık = Senden hoşlanıyorum. Öküz = Benimsin. Geber = Seni seviyorum.
"Uyuz olmak" deyimi, genellikle rahatsızlık ve sinirlilik ifade eder. Bir kişi veya durum karşısında oldukça rahatsız olmak, gıcık kapmak veya sinirlerin bozulması durumlarında kullanılır. Bu ifade, hoşlanmama veya bir şeyden ötürü sürekli rahatsız olma duygusunu yansıtır.
Deyim. [1] Kızmak. [2] Sinirlenmek. [3] Kuşkulanmak.
Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu bir tür cilt hastalığıdır. Kişide kaşıntı ve döküntüye neden olan uyuz hastalığı, özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösterir ve son derece bulaşıcıdır.
Edviye-i Müfrede'ye göre, “giciyik” (kaşıntı) ve “uyuz”un ilacı kan aldırmaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Uyuz tedavisinde en sık kullanılan tedaviler permetrin içeren kremlerdir. Bunun yanında kükürt ve benzil benzoat içeren kremler de kullanılmaktadır. Bazı durumlarda ivermectin içeren haplardan da fayda sağlanmaktadır.
Akarın cilt altına yerleşmesiyle oluşan rahatsızlık; el, parmak araları, koltuk altı gibi bölgelerde belirtilere yol açar. İnsanlarda görülen uyuz vakaları ise tedavi edilmediğinde hastalığın yol açtığı belirtiler artar, zaman içinde kaşıntıya bağlı olarak cilt yaraları oluşur.
Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar kadınlarda rahim ağzı kanserlerine sebebiyet verir. Uyuz gibi cinsel hastalıklar ise sadece sürtünme ile geçer.
Uyuz hastalığı tüm vücutta görülebilir, ancak en çok el, parmak arası, koltuk altı, dirsek, kasık, meme ucu, cinsel organ, bel bölgesi ve kalça gibi derinin katlandığı bölgelerde yoğunlaşır. Çocuklarda ise baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında yayılma görülebilir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölgede şiddetli kaşıntı görülebilir. Çocuklarda ise yüz, kulağın arka kısmı, ayağın alt bölgesi ve avuç içi gibi bölgelerde kaşıntıya neden olabilir. Uyuza neden olan akarın açtığı tüneller cilt yüzeyinden çıplak gözle görülebilir nitelikte olabilir.
İlk kez akara maruz kalındı ise 4-8 hafta, daha öncede uyuz olundu ise 1-4 gün içerisinde belirtiler ortaya çıkar. Kaşıntı, ciltte kızarıklık ve döküntü, cilt üstünde kabarık çizgiler halinde izler, kaşıntının geceleri daha fazla artması, sıcak duşun kaşıntıyı hararetlendirmesi uyuzun belirtileridir.
Uyuz; hastalığa sahip biriyle uzun süreli ve doğrudan temas sonucu bulaşır. Havlu, çarşaf, yastık gibi ortak eşya kullanımı, el ele tutuşma ya da aynı evde yaşama gibi durumlarda bulaş riski artar. Hastalık, kalabalık ve kişilerin çok fazla temas halinde olduğu pek çok yerden bulaşabilir.
Uyuz hastalığı genellikle el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, kulak arkaları, göbek çevresi, karın alt kısmı, koltuk altları, bel bölgesi, erkeklerde genital bölge ve kadınlarda meme uçları, dirsekler, ayak bilekleri ayaklar ve kalçalar gibi vücudun kıvrım yerlerinde yoğunlaşır.
Beyaz sirke cildin ph değerini değiştirir. Bu değişim uyuz parazitlerinin ölmesine neden olur.
Temizlik için yüksek sıcaklıkta (60°C ve üzeri) yıkama yapmalısınız. Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur. Doğru çamaşır yıkama ürünleri ve deterjan eklemek ve normal bir yıkama programı kullanmak da önemlidir. Temizlik sonrasında, uyuzlu kıyafetleri güneşte kurutmanız önerilir.
Sonbahar ve kış aylarında oldukça yaygın olarak görülen hastalık ciddi seviyede de bulaşıcıdır. Dünya çapında da yaygınlığı fazladır. Sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmına yer edinerek ortaya uyuz çıkar. Akar ciltte ilerleyerek kaşıntıya sebebiyet vermeye başlar.
Permetrin: Bu ilaç, uyuzun neden olduğu semptomları azaltmak ve enfeksiyonu öldürmek için topikal olarak uygulanır. İvermektin: Bu ilaç genellikle ağızdan alınır ve daha şiddetli uyuz vakalarında kullanılır. Benzil benzoat: Bu ilaç uyuz tünellerindeki akarlara etki eder ve uyuzun semptomlarını azaltır.
Kadın, erkek ayrımı olmaksızın her iki cinste, tüm yaş gruplarında görülebilir. Toplu yaşam koşullarında özellikle hijyen sorunları yaşandığında salgınlara neden olabilir.
Uyuz, cildi etkileyen bir parazit enfeksiyonu olan bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Sarcoptes scabiei adlı parazitin neden olduğu uyuz; genellikle ciltte kaşıntı, kızarıklık ve döküntülerle kendini gösterir.
Uyuz hastalığının en belirgin olarak kendini gösteren semptomu, hiç şüphesiz ki şiddetli ve uzun süre geçmeyen kaşıntıdır. Israrcı kaşıntıda özellikle geceleri artış görülür. Uyuz hastalığının zamanla kaşıntı dışında ciltte görülen başka belirtileri de ortaya çıkar.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
Yoğun bir vücut bakımı uygulayan ve kozmetik kullanan hastalarda deri değişimleri çok az miktarda olup uzun süre fark edilmeden kalabilirler. Uyuz tedavi edilmezse kronik hale gelebilir, ancak bir süre sonra kendiliğinden iyileşebilir de.
Uyuz böceği insan üzerinde 1-2 ay kadar yaşayabilir. İnsan derisinden uzakta ise 2-3 günden fazla yaşayamaz. 10 dakika boyunca 50 °C sıcaklığa maruz bırakılırsa ölür. Uyuzdaki kızarıklık ve kaşıntı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülse bile tedaviden sonra birkaç hafta devam edebilir.
Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur. Kaşıntı minimaldir ya da hiç yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri