Askı Sözcük(Pegword) Yöntemi: İmaj oluşturarak bir. listedeki öğeleri sırasıyla hatırlamada kullanılan diğer. bir bellek destekleme yöntemi de askı-sözcük. yöntemidir.
4.Askı Sözcük Yöntemi
Bu yöntem yeni bilgiyle iyi bilenen kolay bilgiyi ilişkilendirmektir. Özellikle sıralı öğrenilmesi gereken bilgilerde oldukça işe yarar yöntem olduğu söylenir. Örneğin sayıları öğrenme de “mini mini birler çalışkan ikiler tembel üçler…”
Anahtar sözcük yönteminde öğrenilecek yabancı kelimeyi anadilde benzer sesteş olan bir kelime ile eşleştirmek ve bu eşleştirmeyi de görsel destekleyiciler ile desteklemek öğrenilenlerin uzun süreli belleğe anlamlı bir şekilde kodlanmasını sağlar.
Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü. Eğer bilinçsiz şekilde öğrendiğiniz şey, doğada veya etrafınızda var olan örüntülerse (mesela kendisini tekrar eden diziler, düzen, vs.), buna örtülü örüntü öğrenmesi deniyor.
Bağ yöntem hatırlanacak sözcükler ile peş peşe gelen görsel imgeler oluşturulması biçiminde uygulanmaktadır. “Zihinde canlandırma, diğer bir deyişle nesnelerin zihinde resimsel olarak temsili, oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Loci / Yerleşim Yöntemi Loci yöntemi, öğrenmeniz gereken bilgileri, yaşadığınız mekân ile ilişkilendirerek hatırlamanıza yardımcı olur. Mekân; eviniz, okulunuz, yaşadığınız sokak ve sizin çok iyi bildiğiniz bir yer olabilir.
Öğretilmesi amaçlanan beceri analizi ileri zincirleme yöntemine göre yapılır. Öğretim sırasında bütün beceri basamakları için uygulama yapılır, yani beceri bir bütün olarak aynı öğretim denemesinde öğretilir.
Bir dersin amacı, içeriği, öğrenme-öğretme süreçleri ve değerlendirmeden oluşan programdır. Örtük program: Programın gizli saklı yönünü ifade eden okul içi ve okul dışı tüm etkinlikleri kapsayan programdır.
Örtük/Gizli/İnformal Program
Bir eğitim programındaki resmi programda yer almayan, planlı olmayan, kast edilerek kazandırılmayan ve yazılı olmayan programdır.
4.1.
Kısa süreli bellekte depolamayı artıran strateji tekniklerinden olan tekrar tekniği, anlamlandırma stratejilerinde de kullanılmaktadır. Bilgilerin sesli ya da zihinsel olarak tekrar edilmesine örtük ve açık tekrar stratejisi diyebiliriz.
Kelimelerin anlamlarını doğru bir şekilde öğrenmek için Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakmak gerekir. Akronim, iki ya da daha fazla kelimenin baş harfleri ya da birkaç harfinden oluşturulan kelimelere verilen isimdir.
Özümleme: Önceden sahip olduğu bir şemayı farklı şemayla benzeşmesi. Ör:Televizyon kumandasını mikrofon sanan çocuk. Uyma: Eğer var olan şemayı yeni durumla ayırt edip yeni şema oluşturuyorsa bu duruma uyma denir.
Koruyucu tekrar, bir şey hakkında ne kadar çok düşünülürse o şeyi hatırlamanın daha kolay olduğu anlamına gelir.
Anahtar sözcük yönteminde öğrenilecek yabancı kelimeyi anadilde benzer sesteş olan bir kelime ile eşleştirmek ve bu eşleştirmeyi de görsel destekleyiciler ile desteklemek öğrenilenlerin uzun süreli belleğe anlamlı bir şekilde kodlanmasını sağlar.
Kısa Süreli (İşleyen) Bellek: Bu belleğin bilgiyi tutma süresi ve kapasitesi sınırlıdır. Burada bilginin kalma süreci yaklaşık olarak 20 – 30 sn' dir. Burada daha fazla bilgi depolamak için gruplama ve zihinsel tekrarlar yapılır. Bilgiler burada kodlanarak uzun süreli belleğe gönderilir.
Güdüler insan davranışlarının anlaşılmasında ve şekillenmesinde önemli bir etkendir. Örneğin, açlık güdüsü yiyecek bulmaya, susuzluk güdüsü su bulmaya, başarı güdüsü başarıya yönelik davranışlara yol açar. Bu davranışların süreklilik ve yoğunluğunu ise güdünün kuvvet derecesi belirler.
Örtük program olarak adlandırılan bu program, okullarda uygulanan eğitim programlarında belirtilen amaç ve etkinliklerin dışında öğrenme-öğretme süreci içerisinde ortaya çıkan bilgi, fikir ve uygulamalar şeklinde tanımlanmaktadır.
Örtük program; okulda olup-biten ve yazılı programda yer almayan, ancak öğrenme ürünleri üzerinde etkisi olan tüm etkileşim ürünleridir. MEB TTKB tarafından hazırlanarak uygulamaya konan öğretim programlarında belirtilen amaç ve etkinlikler değildir.
Bilinçli ve Örtük Öğrenme
yapmakta olup, örtük öğrenme (implicit learning) kavramının ilk olarak 1967'de Arthur Reber tarafından ortaya atıldığı bilgisini de vermektedir (s.298).
Önceki açıklamalarda belirtildiği gibi örtük program, formal programda belirtilen nitelik ve uygulamaların dışında okul ve sınıf içerisindeki tüm yaşantıları kapsamaktadır. Dolayısıyla açıkça belirli ve yazılı olmayan bir programdır.
Örtük program; okulda olup-biten ve yazılı programda yer almayan, ancak öğrenme ürünleri üzerinde etkisi olan tüm etkileşim ürünleridir. MEB TTKB tarafından hazırlanarak uygulamaya konan öğretim programlarında belirtilen amaç ve etkinlikler değildir.
Örtük veriler, açıkça belirtilmeyen ancak açıkça verilen bilgilerden çıkarılabilecek bilgilerdir. Açık veriler bazen örtük verilerin antitezi olarak görülür. Diyelim ki iş arkadaşınız size “Bir gün önce Tenten topla oynarken bacağını incitti” dedi. Bu öğleden sonra onu doktora götürmeliyim.
Tüm beceri yaklaşımı (tüm basamakların bir arada öğretimi), her denemede beceri analizinde yer alan bir basamağın öğretilmesi yerine, basamakların tümünün birden öğretilmesi olarak tanımlanır. Tüm beceri yaklaşımına göre amaçlar düzenlenirken, önce becerinin bütünüyle ilgili uzun dönemli amaç konur.
Zincirleme davranışlar ise, birkaç davranışın bir araya gelerek daha karmaşık bir davranışı oluşturmasına denir. Örneğin, pazar ya da marketten alışveriş yapma becerisi, çamaşır makinesini kullanma becerisi gibi.
Beceri Analizi: Bir becerinin tamamlanabilmesi için gereken her beceri basamağının sıralı olarak belirlenmesidir. Beceri Analizi, bütün becerilerin kendisinden daha küçük parçalara ilkesine dayanır. Beceri Analizi, öğrencinin öğrenmesini kolaylaştırmak için becerileri küçük basamaklara ayırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri