Veysel samimi bir Müslüman; insanı, tabiatı ve kâinatı anlatan içli bir halk şairidir. Hâl böyle olmakla birlikte, O'nun özellikle tasavvuf anlayışını ortaya koyan şiirlerinde vahdet-i vücût inanışını yansıtan söyleyiş özelliklerinin yanında, panteizm prensiplerini terennüm eden ifade hususiyetlerine de rastlanır.
Alevi camiada doğup büyümesine rağmen, noksansız bir arif kişi olan Aşık Veysel ise bir tek şiiriyle olsun, bu kardeş kavgasına katılanların yanında olmamıştır.
Alevi ve Bektaşi geleneğine mensup halk ozanlarından biri olan Âşık Veysel, âşık edebiyatının geleneksel bütün unsurlarını şiirinde barındıran, yirminci yüzyılın bu alandaki en önemli temsilcilerinden birisidir.
Âşık Veysel'in içinde ukde kalanlar arasında, çok sevdiği Atatürk ile tanışmak, huzuruna çıkamamak vardı. Ki Atatürk ile tanışmak uğruna kara kışta 3 ay boyunca yürüdü.
Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu (25 Ekim 1894, Şarkışla - 21 Mart 1973, Sivas), Türk halk ozanı ve şair.
İlgili 33 soru bulundu
Âşık Veysel'in 25 yaşındayken akrabalarından Esma ile evlendiği, 8 yıllık evli olduğu dönemde bir gün hasta yatarken eşi Esma'nın 6 aylık kız çocuğunu bırakarak evdeki işlere yardım etmesi için tutulan Hüseyin isimli bir çiftlik uşağı (azap) ile kaçtığı bilinmektedir.
Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Akçakışla köyünden Aşık Halil (Soylu) kendisi ile yapılan bir görüşmede bade içip içmediği sorulduğunda; “Ben bade filan içmedim, beni derdim ağlattı, derdim söyletti.” diyerek âşıklığa başlayış sebebini izah etmiştir.
Yedi yaşına geldiğinde Sivas'ta çiçek hastalığı salgını ortaya çıktı. Aşık Veysel de çiçek hastalığına yakalandı ve sol gözünü kaybetti.
Veysel Şatıroğlu, 1894'te Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi.
Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun vefatının 50. yılında, doğum yeri Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyündeki mezarı başında anma programı düzenlendi.
Veysel samimi bir Müslüman; insanı, tabiatı ve kâinatı anlatan içli bir halk şairidir. Hâl böyle olmakla birlikte, O'nun özellikle tasavvuf anlayışını ortaya koyan şiirlerinde vahdet-i vücût inanışını yansıtan söyleyiş özelliklerinin yanında, panteizm prensiplerini terennüm eden ifade hususiyetlerine de rastlanır.
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Bugün 123. yaşını kutladığımız Aşık Veysel, şiirleriyle olduğu kadar hayat hikayesiyle yüreklere dokunan bir isim. Daha önce iki ablasını almış olan çiçek hastalığı nedeniyle gözlerini kaybeden Aşık Veysel, hastalığını kendi ağzından anlatmıştı.
Aşık Veysel, 1930 yılının başlarında Sivas'ta edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı. Tecer'in davetiyle köy enstitüsünde saz hocası olarak görev yapan Veysel'in adı ilk kez 5 Ocak 1931'de düzenlenen "Sivas Aşıklar Bayramı"nda duyuldu.
Çocukluğu ve gençliği köyde geçmiştir. Veysel, iki iki kere evlenmiştir. Eşlerinin adı Elif ve Gülizar'dır. İl eşiyle sekiz sene evli kalmıştır.
Âşık Veysel, yedi yaşında yakalandığı çiçek hastalığı sonrasında sağ gözünü kaybetmiştir. Sol gözüne ise perde inmiştir.
Aşık Veysel Müzesi - Sivas
Sivrialan Köyü'nde bulunan Halk Ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu'nun evi Kültür Bakanlığı tarafından 1979 yılında kamulaştırılmış ve 1982 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır.
Veysel, 21 Mart 1973'te saat 03.30'da doğduğu Sivrialan'da, şimdi adına müze olarak düzenlenen evde hayata gözlerini yumdu. Ozanın büyük oğlu Ahmet Şatıroğlu 84 yaşında 11 Ocak 2018'de, büyük kızı Zöhre Başer ise 2 Şubat 2020'de 85 yaşında hayatını kaybetti.
Âşık Veysel'in deyimiyle Tecer, dilinin bağını çözmüştü. Tanındıktan sonra yurdun pek çok yanına giden Veysel, Köy Enstitülerinde de saz dersleri verdi. 1965 yılında “ana dilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetler” nedeniyle özel bir kanun çıkarılarak Âşık Veysel'e maaş bağlandı.
Okuma yazma bilmez bilgedir Veysel. Veysel'in öyküsü, Sivrialan'da başlar.
Hem bu vesile ile hem de Aşık Veysel'in mirasını yaşatmak için çeşitli etkinliklere önderlik eden torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Gürsel Gökçe ile Ayvalık Küçükköy Taş Dükkan'da bir araya geldik.
İlk evliliğini 1919'da Esma Hanım ile yapan Veysel Şatıroğlu, annesini ve babasını 1920'de kaybetti. Eşinin kendisini terk etmesi üzerine 1928'de Gülizar Hanım ile evlenen Şatıroğlu'nun, Zöhre, Ahmet, Hüseyin, Menekşe, Bahri, Zekine ve Hayriye adlarında 7 çocuğu dünyaya geldi.
deyişi halk şiirinin özünü oluşturan lirizmin Veysel'de ustaca dile gelişinin güzel ve etkili bir örneğidir. Âşıklar, deyiş ve ezgilerini halk şiirinin çeşitli biçimleriyle şekillendirerek yüzyıllar boyunca varlıklarını koruyup günümüze ulaşmasını sağlamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri