İskender kebabıyla, İnegöl köftesiyle meşhur olan Bursa'nın bir diğer lezzeti de rivayetler içerisinde günümüze kadar gelen hünkar beğendi yemeği. Evliya Çelebi, “Bursa'nın gayet semiz etleri olduğundan kebapları meşhurdur” diyor.
Hünkârbeğendi, veya sadece beğendi Osmanlı mutfağına ait bir yemektir.
Bir diğer rivayete göre de, bu yemek 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Dönemin sultanı, Sultan Abdülaziz 1869 yılında sarayını ziyaret edecek misafirler için özel bir davet vermeyi planlar. Bu davet, İstanbulu ziyaret eden Fransa imparatoru III. Napoléon'un eşi İmparatoriçe Eugénie onuruna verileceği söylenir.
Alinazik ile Hünkâr Beğendi arasındaki fark nedir sorusuna Alinazik, yoğurtlu közlenmiş patlıcanın üzerine kuşbaşı et veya kıyma koyulmasıyla yapılan bir yemektir. Hünkâr Beğendi ise, Beşamel soslu patlıcan közlemesinin üzerine kuşbaşı et koyulmasıyla yapılan bir yemektir.
Padişah da bu özel davete çok özel yemekler hazırlanmasını emreder. Ancak saray aşçılarının yaptığı yemekler bir türlü Sultan Abdülaziz'i memnun etmez. Büyük saray aşçıları, en sonunda Sultan'ın beğendiği bir yemeği yapmayı başarır. Yeni yapılan bu yemeği hünkarın beğenmesi üzerine de adını 'Hünkarbeğendi' koyarlar.
İlgili 44 soru bulundu
Türk Mutfağı'nın en keyifli lezzetlerinden birisidir Hünkar Beğendi… Takvimler 2 yıl daha ilerlemiş ve İmparatoriçe Eugénie ile Sultan Abdülaziz bir daha, 1869 yılında bir araya gelmiştir.
Hünkar beğendi yanına pilav yakıştıranlara farklı bir alternatif. En az pirinç pilavı ve bulgur pilavı kadar çok yakışacak bir lezzet. Mor lahana, soğan ve ceviz ile hazırlanan bu salata, yaklaşık 95 kaloridir. Diyet listeleri için de uygun olan mor lahana salatasını, nar ekşisi ve sirke ile çeşitlendirebilirsiniz.
1 gün önceden bekletmiş olduğunuz sütlü eti ocağa alın. Su ilave edip, kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra kabuklarını soyup küçük küçük kesin. Daha sonra blenderdan geçireceğiniz için oyalanmanıza gerek yok.
Alinazik, patlıcan ve et ile yapılan bir ana yemektir. Türk mutfağına ait olup genelde Gaziantep'e mâledilir.
Beğendiyi geniş bir servis tabağına alın, üzerine soteyi ekleyip, sıcak sıcak servis edin.
Ünlü Hünkar Lokantası'nın aşçısı ve sahibi Feridun Ügümü: “Rahmetli babam 1950 yılında, Fatih'te kurdu Hünkar Lokantası'nı. Benim dedem de aşçıydı. Benim oğlum ve kardeşimin oğlu ile dördüncü nesil oluyor ”
Hünkar; Sözlükte “Tanrı, hâkim, hükümdar, âmir, efendi, sahip, bey” gibi anlamları bulunan Farsça hudâvendigâr kelimesinin hûndgâr veya hûngâr şeklinde kısaltılmış biçiminden gelmektedir. Genel olarak Osmanlı padişahları ve bazı tasavvuf önderleri için kullanılan bir ünvandır.
Murad, Murad-ı Hüdavendigâr veya Gazi Hünkar (Osmanlıca: مراد اول, Murad -ı evvel; 29 Haziran 1326, Bursa – 15 Haziran 1389, Kosova), Osmanlı Devleti'nin üçüncü padişahı.
Pratik bir yemek tarifi sayılan, aşamaları biraz fazla olsa da lezzetli ana yemeklerden biri o! Tereyağında kavrulmuş un ve soğuk süt ilavesiyle hazırlanan beğendi bir yana dursun kısık ateşte pişen bol soğanlı et karışımı onu diğerlerinden ayırıyor.
Etler yumuşayana kadar pişirin. Beğendi için, geniş bir kaseye süzme yoğurdu alıp içerisine 2 diş sarımsağı rendeleyin. Tuzunu da ekleyin, ardından közlenmiş ve temizlenmiş patlıcanları küçük küp şeklinde kesip sarımsaklı yoğurdumuzun içerisine ekleyip iyice harmanlayalım. Beğendimiz hazır.
Saray mutfağının eşsiz yemeği olan Hünkâr Beğendi yapılış açısından çok kolaydır. Ana yemek olarak sunumu gerçekleşir.
3. Ali Nazik
Yavuz Sultan Selim, bir gün sofradaki yemeklerinden birini çok beğenir. Bunun üzerine sofradakilere dönerek "Hangi eli nazik yaptı bunu?" diye sorar ve aşçıyı över. Ancak bu güzide yemeğin adı zamanla eli nazik'ten Ali Nazik'e dönüşmüştür.
Gaziantep'te bu yemek alinazik olarak değil; Alenazik olarak biliniyor. Yani Arapça kökenine daha uygun. Gelelim bu yemeğin nasıl bulunduğuna: Bununla ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte, aslında alinaziğin yörenin coğrafi özelliklerinden ortaya çıkan bir harman yemeği olduğunu kolaylıkla anlayabiliriz.
Yöresel Yemekler
Ali Nazik Kebabı yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, para para çorbası, ali nazik kebabı, sade pirinç pilavı ve yer fıstıklı irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Hünkar beğendi yemeği çok lezzetli olsa da yapımı biraz zaman alabilir. Malzemeler iyice hazırlandıktan sonra içerisinde kırmızı et kullanacağınız zaman iyice pişirmeniz gerekmektedir.
Hünkar beğendi kaşarsız olur mu? Kaşarsız lezzeti yavan olacaktır. Beğendinin en önemli özelliği kaşar peyniridir.
Hünkar beğendinin tavuklu versiyonu bu adından da anlaşılacağı üzere. Et pişirmeye cesaret edemeyenler ama hünkar beğendiyi de çok sevenler için harika bir seçenek. En az hünkar beğendi kadar lezzetli olduğu da herkesin hemfikir olduğu bir konu.
Patlıcanlar pişerken kıymalı harcı hazırlayalım, bunun için bir tencereye kıymamızı alalım suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirelim. Üzerine yağı, doğranmış yeşil biber ve kuru soğanları ilave edip kavurmaya devam edelim. Baharatları ve domates sosunda ekleyip pişirmeye devam edelim.
Bazı Hünkar Beğendi Tariflerini okuduğumda içine kaşar peyniri konduğunu görüyorum. Her yemeğin içine kaşar peyniri koyma sevdamızdan vazgeçmeliyiz galiba. Hünkar beğendi orijinal haliyle kesinlikle daha güzel.
Bir tencereye yağımızı katıp eridikten sonra üzerine unumuzu ilave edelim. Çırparak üzerine kremamızı ekleyip sütümüzü de döküp 15 dk çırparak yoğun bir kıvam elde edene kadar pişirelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri