Bugün 123. yaşını kutladığımız Aşık Veysel, şiirleriyle olduğu kadar hayat hikayesiyle yüreklere dokunan bir isim. Daha önce iki ablasını almış olan çiçek hastalığı nedeniyle gözlerini kaybeden Aşık Veysel, hastalığını kendi ağzından anlatmıştı.
Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti.
Âşık Veysel'in ailesi 1934'te Soyadı Kanunu ile birlikte önce Ulu soyadını almış, sonrasında ise lakapları olan Şatıroğlu ile bunu değiştirmiştir. Âşık Veysel, yedi yaşında yakalandığı çiçek hastalığı sonrasında sağ gözünü kaybetmiştir. Sol gözüne ise perde inmiştir.
Çiftçi bir ailenin çocuğuydu. Yedi yaşına geldiğinde Sivas'ta çiçek hastalığı salgını ortaya çıktı. Aşık Veysel de çiçek hastalığına yakalandı ve sol gözünü kaybetti. Bundan kısa bir süre sonra diğer gözünü de kaybetti. İki gözünü de kaybeden Aşık Veysel asla yılmadı.
2023 Âşık Veysel Yılı
2022-2023 UNESCO 41. Genel Konferansında, Âşık Veysel'in vefatının 50. yıl dönümü olması nedeniyle, 2023 yılı UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
UNESCO 2023 Âşık Veysel Yılı İlan Edilmesi Kapsamında "Âşık Veysel'i Anma Programı" Geçekleştirildi.
22 Ocak 2023'te başlayan Tavşan yılı, 24 Şubat 2024'e kadar sürecek…
Âşık Veysel'in tanınmasına, şiirlerinin bilinmesine vesile olan kişi, Ahmet Kutsi Tecer'dir. Ahmet Kutsi Tecer'in 1931'de Sivas'ta düzenlediği I. Sivas Halk Şairleri Bayramı'na Sivas çevresinden pek çok âşık katılır (Makal 1973: 19).
Âşık Veysel'in 25 yaşındayken akrabalarından Esma ile evlendiği, 8 yıllık evli olduğu dönemde bir gün hasta yatarken eşi Esma'nın 6 aylık kız çocuğunu bırakarak evdeki işlere yardım etmesi için tutulan Hüseyin isimli bir çiftlik uşağı (azap) ile kaçtığı bilinmektedir.
Veysel samimi bir Müslüman; insanı, tabiatı ve kâinatı anlatan içli bir halk şairidir. Hâl böyle olmakla birlikte, O'nun özellikle tasavvuf anlayışını ortaya koyan şiirlerinde vahdet-i vücût inanışını yansıtan söyleyiş özelliklerinin yanında, panteizm prensiplerini terennüm eden ifade hususiyetlerine de rastlanır.
Avşar boyunun Şatırlı obasına. mensuptur. Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla. ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi.
Veysel'in annesi ve babası seferberlik sonlarına doğru “belki biz ölürüz ve kardeşi Veysel'e bakamaz” düşüncesiyle Veysel'i Esma adında, akrabalarından bir kızla evlendiriyorlar. Esma'dan bir kız, bir oğlu oluyor Veysel'in. Oğlan çocuğu daha on günlükken annesinin memesi ağzında kalarak ölüyor...
Veysel, 21 Mart 1973'te saat 03.30'da doğduğu Sivrialan'da, şimdi adına müze olarak düzenlenen evde hayata gözlerini yumdu. Ozanın büyük oğlu Ahmet Şatıroğlu 84 yaşında 11 Ocak 2018'de, büyük kızı Zöhre Başer ise 2 Şubat 2020'de 85 yaşında hayatını kaybetti.
Ne kadar çok acı çekersen o kadar çok kanarsın bu dünyada, Âşık Veysel de çocukken kapanan gözlerinin arkasında anımsadığı tek renk olan kırmızı ile…
Alevi camiada doğup büyümesine rağmen, noksansız bir arif kişi olan Aşık Veysel ise bir tek şiiriyle olsun, bu kardeş kavgasına katılanların yanında olmamıştır.
Hem bu vesile ile hem de Aşık Veysel'in mirasını yaşatmak için çeşitli etkinliklere önderlik eden torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Gürsel Gökçe ile Ayvalık Küçükköy Taş Dükkan'da bir araya geldik.
Çocukluğu ve gençliği köyde geçmiştir. Veysel, iki iki kere evlenmiştir. Eşlerinin adı Elif ve Gülizar'dır. İl eşiyle sekiz sene evli kalmıştır.
Bedri Rahmi Eyüboğlu'na aittir. Ümit Yaşar Oğuzcan'ın 1973'te bütün şiirleri yayımladığı 'Dostlar beni Hatırlasın' adlı kitapta Veysel'in 158 şiiri bulunmaktadır.
29 Ekim 2023'te, Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. yılı Türkiye'de ve yurtdışında muhtelif etkinliklerle kutlandı. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anıtkabir ziyaretinde bulunarak anı defterine "21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık." ifadelerini yazdı.
32058 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2023 yılının “Âşık Veysel Yılı” olarak Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın himayelerinde ulusal ve uluslararası etkinliklerle anılması kararlaştırılmıştır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılının "Mevlana Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımladı.
Büyük İslam alimi ve filozofu Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin Konya'dan tüm dünyaya ve insanlığa yayılan sevgi, hoşgörü ve kardeşlik anlayışının sınırları ve çağları aştığını belirten Başkan Altay, 2023'ün Hz. Mevlana'nın ahirete irtihalinin 750'nci yılı olduğunu hatırlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri