Bu sebeple abart egzoz taktırdığı tespit edilen sürücülere idari para cezası uygulanmaktadır. Ceza ile birlikte, gürültülü egzoz taktırdığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu idari ceza, gelir idaresi başkanlığına ödenir. Ceza ödendikten sonra ise ödendiğine dair belge ile araç tekrar teslim alınabilir.
Gürültülü egzozlar için alınan ceza 2023 yılı itibariyle 4.064 TL'ye çıktı. Aynı zamanda ceza ile beraber araç trafikten men edilir ve çekilir. Abart egzoz olarak da bilinen gürültülü egzozlar ise gelir idaresi başkanlığına ödenmektedir. Daha sonra ödenmiş olan belge ile beraber araç çekildiği yerden teslim alınabilir.
Trafik polisinin kestiği cezayı gib.gov.tr üzerinden beyan esaslı ödeyebilirsin, Bakanlıktan da 4000 TL yapıştıracaklar. İmkanın varsa bunları hemen ödemeye bak da en azından %25 indirim al.
Evet, gürültülü egzoz sisteminden ceza alınması durumunda araç, 1.002 TL idari para cezasına ek olarak trafikten men ediliyor. Ceza alan araç çekiciye yükleniyor.
Abart egzoz cezası nereye ödenir? Ceza ödeme işlemleri vergi dairesi yada Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinde yapacağınız ödemeleri kredi kartı veya bankamatik kartı ile yapabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.
Polis: evet egzoz fabrikasyon olsada çevreyi rahatsız edebilecek ses tonuna ulaşırsa ve ben tanık olursam çevreye rahatsızlık gürültü kirliliğinden ceza yazarım.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz.
Off road use only yazar üstlerinde. Yani egzozu pistte kullanırsan sana kimse ceza yazmaz. Ama trafiğe çıkarsan aldığın risktir.
Trafik cezasına itiraz işlemleri tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde trafik cezasının niteliğine göre Sulh Ceza Hakimliğine ya da 30 gün içerisinde İdare Mahkemesine yapılabiliyor.
Öncelikle patlak egzoz araç motorlarına zarar vermemektedir. Ancak araç performansını düşürerek yakıt tüketimini arttırır, çıkardığı gürültü nedeniyle çevredekilerde rahatsız olmaktadır. Patlak egzozun araç performansını düşürdüğünü çoğu sürücü bilmediği için egzoz arızalarını pek önemsememektedir.
Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6.227 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ilk 15 gün içinde egzoz muayene cezasını ödersen %25 indirimden faydalanarak da ödeme yapabilirsin. Muayene sonucunda egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda ise 12.561 TL para cezası kesilecektir.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine uygulanacak idari para cezası da 1 Ocak 2020'den itibaren artacak. Yılbaşından itibaren ölçüm yaptırmayan araç sahiplerine 1895 lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 790 lira ceza uygulanacak.
Silindir Kapak Contası
Egzozdan su damlaması ve beyaz duman gelmesi silindir kapak contasında hasar olduğunun göstergesidir. Bu gibi durumlarda kapak contasında sızıntı bulunmaktadır ve bu sızıntı sonucunda motor aşırı ısınır. Silindir kapak contası problemi aynı zamanda motorun su atması olarak da bilinir.
Araç sürücüleri trafik cezalarını 15 gün içinde ödediği takdirde, %25 indirim uygulanıyor. 15 günü geçen ödenmemiş trafik cezalarında indirim hakkı bulunmuyor. Her ay sonunda gecikmeye giren trafik cezaları, %5 oranında faiz eklenerek artıyor. Bu nedenle kesilen trafik cezasını ilk 15 gün içinde ödemekte fayda var.
Sürücü belgesine el konulduğu halde araç kullanmanın cezası ise 2698 TL'dir. Verilen para cezaları, idari para cezaları olduğu için, ödenmemesi halinde icra yolu ile tahsil edilir.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Araçlar muayene süreleri geçtikten 1 gün sonra bile muayeneye girerlerse mutlaka muayene gecikme cezası öderler. Yani aracınızın muayenesini 1 gün bile geciktirmeniz cezai işleme tabii tutulmanıza sebep olacaktır.
Yapılan ölçüm iki yılda bir yenilenmeli ve bu periyotta aracın emisyon muayenesi yaptırılmalıdır. Bir aracın egzoz muayenesi bir gün geciktiği zaman cezaya düşer. Ne kadar geciktiği ve muayene tarihinden itibaren kaç gün gecikme yaşandığı fark etmeksizin cezaya tabi tutulur.
Ağır kusurlu araçla trafiğe çikabilir miyim? Ağır Kusur: Aracın muayenesi sonucunda tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit edilmesi halidir. Eksiklikler giderilmediği sürece aracınızın trafikte kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
Abartı egzoz kullanımı trafikte yasaktır. Bu sebeple abart egzoz taktırdığı tespit edilen sürücülere idari para cezası uygulanmaktadır. Ceza ile birlikte, gürültülü egzoz taktırdığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir.
Gürültülü egzoz cezası 1367,25TL'dir. VAREX sisteminin varlığı bir otomobilde tespit edilirse bu ceza uygulanır. Yani VAREX sistemi kullanılması yasak olan bir sistemdir.
Buna ceza yazılamaz. Yazılsa da iptal edilebilir. Kurallar basittir. Ses kirliliği yapmayacak, Egzozun ucu tampondan taşmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri