Isıtılan metalin direnci, yoğunluğu ve yapısı bozuluyor, eski esnekliğini yitiriyor, soğuduğunda çok sert bir hal alıyor. Isıtılan noktada yay esneme payını tamamıyla kaybettiği için en kısa sürede kırılma meydana gelebiliyor. Yüksek süratlerde yayın kırılması çok tehlikelidir!
Helezon Yayı Kırılırsa Ne Olur? Helezon yaylarının kırılmasının sürüş üzerinde önemli etkileri olur. Helezon yaylar, düz yolda, eğimli yolda ya da çukurlarla dolu bir yolda giderken aracın sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlar. Yaylar kırıldığında kasa dengesi bozulacağı için akıcı bir sürüş deneyimi sağlanamaz.
Bu durumda da savurma, kasise girince sert darbe hissetme gibi durumlar oluşabilir. Ya da araçta bir tarafa yatma dediğimiz denge kaybı, normalinden çok daha fazla savurma dışında süspansiyon sisteminden gelen tuhaf sesler helezon yayların arıza belirtileri arasında sıralanabilir.
Kesilen yaylar direncini kaybettiğinden kırılma riskine yol açıyor. Ayrıca boyu kısalan yaylar, amortisör çanaklarının arasını dolduramadığı için amortisör kendi işlevini olması gerektiği gibi yerine getiremiyor ve üzerine yük almaya başlıyor.
Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
İlgili 22 soru bulundu
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Spor yayların kullanımları araca kesinlikle zarar vermeyecektir. Eğer ki bu şekilde bir sorunla bugüne kadar karşılaşılmış olsaydı bu hizmet daha üretim aşamasındayken rafa kaldırılırdı.
Yayın sıcaklığı: Yay sabiti, yayın sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, sıcaklığı arttıkça yay sabiti de artar.
Spor yay kullanımının da ruhsata işletildiği takdirde cezai bir yaptırımı olmamaktadır. Aksi halde alçaltılmış araçlara trafiği tehlikeye sokmaktan dolayı çeşitli trafik cezaları kesilmektedir.
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
Yaylar, kuvvet uygulamak, hareketi kontrol etmek, sönümleme yapmak, frekans değiştirmek, kuvvet ve tork ölçmek gibi birçok görevi yaparlar. Bu özelliklerinden dolayı üretilen birçok yerde kullanılırlar. Metalden plastiklere farklı birçok malzemeden yapılabilir.
Helezon yay; amortisör sisteminin ya da daha çok kullanılan biçimiyle süspansiyon sisteminin etrafını saran ve aracın yolda stabil kalmasını sağlayan yay sistemine verilen isimdir. Bu yay sisteminin görevlerinden biri de aracı sarsıntılara karşı korumaktır.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Helezon yayında meydana gelen bir arıza süspansiyon sistemindeki diğer aksamlarda da aşınma veya arızalanma oluşturabilir. Aracınızın kullanım şekline göre ani frenler, virajlı yollarda sık sürüşler gibi durumlar sonrasında helezon yayı yüksekliğini kaybetmeye başlar.
F=k.X teki k sabittir bu formülde yapılan kuvvete göre yay sabiti k olan bir yayın x uzama miktarı bulunur yani yayın başlangıc boyuyla bir ilgisi yok.
Genellikle alüminyum üstüne karbon kaplamayla yapılırlar. Ok atıldıktan sonra oluşan enerji, yayın ucuna gidip, yayı aşağı doğru iter.
Esnek nesnelere örnek olarak yay, sünger, lastik verilebilir. Oyun hamuru, cam macunu gibi cisimler ise esnek değillerdir çünkü kuvvet kaldırıldığında eski hallerine dönmezler.
Peki Spor Yaylar Muayeneden Geçer Mi? Spor yay alırken öncelikli olarak Tüv standartlarına uygun spor yay ürünlerini almanızda fayda var. Tüv onaylı spor yaylar araç muayenesinde herhangi bir sorun çıkartmaz çünkü Tüv standartlarına göre üretildiği için muayenede kusur sayılmayacaktır.
3.5 cm'lik yaylar 5 cm'lik yaylara göre daha az alçaklık sağlıyor. 5 cm'lik yaylar aracı yere daha çok yakınlaştırdığından yol tutuş performansını arttırıyor ve savrulmayı önlüyor. Fakat tümsek ve çukurlarda aracın sürtmesine neden olabiliyor. Bu sebeple engebeli yerlerde 3.5 cm'lik spor yay kullanılması öneriliyor.
Spor Yayların Araca Etkileri
Araca etkisi yönünden baktığımızda, bu etkinin çoğunlukla olumlu yönde olduğunu görürüz. Bunun yanında spor yay zararları gibi görünen bir tek yolda ki çukurlara daha sert girme, daha sert bir sürüş ve aracın normal yaya sahip araçlara göre daha alçak olmasıdır.
Amortisörler zaman geçtikçe yumuşar ve aracın sürüş güvenliği azalır, yenilenen amortisör (aslına uygun yapıldıysa şayet) bu yüzden alıştığınız yumuşamış amortisörden sonra sert gelecektir bu durum 3-4 yaşında araçta bile böyle hissedilir.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri