Adalet, doğru olanı yapmak, hâk ve hakikate uygun davranmak gibi manalara gelmektedir. Ayet ve hadislerde ise, dengede tutmak, düzenli olmak, birbirine denk ve eşit olmak, gerçek olanla hükmetmek, doğru yolu takip etmek, takvaya yönelmek, dürüst olmak, tarafsız olmak gibi anlamlarda kullanılmaktadır.
Adalet, inançta, sözde, fiil ve davranışlarda itidal manasında olup bir işte ifrat ile tefrit arasında orta yolu tutmak ve aşırılıklardan kaçınmaktır.
ADALET: Hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi. Haklı ile haksızın ayırt edilmesidir ● Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması. ● Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme: ● Herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk manalarına gelen bir kavram ve bir değerdir.
Adalet, pay; bir kimseye payına düşen hakkı âdil bir şekilde verme anlamında Kur'an terimi. İnsanların temel haklar bakımından ve insan olma niteliği itibariyle eşit kabul edilmesini ifade eden ahlâk ve hukuk ilkesi.
Davranış ve hükümde doğru olmak, hakka göre hüküm vermek, eşit olmak, eşit kılmak. Adalet, Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde genellikle "düzen, denge, denklik, eşitlik, gerçeğe uygun hükmetme, doğru yolu izleme, takvaya yönelme, dürüstlük, tarafsızlık" gibi anlamlarda kullanılmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Adalet toplumun oksijenidir; adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Modern toplum adaletle gelişir. Demokratik hukuk devleti, adaletin tüm sınıflar için uygulandığı ölçüde mümkün olabilir.
Adalet insan davranışlarının doğru olup olmadıklarını gösteren en önemli ilkedir. Haksızlık ve onun sonucu olan adaletsizlik yasalara uymamak, her zaman fazlasını istemek ve eşit olmamak anlamına gelir. Hak ve adalet ise yasaya uygun davranmak ve eşitliğe riayet etmek demektir.
Adalet; insaflı ve doğru davranmak, zulmetmemek, eşit tutmak ve her şeyi yerli yerince yapmak gibi anlamlara gelir. Dinî bir terim olarak adalet, hak yol üzere dosdoğru olmak, dinin emir ve yasaklarına uymak, haklıya hakkını, haksıza cezasını vermek, suç ve ceza oranına dikkat etmektir.
Allah'ın isimlerinden biri olan “el-Adl” adalet manasındadır.
Maide Suresi, 8. ayet: Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın.
Haklı olduğunu düşündüğü arkadaşını yanın-da yer almak. Kendisi veya çevresinde fark ettiği haksızlıkları dile getirmek. Kendi haklarını savunduğu kadar çevresindeki insanların da haklarına saygılı olmak. Yapmış olduğu davranışların sonuçlarını kabul ederek karşı koymadan sonuçlarına razı olmak.
Adalet erdemine sahip olan kişi, en çok saygı duymamız gereken kişidir. Adaletin eli olan kişi, güvenimizi en çok hak eden kişidir.
Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir.
Adalet, hiç kimseye haksızlık etmemek, hakkaniyetli davranmak ve ayrım gözetmeksizin hüküm vermek anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali ''adil'' olarak yazılır. Türk - İslam kültüründe önemli bir yer tutan adalet, en önemli erdemlerden biri kabul edilir.
İlahiyatçı Cemil Kılıç yazdı... Kur'an'ın en temel kavramlarından biri de adalet kavramıdır. Nitekim adalet anlamına gelen Arapça “adl” sözcüğü türevleriyle birlikte Kur'an'da 30 dan fazla yerde geçmektedir.
İlahi adaletin tecelli etmesi için iyi niyetin suistimal edilmesi, haksızlığa uğranması ya da gönlün kırılması gerekir. Eğer iyi niyetinizin suistimal edildiğini düşünüyorsanız ve haksızlığa uğradığınızı biliyorsanız ilahi adaletin tecelli etmesini bekleyerek adaletin sağlanmasını görebilirsiniz.
Adl, Allah'ın isimlerinden biri olarak kullanıldığında mübalağa ifade eden bir sıfat olup “çok âdil, asla zulmetmeyen, hakkaniyetle hükmeden, haktan başkasını söylemeyen ve yapmayan” anlamına gelir.
Bu bağlamda Plato'ya göre adalet kişinin kendine ait olana sahip olması ve kendine ait olanı yapmasıdır. Adil bir birey doğru yerde, elinden gelenin en iyisini yapan ve aldığının karşılığını eşit olarak veren kişidir. Bu hem bireysel hem de evrensel düzeyde geçerlidir.
Dahası O'nun adalet anlayışı tamamen Kur'anidir ve örfler veya alışkanlıklara kıymet vermemiştir. Kişilerin zararı hilafına kamunun çıkarını koruma gayesi ise zaten dinin emridir. Hz. Ömer (ra) kamu çalışanlarına adaleti emreder, hak yememeyi öğütler ve aksi davrananları şiddetle cezalandırırdı.
Çoğu zaman, eşitlik mefhumunun, adaletle karıştırıldığını görüyoruz. Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, her hak sahibine hakkını vermek ve haksızları cezalandırmak şeklinde tarif edilir.
Hz. Ömer, İslam tarihinde adaletiyle ünlenmiş bir sahabedir. Yaşadığı devir içinde ve halifelik görevini yerine getirdiği dönemde adaletiyle hükmü altındakileri yönetmesiyle tanınmaktadır.
Platon, iyi ve mutlu bir yaşamı adil/doğru bir yaşamla, adil/doğru bir yaşamı da filozofça bir yaşamla özdeşleştirmiştir. Platon düşüncesinde adalet/doğruluk, herkesin kendi işini düzgün bir biçimde yaptığı, bir başkasının işine karışmadığı ideal bir polisde/kentte tecelli etmektedir.
Adalet deyince bizde kısaca her hak sahibine hakkını eksiksiz verme anlaşılır. Bizdeki kullanılışı hem adaleti hem de “kıst”ı anlatır. Çünkü adalet, hukuku herkese eşit uygulama, kıst ise herkese hakkı olanı vermedir.
Adalet, polisin, hakimlerin ve mahkemenin çalışmalarında olduğu gibi yasanın korunması nosyonunu içerir. Adalet kavramının arkasında denge kavramı vardır, insanların doğru, adil ve uygun olanı almasıdır. Bir adalet örneği, DNA kanıtlarından masum olduğu anlaşıldıktan sonra cezaevinden serbest bırakılan birisidir.
Adil olmayan yönetim sürecinde, hak ve hukuka aykırı olarak haksız muamele ile karşılaşanlar; öfke, korku, kırgınlık, üzgünlük, utanmışlık ve aşağılanma duygularını hissederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri