(7) Askeralma Genel Müdürlüğü, arşiv araştırması sonuçlarını ilgili kuvvet komutanlıklarına gönderir. MADDE 23 – (1) Sevke tabi yükümlüler Bakanlıkça belirlenecek sınıflandırma dönemlerinde sınıflandırma kurulunca sınıflandırmaya tabi tutulur.
YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI 2023
Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
"Yedeklik dönemi", başlığı altında muvazzaflık döneminin bitiminden askerlik çağının sonuna kadar olan süre durumu gösteriliyor. Sayfada yedeklik döneminin hangi tarihten itibaren başladığı ve hangi tarihe kadar devam ettiğiyle ilgili bilgiye erişebilecek.
Tabi olduğu yıl içinde yoklamasını yaptırmayanlar yoklama kaçağı olarak adlandırılır. Yirmi yaşına girmiş olmasına rağmen ismini nüfus kaydına geçirmeyenler saklı olarak adlandırılır. Bakaya olarak tanımlananlar, sevke tabi olmasına rağmen sevkini yaptırmayanlar ve sevk edildiği birliğe katılmayanlardır.
Madde 38 – (Değişik: 22/5/2012 - 6318/11 md.) Yoklama kaçaklarının muayenesi 14 üncü madde esaslarına göre yürütülür. Bunlardan haklarında verilen sağlık kararına itiraz edenler yeniden muayeneye gönderilir. Ancak, yeniden muayeneye gönderilenlere yol ve iaşe bedeli ödenmez.
İlgili 19 soru bulundu
MADDE 43 – (1) Türk vatandaşlığını sonradan kazananlar askerliklerini, vatandaşlığı kazandığı tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren yükümlüler gibi yaparlar.
Askerlik Kanununun 36 ncı maddesi gereğince yükümlülerin sevklerinin tehir edilebilmesi için; lise ile üç yıl veya daha az öğrenim veren yüksekokullardan mezun olmaları ya da öğrenim gördükleri fakülte veya yüksekokullardan ilişiklerini kesmeleri ve askerliklerine karar aldırmaları gerekmektedir.
*18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
2024 Yılında Zorunlu Askerlik Kaç Ay Olacak
Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle, 2024 yılında zorunlu askerlik süresi 6 ay olacaktır.
Sefer görev emri, daha önceden Türk Silahlı Kuvvetlerinde askerlik görevini tamamlayan türk vatandaşlarının milli seferberlik ilan edilmesi ve savaş gibi durumlar söz konusu olduğunda tekrardan vatani askerlik görevine çağrılması anlamına gelmektedir.
Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her birey askerlik yapmamış olma bile pasaport başvurusu yapabilir ve pasaportunu alabilir.
Onarım Yaklaşım Levhası Sağ T-33d: Bu işaret levhaları, kaplamanın sürücülerin rahatça göremeyecekleri şekilde daraldığı kesimlerin ve çalışma mahallerinde yol üzerindeki yada yolun hemen yanındaki engellerin işaretlenmesi amacıyla kullanılır.
Yoklamaları veya askere sevkleri sırasında tutuklu, hükmen tutuklu veya hükümlü oldukları tespit edilenlerin askerlikleri ertelenir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre, 20 yaşına girilen yılın 1 Ocak'ından başlayıp, 41 yaşına girilen yılın 1 Ocak gününde sona erecek. Yeni askerlik sisteminde "yedek astsubay" olacak.
Askerlik Erteleme Nasıl Yapılır? Askerlik erteleme işlemi e-devlet sistemi üzerinden ya da ikamet adresinize yakın askerlik şubesine giderek yapabilirsiniz. Askerliğinizi ertelemeniz için bir gerekçeniz olması oldukça önemlidir. Gerekçeniz yoksa erteleme işlemi gerçekleşmemektedir.
Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Sağlıksal nedenler başta olmak üzere bir takım nedenlerden ötürü askerlik görevini yerine getiremeyecek olan kişiler askerlikten muaf olurlar. Yani bu kişilerin askerlik görevini yerine getirmesi devlet tarafından şart görülmemektedir. Askerliğe çağrılmazlar.
Uzun süreli askere gidemeyecek olan bu vatandaşlarımız yüksek bedelli askerlik ücretlerini ödemek zorunda kalmaktadırlar. Ancak yazımızda da belirttiğimiz üzere 25.06.2019 tarihinden önce askerlik görevini vatandaşı olduğu diğer ülkede yapan çifte vatandaşlar ülkemizdeki askerlik görevinden muaf olabilmektedirler.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
01 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasında yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir. 3. Ayrıca 2004 ve daha yaşlı doğumlulardan; erteleme hakkı bulunmasına rağmen erteleme hakkını kullanmadan veya erteleme süresi içerisinde silahaltına alınmak isteyenlerin yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir.
Askerlik vazifesinin yerine getirilmesi o an için mümkün değilse kişiler tecil işlemi yaptırarak askerlik vazifesini daha ileri bir tarihe erteleyebilirler. Kişiler 2 defa tecil işlemi yapamazlar.
Tecil/Tehir/Bakaya/Yoklama Kaçağı;
- Ön lisans ve lisans eğitimi gören özel öğrencilerin askerlikleri "TECİL", - Lisanüstü ve doktora eğitim gören öğrencilerin askerlikleri ise "SEVK TEHİR" edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri