Genelde nihai kullanıcılar tarafından susuz formda temin edilip kendi prosesleri içerisinde ısıl işlem yapılarak sulu olarak da kullanılmaktadır. Isıl işlem gerçekleştirildiğinde 30-35 HRC sertlik derecelerine kadar çıkabilmektedir.
Ck 45 çeliğin sertlik değeri, 55-60 HRC arasındadır.
AISI C45 çeliğinin kullanım sertlik değeri 45-50 HRC arasındadır.
Susuz yaylık saclar arasında yer alan CK45 sac, şekillendirmeye ve sıvamaya elverişli yassı çelik ürünüdür. Hadde sertliğinde olan bu ürünler hizmet edeceği alana göre şekillendirildikten sonra ısıtılarak sertleşir. İçeriğindeki karbon oranına doğru orantılı olarak sertlik derecesi de artar.
1045 İMALAT ÇELİĞİ ( CK45 )
Kalıp setlerinde, otomobil, motor, makine ve aparat yapımındaki orta zorlamalı parçalarda, millerde, dişlilerde, civatalarda, saplamalarda kullanılır. Aynı zamanda yüzey sertleştirmeye uygun bir malzemedir.
İlgili 28 soru bulundu
AISI 4140 (32 HRC) çeliği kullanılarak yapılan bir çalışmada numuneler torna tezgâhında 0,05 (mm/dev) ilerleme hızında ve 0,2 mm uç yarıçaplı kesici ile işlenmiş olup, tornalama iş- lemi sonucunda numunelerin yüzeyinde 380 MPa çekme kalıntı gerilmesi ölçüldüğü belirtilmektedir [20].
Rockwell derecesi, bir malzemenin sertliğini ölçmek için kullanılan bir ölçektir. Bir örnek, genellikle 57-59 Rc olan paslanmaz çelik AUS-8'dir. Rockwell sertlik testi, bıçaklar için endüstri standardıdır.
Teslim Sertliği
190 HB, Yumuşak tavlanmış.
genellikle üretim esnasında herhangi bir duraksama yaşanmadığı ve yeniden ısıtılmadığı için soğuk haddelenmiş çeliğe göre daha ucuzdur. Çelik soğutulduğunda belli bir oranda küçülür ve böylece nihai ürünün boyutunu ve şeklini soğuk haddelenmiş ürüne göre daha az kontrol eder.
Ynt: C 45 çeliği nasıl??
Karbon oranı, bu seri çeliklerin en düşük olanlarındandır. İçerisinde dirhem krom olmadığından, bırakın paslanmamayı oksidasyon Paslanma) direnci en düşük çeliklerin neredeyse en başında gelir. 840 dereceler civarında su verme tavlaması yapılarak tercihen suda su verilmesi yerinde olur.
Karbon çelik: Karbon çeliği, bıçak bıçakları için popüler bir seçimdir çünkü keskinleştirilmesi nispeten kolaydır ve keskin bir kenarı iyi tutar. Aynı zamanda sert ve dayanıklıdır.
Daha yüksek karbon içeriği sayesinde diğer çelik türlerine oranla daha serttir. 6A/1K6 Çeliği: Yeni geliştirilmiş olan bir çeliktir (56 ±1 HRC). Bu malzemeden üretilen namlu kısımları, yüksek krom içeriği sayesinde bozunmaya karşı daha dayanıklıdır. Çok saf yapılı bir paslanmaz çelik türüdür.
C45 Karbon İmalat Çeliği alaşımsız çelikler grubunda yer alır, yüksek oranda karbon içerirler ve bu yüzden de İmalat Çeliği adı ile de anılırlar. Yüksek karbonlu ve alaşımlı malzemeler ısıl işleme tabi tutulacak parçaların üretiminde tercih edilmektedir.
Çeliğin alabileceği max sertlik 67 HRC olup bu değer 0.6 karbon miktarı ile elde edilir. Karbon miktarının artması aynı zamanda sünekliği, dövülebilirliği, derin çekilebilirliği ve kaynak kabiliyetini düşürür. Yüksek karbonlu çeliklerin ısıl işleminde çatlama riski de fazladır.
Yüksek Hız HSS Çeliği sertlik oranı ise 60 – 62 HRC kadardır. Sertliğini havadan almaktadır, yüksek sıcaklıktan soğuması ile sertliğini kazanmaktadır.
Kalite Özelliklerinin Özeti
Bu kalite malzeme ısıl işlem sonrası 57-60 HRC sertlik alabilmesiyle meşhurdur. Bu paslanmaz çelik kalitesindeki malzemeler kötü-orta işlenebilirliğe sahiptir.
Sertleşebilirlik ise çeliğin kimyasal bileşimine ( karbon ve alaşım elementleri ), yapısına ve su verme sırasında ostenit tane boyutuna bağlıdır.
Sertlik ölçümü yapılırken öncelikle batıcı uç malzemeye temas ettirilir, ölçü aleti 0 değerine ayarlanır. Daha sonra esas uygulanacak olan yük uygulanır, ana yük kaldırılır ve oluşan izin alanı ölçülüp, uygulanan kuvvet değeriyle birlikte Rockwell skalasına göre sertlik değeri bulunur.
440M paslanmaz EN standardına göre 1.4116N kalite paslanmaz olarak numaralandırılmaktadır. 440M kalite paslanmaz aynı zamanda EN standartına göre X50CrMoV15 olarakta adlandırılmaktadır. Bu kalite malzeme ısıl işlem sonrası 57-60 HRC sertlik alabilmesiyle meşhurdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri