Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, en az lise ve dengi okul mezunu olup çavuş rütbesi ile askerlik yapmış ya da yapmakta olan kişiler, uzman çavuş olabilir. Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir.
Erleri temsilen kullanılan çavuş rütbesi, onbaşı rütbesininin bir kademe üstüdür. Çavuş, erlerle subay arasındaki ilişkileri düzenler. Ayrıca çavuşlar, bir manganın komutanı da olabilirler. Askeriyede çavuşlar nöbet tutmazlar ancak komutanların emriyle nöbet tutabilirler.
2) Uzman çavuş için en az lise veya dengi okul mezunu olup çavuş olarak askerliğini yapmış veya yapmakta olmak ya da en az ilköğretim okulu mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlamış veya yapmakta olmak.
Çavuş olamıyacaklar Madde 2 – 1 inci madde gereğince çavuş adaylığına ayrılmamış olan erler onbaşıdan yukarı çıkamazlar. Kursta başarı gösteremiyenler Madde 3 – Öğretim ve eğitimleri sonunda çavuş olamıyanlar birlik ve kurumlarına geri gönderilir.
b. Yaş Şartı: Başvuru yapılan yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak (Sözleşmeli er olarak görev yapanlardan, başvuru esnasında 3'üncü görev yılını tamamlamış olanlar için 29 yaşını bitirmemiş olmak.) c.
İlgili 17 soru bulundu
Nüfus kaydına göre 4 Nisan 2019 tarihi itibarıyla 20 yaşından gün almış ve 27 yaşını bitirmemiş olmaları (4 Nisan 2000 - 1 Ocak 1992 tarihleri arasında doğanlar) gerekiyor. Uzman erbaş alımı başvurusunda bulunacak adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmaları gerekiyor.
Başvuru yapacak adaylar öğrenim seviyelerine göre TEK TERCİH yapabileceklerdir. Müracaat edecek adayların hem yirmi yedi (27) yaşını bitirmemiş, hem de terhisinin üzerinden beş (5) yıldan fazla süre geçmemiş olması gerekmektedir. NTV YouTube kanalına abone olabilirsiniz.
Kısa dönem asker maaşı yoktur harçlığı vardır. Direkt er olarak nitelendirildiği zaman 237 TL olarak bir harçlık almaktadır. Bunun yanında usta onbaşı ve erbaşlar 270, çavuşlar ise 305 TL olarak aylık harçlık alır. Yukarıda da belirttiğimiz bu tutarlar, yine kişilerin bulundukları yere göre farklılık gösterebilir.
7179 Sayılı Askeralma Kanununun 5/2 maddesine göre Askerlik süresi; erbaş ve erler için altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki aydır.
2023 yılı itibari ile 288 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Uzman Çavuş maaşları 27550 TL'dir. En düşük Uzman Çavuş maaşı 22040 TL iken, en yüksek Uzman Çavuş maaşı 55410 TL'dir. Güncel Uzman Çavuş maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Bundan böyle çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak. Kısa ve uzun dönem askerlik yapanlar ise çatışma bölgelerine gitmemekle birlikte, yine üs bölgelerinde görevlendirilmeye devam edecek.
UZMAN ERBAŞ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI
c. Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının ilk günü (01 Ocak 2023) itibarıyla yirmi (20) yaşından gün almış olmak ve yirmi yedi (27) yaşını bitirmemiş olmak [01 Ocak 2004 (dahil) - 01 Ocak 1996 (dahil) tarihleri arasında doğanlar], ç.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Uzman erbaşlar 2019 yılından itibaren 24 hafta (6 ay) süre ile (askerliğini yapan-yapmayan) Yenifoça, Kırkağaç, Safranbolu, Kastamonu ve Seferihisar'da yetiştirilmektedir.
Bu durumda; Uzman onbaşılar, uzman çavuş rütbesinde olanların astı konumundadır. Kurum tarafından yayımlanmış olan Protokol, Görgü ve Nezaket Kuralları Broşürü (2019 Basımı), incelendiğinde sizin amiriniz/üstünüz konumunda olan personele "komutanım" şeklinde hitap edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Türk silahlı kuvvetlerinde yer aldığı ve erbaşlar sınıfının en üst ikincisi rütbesi olarak ifade edilebileceğini söylemek mümkündür. Askeriye de görevli olan çavuşların nöbet tutmadığı söylenebilir. Ancak komutanlarının emriyle nöbet tutmaları da söz konusu olabilir.
Merak edilen bir diğer konu da askerlik yapmayan uzman çavuş olabilir mi sorusudur. Size şunu da söylememiz gerekiyor: Er ya da erbaş olarak askerliğinizi yapmış olmanız gerekiyor. Eğer askerde uzman çavuş olarak kalmak istiyorsanız da askerliği yaptığınız süre içerisinde uzman çavuş alımı için başvuru yapmalısınız.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, en az lise ve dengi okul mezunu olup çavuş rütbesi ile askerlik yapmış ya da yapmakta olan kişiler, uzman çavuş olabilir. Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir.
Dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek subay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve asteğmen rütbesine naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.
Sistem, zorunlu 6 aylık vatani görevini tamamladıktan sonra süreyi uzatarak askeriyede para kazanma ve kariyer yapma imkanı da sağlıyor. Erbaş ve erlerden isteyen, terhise hak kazandığı tarihten itibaren askerliğini 6 ay daha uzattığında, uzatma döneminde en az asgari ücret kadar maaş veriliyor.
12 aylık askerlikte ne kadar maaş ödeniyor? 6 aylık askerlik görevini tamamladıktan sonra 6 ay daha kışlada kalarak vatani görevini sürdüren er ve erbaşlara asgari ücret tutarında maaş veriliyor. 2023 yılında asgari ücretin 8 bin 500 TL olması dolayısıyla 6 ay için toplam 51 bin TL ödeniyor.
Bu zamla birlikte doğu ya da batıda görev yapan erlerin maaş ödemeleri değişmektedir. Asker maaşlarına görev yaptığı bölgeye göre ekstra tazminatlar yansımaktadır. 2022 yılı içi Sözleşmeli Er maaşı 5 bin 700 liradır. Sözleşmeli erlerin başlangıç maaşı 5.700 TL iken bu ücret 14.000 TL seviyesine kadar çıkabiliyor.
Sözleşmeli er olmak isteyen kişilerin başvuru yapabilecekleri minimum yaş 20 olarak belirlenmiştir. 20 yaşını doldurmamış olan kişilerin sözleşmeli er olabilmek için başvuru yapabilmeleri mümkün değildir. Bununla beraber, 24 yaşını doldurmuş olan kişiler de sözleşmeli er olma hakkına sahip değildir.
19 yaş altı adaylar için; Erkeklerde, boy alt sınırı 162, üst sınırı 190 santimetredir. alt sınırı 164, üst sınırı 210 santimetredir. Kadınlarda ise boy alt sınırı 153, üst sınırı 200 santimetredir .)
(6) Askerlik durumunun beyan edilmesi, (7) Boy-kilo bilgisinin beyan edilmesi, (Boy en az 167 cm ve en fazla 210 cm olmak koşuluyla, Tablo-6'da belirtilen boy-kilo aralığında olmak zorundadır.) gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri