Kesinlikle yetki dışıdır. Askere vali emir verebilir.
Madde 46 - Erbaş ve erlerin, sivil memurlara ve sivil şahıslara ait şikayetlerinin işlemi de askerî makamlar vasıtasiyle yürütüldükten sonra ait olduğu makama verilir. Ve o makamın icraatı alınıp şikayetçiye bildirilir. Subay, askerî memur, astsubay ve sivil personelin şikâyetleri de bu tarzda yürütülebilir.
d) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması ve sırf askerî suç nedeniyle askerî disiplinin ağır şekilde ihlal edilmesi hâlinde de asker kişi hakkında tutuklama kararı verilebilir.
2. Olarak ta polis önleme arama yetkisine göre üst arama ve gbt sorgulama yapmak istemiş. bunun kanuni dayanağı adlı ve önleme arama yönetmeliğidir. Burada kolluk şüphe üzerine önleme araması yapmak istemiş. bahse konu yönetmelikte askeri şahsın üzeri aranmaz gbt si yapılamaz diye bir madde bulunmamaktadır.
Görev başında veya üniformalı olmadığı müddetçe polis askeri gözaltına alır. Gözaltında işlem yapamaz bağlı bulunduğu kıtaya bildirir. sivil şahısla kavga etmesi durumunda da mahkeme önünde eşit yargılanırlar.
İlgili 21 soru bulundu
Sivil elbise ile vazife yerine giriş ve çıkışlar talimatnamede düzenlenir. c) (Değişik : 9/8/1993 - KHK - 499/35 md.) Subay ve astsubaylar hizmet dışında da resmi veya sivil elbise ile zati tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Ohal haricinde polis, askeri personele şüpheli sıfatıyla işlem yapamaz. sadece ohal sürecinde değil. normal süreçte de askeri personelin işlemlerini merkez komutanlığı yapar. izibat olmayan yerlerde jandarmaya haber verirsin onlar alır ilgili yere götürür zyada kendileri yapar.
Rütbeye kıyaslancak olan tek şey. Uzman çavuş Düz polisle eşittir. Yani Asker her zaman polisten üstündür.
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayla çatışma bölgesinde profesyonel asker uygulamasına geçildiğini duyuruldu. Yeni uygulamayla kısa ve uzun dönem askerler, aktif çatışma görevlerinden çekildi. Çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak.
Askeri suçlara ilişkin soruşturmalar, suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin adıyla anılan cumhuriyet başsavcılığınca ya da HSK tarafından belirlenen ilçe cumhuriyet başsavcılığınca yürütülecek. Bu başsavcılıklarda askeri suçlar bürosu kurulacak ve yeteri kadar cumhuriyet savcısı görevlendirilecek.
Kolluk, bir kişiye kimliğini ya durdurma yetkisinin doğduğu hallerde (m. 4/A3) ya da genel olarak kolluk görevini yerine getirirken (m. 4/A-8) sorabilir. Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur.
Askere giden kimse bilmez , ben disiplin mahkemesinde boş kalınca iç hizmet kanununu okurken örnek kararlarıyla birlikte birçok şey öğrendim, ve iç hizmet kanununa göre komutanın askere dayak atması suçtur. Yani bir komutan sizi döverse hakkınızı sonuna kadar arayın korkmayın.
Üstün Asta Hakaret Etmesi Cezası
477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kanunu'nun 55. maddesi uyarınca, astına sövenler, hakaret edenler veya askeri usul ve kurallara aykırı davrananlar, disiplin suçu niteliğindeki hakaret suçundan dolayı iki aya kadar oda veya göz hapsi cezası ile cezalandırılabilir.
Bu durumda, söz konusu Uzman Çavuş izinde iken veya görevli olmadığı bir zamanda, sivil kıyafetli bile olsa; eğer görevli olduğu il ve ilçede jandarma sorumluluk bölgesinde bir suç ile karşılaşıyorsa müdahale etmek ve yönetmelikte belirtildiği gibi davranmak zorundadır.
Re: Jandarma Sorumluluk Bölgesindeki Olaya Polisin Bakması
MADDE 65 - (1) Jandarma sorumluluk alanında herhangi bir suçla karşılaşan sahil güvenlik veya polis, olaya müdahale etmek ve jandarmaya da haber vermek, jandarmanın istemi üzerine gerekli yardımı yapmakla yükümlüdür.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), olağanüstü hal ilan edilen illerin nüfusuna kayıtlı veya bu illerde ikamet eden er statüsündeki yükümlülerin askere sevklerinin ertelendiğini duyurdu.
En İyi Cevap. Askeri bırak rütbeli polis dahi her polise emir veremez. Rütbeli olmak ayrı amir olmak ayrı. Bir polisin rütbesi şube müdürüdür, ama kendi şubesinde çalışmayan polise emir veremez, çünkü onun amiri değildir.
Devrem, aynı dönemde askerlik yapmaya başlamış olan kişilerin birbirlerine hitap şeklidir. Genellikle erler ve onbaşılar birbirine bu şekilde hitap eder. Denizciler ise birbirine devrem yerine kura şeklinde seslenir. Devrem kelimesiyle eş anlamlı olan tertip sözcüğü de askerlerin en sık kullandığı kelimelerden biridir.
Bundan böyle çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak. Kısa ve uzun dönem askerlik yapanlar ise çatışma bölgelerine gitmemekle birlikte, yine üs bölgelerinde görevlendirilmeye devam edecek.
Emniyet Teşkilatı şehit, gazi, vazife malulü personeli yakınları Şehit/Gazi/Malul Yakını Giriş Kartı ile kendileri ve refakatinde gelenler faydalanabilir.
Türk polis teşkilatında, amirlik sıralaması şu şekildedir: Emniyet Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı, İl Emniyet Müdürü, Emniyet Müdürü, Başkomiser, Komiser, Başpolis Memuru, Polis Memuru ve Çarşı ve Mahalle Bekçisi. “Büyük Başkomiser” terimi ise amirlik sıralamasında yer almaz.
Normal şartlarda kanunen*1 ve teknik olarak alamaz. Hiçbir polis gezen motorun üzerine atlama cesareti gösterip anahtarı alma becerisine sahip değildir. Ama extrem şartlarda hırsızlık gasp cinayet vb durumlarda herşey mübahtır.
Buna göre tehlike veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla askeri ceza mahkemesi kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde birlik komutanının veya amirinin veya adli müşavirin yazılı emri üzerine, askeri mahallerde askeri hakimler hariç kişilerin üstü, araçları, özel kağıtları ve eşyasının aranabilecek.
Bu durumda; Uzman onbaşılar, uzman çavuş rütbesinde olanların astı konumundadır. Kurum tarafından yayımlanmış olan Protokol, Görgü ve Nezaket Kuralları Broşürü (2019 Basımı), incelendiğinde sizin amiriniz/üstünüz konumunda olan personele "komutanım" şeklinde hitap edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Askerî olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile, asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini yapan ilk ve son derece mahkemesidir. 16 Nisan 2017'de yapılan Anayasa değişikliği referandumu'nun kabul edilmesi ile kapatıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri