Varis problemi olan kişilere masaj yapılabilir, ancak doğrudan varisli damarlar üzerine yapılmamalıdır.
"Varis" teşhisi zaten konulmuşsa, bacaklar için masaj prosedürleri kontrendikedir!
Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, "Varisli hastalara, saunaya girmek, yaz aylarında aşırı güneşlenmek gibi sıcağın etkili olduğu her türlü aktiviteden uzak durmalarını ve mümkünse bacaklarına soğuk suyla masaj yapmalarını tavsiye ediyorum." dedi.
Ritmik masaj tedavisi vücutta kan dolaşımını canlandırır. Damarları genişletir ve yeni kılcal damar oluşumunu sağlar. Damar ağını zenginleştirir böylece özellikle kalpte damar darlığı nedeniyle kan alamayan yerlerde doğal bypass'lar oluşturur. Ritmik masaj tedavisi atar damarları damar sertliğine karşı korur.
Düzenli olarak egzersiz yapmak, bacak kaslarını güçlendirerek kan dolaşımını iyileştirir. Yürüyüş, bisiklet sürme ve yüzme gibi düşük etkili egzersizler varis sorununun çözümüne faydalı olur.
İlgili 27 soru bulundu
Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli olarak yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya yüzme gibi düşük etkili egzersizler, bacaklardaki kan dolaşımını artırarak varis ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres uygulamak: Ağrılı bölgelere soğuk kompres uygulamak, damarların daralmasına yardımcı olabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
13- Bacaklara buz uygulamasını kesinlikle önermiyoruz buz uygulaması başlangıçta hastaları rahatlatırken maalesef sıklıkla soğuk yanıklarına neden olmaktadır. Unutulmaması gereken husus tüm bu önerilerin, siz doğru bir varis tedavisi alıncaya kadar sadece ağrılarınızı geçici olarak rahatlatacağıdır.
Bitkisel yağların çoğu masaj yaparak uygulanır, varislere bağlı ödemi azaltır, kan dolaşımını iyileştirerek ve yangısal reaksiyonları azaltarak hastayı rahatlatır.
Akut yaralanmalarda, metastaz riski söz konusu olması nedeniyle kanser hastalarında, varis gibi damar hastalıklarında, kas zedelenmelerinde, kemik kırık ve çıkıklarında, açık yaralarda ve hamile kadınlarda medikal masajın uygulanması sakıncalı olabilir.
Varis sorunu olan kişilerin G5 masajı yaptırmaması önerilir. Çünkü uygulama varisli hastalarda kanamalara yol açabilir. Ayrıca varisli hastalarda uygulama sonrasında vücutta sertleşme ve morarma da görülebilir.
Düzenli olarak bacaklarınızı yukarı kaldırın: Otururken veya yatarak bacaklarınızı düzenli olarak yukarı kaldırmak, kan dolaşımını arttırarak varislerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Bunun dışında varis, sıcağı sevmez. Sıcaktan mümkün olduğu kadar uzak durmaları ve çok sıkı kıyafetleri tercih etmemeleri de önemli. Kilo da varisi etkileyebiliyor. Kilo alımına dikkat edilmeli.
Soğuk algınlığı veya grip yüzünden direncinizin düşmeye başladığını hissedderseniz, masaj yaptırmaktan veya yapmaktan kaçının. Varis problemi olan kişilere masaj yapılabilir, ancak doğrudan varisli damarlar üzerine yapılmamalıdır.
Sırtüstü ya da yüzüstü yatmak yerine sol tarafınıza doğru yatmak daha rahat uyumanızı sağlayabilir. Karın içindeki ana toplar damar (vena cava inferiyor) bacaklarınızdan gelen kanın kalbe iletilmesini sağlar ve anatomik olarak orta hatta sağda yer alır.
Kimlere masaj yapılmaz ? Omurilik rahatsızlıklarında, kalp ve damar tıkanıklıklarında, açık yarası olanlarda, kas tendon kopma sorunlarında,1 ve 2. derece yanıklarda, bulaşıcı cilt hastalıkları, vs gibi sorunlar masaj yaptırmaya engeldir.
Kan pıhtılaşması bozuklukları: Kan pıhtılaşması bozukluğu olan kişilere medikal masaj uygulanmamalıdır çünkü kan pıhtılaşması riskini arttırabilir. Cilt hastalıkları: Açık yaralar, enfeksiyonlar, dermatit, egzama ve diğer cilt hastalıkları olan kişilere medikal masaj uygulanmamalıdır çünkü enfeksiyon riski artabilir.
Tüm vücut masajı 30-45 dakika sürmelidir. Bölgesel masajlar ise 15-20 dakika uygulanabilir. Bu süre hastaya yapılacak masaj türü ve endikasyonuna bağlıdır.
Kılcal varislerin oluşmasına neden olan etmenlerden uzak durulduğunda; > Aşırı sıcak banyodan kaçınmak. > Sıcak kaplıca banyolarından uzak durmak. > Sıcak kum banyosu yapmamak.
Sarı kantaron yağı, romatizmal ağrıyı hafifletir, şişme, morarma ve varisli damarların neden olduğu sorunlara yardımcı olur. Sarı kantaron yağı ile masaj ağrılı kaslar, romatizma, siyatik, lumbago, varis için de kullanılır.
Varis, krem ile tedavi edilebilir mi? Artık varis hastalığının venöz yetmezlikten kaynaklandığını bildiğinize göre, cevap basittir: Hayır. Ne yazık ki, kremler, losyonlar ve uçucu yağlar arızalı damar valflerini düzeltmez.
Zeytinyağı gibi gıdalar, varisin neden olduğu şişlik, yorgunluk ve ağrı gibi sorunlara karşı kullanılabilecek bitkisel çözümlerdir.
Limon, C vitamininden zengin bir meyvedir. Evde C vitaminini sağlaması dışında varisle ilgili bir faydası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri