Genel itibari ile sezaryen doğumdan sonra, yaklaşık altı hafta sonra egzersiz yapılmaya başlanabilir.
Bunun için doğumdan altı ila sekiz hafta sonra doktorunuzun vereceği tavsiyelere sıkı sıkıya uymalısınız. Spor yapmaya ancak bir ay kadar sürecek olan iyileşme sürecinin ardından başlayabilirsiniz. Bu kas eski formuna kavuşmadan spor yapmanız halinde vajinal ve rektal sorunlarla idrar kesesi sorunları yaşayabilirsiniz.
Sarkan göbeğin toparlanmasında şüphesiz mekik kadar faydalı bir egzersiz yoktur. Mekik hareketlerine başlamadan önce 3 ay beklemelisiniz. Doğum yapıp üç ay bekledikten sonra ilk birkaç gün mekik hareketlerini olabildiğince narin yapınız.
Doğumdan sonra mümkün olduğunca erken dönemde ayağa kalkın ve yürüyüş yapın. Hareket sırasında kesi yerine dikkat ederek 1-2 gün elle destek olun. Sezaryenden 3 ay sonra egzersizlere başlayabilirsiniz. Sol yan tarafa yatarak (dizler bükük pozisyonda) rahatlanabilir ve gazın bağırsaklarda ilerlemesi kolaylaşır.
Doğumdan Sonra Karın Bölgesi
Karın bölgesinde oluşan sarkık ve yumuşaklık 4 ila, 5 ay sonra gerçek sağlamlığına ulaşır. Bu bölgede oluşan hassasiyet nedeniyle yapılacak olan kegel egzersizleri ile leğen kemiğinizin kaslarını kuvvetlendirebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Sezeryan sonrası karına neden bastırılır? Karna bastırmanın amacı rahmin toparlandığının anlaşılması içindir.
Doktorunuzun onayladığı zaman yapacağınız yüzme, pilates ve diğer egzersizler eski formunuza kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda doğum sonrası egzersiz yapmak sizi rahatlatacaktır.
Dikkatli ve doğru şekilde yapılan hareketler iyileşmeni hızlandırır. Nefes egzersizleri, pelvik taban egzersizleri ve başlangıç seviyesindeki hareketler yavaşça ve güvenli bir şekilde güç kazanmanı ve iyi hissetmeni sağlar.
Sezaryen Doğum Sonrası Spor ve Egzersiz Yapılabilir.
Karın kaslarınızı güçlendiren bir egzersiz olan mekik çekme hareketi, karın ve göbek bölgesi için oldukça faydalıdır. Güçlü karın kaslarına sahip olmak için bu egzersizi hayatınıza yerleştirebilirsiniz.
EmSculpt tedavisinden fayda sağlayabilirsiniz. Bu teknoloji yüksek yoğunluklu elektromanyetik enerji ile uygulama yapılan bölgedeki kasların yoğun bir şekilde kasılmasını sağlar. Sadece 20 dakika süren tedavi ile karın kaslarınız egzersizle elde etmenin mümkün olmadığı bir derecede çalışır.
Deforme olan karın kasları ve hamilelik boyunca karın ön duvarını oluşturan bağ dokusu hamilelik sonrasında kendini kolay bir şekilde toplayamaz. Sarkan göbeği toparlamanın tek yolu karın germe ameliyatıdır. Karın germe estetiği genel anestezi altında ve hastane ortamında yapılır.
Çömelme pozisyonunda iken ağır kaldırmak, karın içi basıncında en büyük artışı sağlar. Bu aktiviteler, yara iyileşmesinin ilk bir ila iki haftasında muhtemelen en aza indirilmelidir. Karın ameliyatını takiben dört ila altı hafta boyunca hastaların zeminden 6 kg'dan fazla kaldırmaktan kaçınmasını önerilmektedir.
Doğum Sonrası Vücut. Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir.
Yara iyileşmesini direkt olumsuz etkileyecek egzersizlere altı aydan önce başlanmamalıdır. İlk altı aylık süreçte pelvik taban kasları ve karın kaslarına asla basınç uygulanmamalı ve karın içi basıncı arttırıcı egzersizler kısıtlanmalıdır.
Doğum sonrasında uzun süreli korse kullanılmamalıdır. Hekimin onayı ile 6 haftaya kadar günün belli saatlerinde korse takılmalı, akşamları yatarken çıkartılmalıdır.
Önce cilt, cilt altı ,fasya,kaslar,dış karın zarı,rahim üstündeki zar ve rahimin kas tabakası sırayla ve dikkatli bir şekilde kesilir. Rahimin kas tabakası kesilince bu açılan mesafe iki elin işaret parmağı ile yanlara doğru genişletilir ve bebeğin amniyotik kesesine ulaşılmış olur.
Genellikle doğumdan 1 hafta sonra kendinizi daha iyi hissettiğinizde başlamanızı öneririm. Sezaryen ile doğumda ise 3 hafta sonra egzersize başlamak idealdir. Gün içinde 20 – 30 dakika aktif olun.
Sezaryen sonrası kesiklerinizi ilgi ile iyileştirin
Sezaryen kesiklerinin iyileşmesi 4 – 6 hafta alabilir.
Doğum sonrası spiral, doğumdan altı hafta sonra takılması önerilir fakat 48 saat sonra da takılabilir. Doğal ya da sezaryen, doğum türü bu süreci etkilemez.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Gebelik sonrası spor ve düzenli diyet uygulamaları ile eski formunuza dönebilmek çoğu zaman mümkündür. Doğum sonrası en az 6 ay süre cerrahi işlemler için beklenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri