Yavru köpekler aşıları bitmeden yıkanırsa çabucak hastalanabilir. Ama tabi ki onu yumuşak ve şefkatli şekilde tarayabilirsiniz. Köpek dostumuzun ilk banyosunun çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Aşıları bittikten sonra ilk yıkama için her şeyi güzelce ayarlamalısınız.
Çoğu yavrunun yılda 1 - 4 kez yıkanması ideal sıklık olarak kabul edilir. Yavru köpeklerin ilk banyosunun aşılarının tamamlandıktan sonra gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Bu dönemdeki aşı uygulamaları köpeğinize ekstra stres yüklenmesine neden olacaktır. Öestrustaki (kızgınlıkta olan) köpeklere aşı uygulanmamalı, dönemi bitinceye kadar aşıları ertelenmelidir. İster yavru, ister yetişkin olsun aşılamadan 2 gün önce ve 2 gün sonrasında yıkama yapılmamalıdır.
Aşı uygulaması öncesinde minik dostumuzun sağlıklı olduğundan emin olmamız gerekir. Ancak sağlıklı bir hayvana yapılacak uygulamalar, hedeflenen bağışıklık oranlarına ulaşılabilir ve hastalıklara karşı yeterli koruma sağlayabilir. Aşı uygulamaları öncesinde ve sonrasında bir süre minik dostumuzun yıkanmaması gerekir.
Bir köpeği aşı programını tamamlamadan evvel sabun ve suyla yıkamak, onu distemper gibi çeşitli rahatsızlıklara maruz bırakabileceği için büyük bir risktir. Bu nedenle de 12 haftalıktan itibaren bir köpek yavrusunu yıkamanız en doğrusu olacaktır. Ortalama üç aylık bir süreçte aşılama döneminin sona ermesi gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Ayda bir tüy yapısına uygun bir şampuanla köpeğinizi yıkamanız sağlıklıdır. Daha sık ya da soğuk havalarda yıkamanın veteriner kontrolünde olmasını öneririz. Köpeklerin sık yıkanması genellikle tavsiye edilen bir durum değildir.
Yavru köpeğimi aşıları tam olmadan dışarı çıkarabilir miyim? Yavru köpeğinizi tam aşıları olmadan dışarıya çıkarmamanız önerilmez çünkü bu, köpeğinizi istilaya maruz bırakabilir. En iyi ihtimalle, genellikle ilk dozdan yaklaşık sekiz hafta sonra olan ikinci geçiş sonrasına kadar beklemektir.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
Köpekler kediler gibi sürekli olarak kendilerini temizleyemediklerinden ve genellikle daha uzun tüylü olduklarından köpeklerin belirli şartlara bağlı kalarak yıkanabilmesi söz konusu olmaktadır. Yavru köpek yıkamak, uygun köpek şampuanları kullanarak, ortalama olarak 2 ay da 3 ayda bir gerçekleştirilebilmektedir.
Aşıları tamamlanmayan köpekler yıkanmamalıdır. Tüm aşılarını olduktan sonra köpek dostunuza banyo keyfini öğretmeye başlayabilirsiniz.
Köpek 16 - 20 haftalık oluncaya kadar yaklaşık her üç haftada bir bu aşıların hatırlatma dozunun yapılması gereklidir. Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur.
Yavru köpekler 45 günlükten itibaren aşılarına başlanması gerekir. Köpek aşı takvimi ile birlikte köpeklerin yaşam kalitesi artırılır.
Yaz aylarında köpekler 3 haftada 1, 4 haftada 1, 1 kez yıkanması gerekirken soğuk almaması için kış aylarında 6 haftada 1 8haftada 1, 1 kez yıkanmalıları gerekir. Eğer köpekler bu aralıklardan daha sıklıkla yıkanırsa tüylerin canlılığı gidecektir ve sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Yavru bir köpeğin dışarı çıkarılmasının ilk koşulu aşılarının tamamlanmış olmasıdır. Aşılar ortalama olarak köpek 14 ila 16 haftalık olduğunda biter. Yani minik dostunuz her şey yolunda giderse yaklaşık 4 aylıkken aşıları yapılmış, dışarı çıkmaya hazır hale gelir.
6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir. Yetişkin köpeklere oranla çok daha fazla ilgiye ve gözetime ihtiyaç duyan yavru köpeklerin mesaneleri küçüktür, sıkılma olasılıkları ve hem kendilerine hem de eve zarar verme potansiyelleri yüksektir.
Yaklaşık 10 dakikalık aralıklarla günde 3 - 4 defa yürüyüşe çıkmak yavru köpeklerin ihtiyacını karşılamak adına yeterli olmaktadır.
Yavruluk dönemindeki köpekler için en temel eğitimlerin başında tuvalet eğitimi gelir. Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi genellikle yavru sekiz haftalık olduğunda başlar. Bu yaşta aynı zamanda otur, bekle ya da gel gibi temel köpek eğitimi ipuçlarını da öğrenebilirler.
Köpek Karma Aşısı: Distemper (Gençlik hastalığı), İnfectious Canine Hepatitis, Parvovirüs (Kanlı ishal), Parainfluenza, Leptospirozis'e karşı koruma amaçlı uygulanan bir aşıdır. Yavruluk döneminde 21 gün ara ile 2 doz uygulanır. Takip eden senelerde her yıl 1 doz tekrar uygulaması yapılmaktadır.
Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
Şayet köpeğiniz normal bir cilt ve tüy yapısına sahipse, aylık olarak bir kez yıkamak yeterli gelebilir. Fakat köpeğinizin tüyleri hızlı bir şekilde kirleniyorsa ya da kötü kokular oluşuyorsa daha sık yıkanma gerektirebilir.
Köpeğinizi yıkadıktan sonra havlu ile kurulayabilir, eğer hava şartları güneşli ise güneşin altında kuruması için onu serbest bırakabilirsiniz. Soğuk havalarda ise köpeğinizi havlu ile kuruladıktan sonra sıcak bir odada, kalorifer, soba ya da klimanın yakınlarında kurumasını bekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri