Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
Adet düzensizliği şikayetinde olan kadınların bitki çayı saatlerinde adaçayını tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca adet düzensizliği için tarçın, papatya çayı, çörek otu, kantaron çayı önerilmektedir.
İlaçlar dışında kekik çayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve zencefil çayı gibi bitki ve çaylarda yine içilmek sureti ile adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Bu nedenle, adet düzensizliklerinin tedavisinde, bu duruma yol açan tıbbi durumun giderilmesi veya düzenlenmesi esastır. Adet düzensizliğinin hormonal bir dengesizlik nedeniyle ortaya çıktığı tespit edilirse kişiye hormon düzenleyici ilaçlar verilerek adet düzensizliğinin tedavisi yapılır.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
İlgili 20 soru bulundu
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Adet düzensizliği ne zaman düzelir
İlk adetin görülmesini takiben 1-2 yıl adetin bir miktar düzensiz olması normaldir ve genellikle kendiliğinden düzene girer. Hormonal ya da fiziksel faktörlerden kaynaklanan adet düzensizlikleri ise basit tedaviler veya cerrahi işlemler ile tedavi edilebilir.
Adet düzensizliği ve tüylenme şikayetlerine, FSH hormonu yüksekliğine ve östrojen hormonun yükselmesine karşı Prof Saraçoğlu, yardımcı ve destekleyici olarak Testere Dişli Aslan Pençesi önermektedir.
Sağlıklı kadınlarda normal âdet döngüsü, son kanamanın başlama tarihinden itibaren 28 gündür. Bununla birlikte 21-40 gün arası da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur. Kanamaların bu döngü dışında görülmesi ise âdet gecikmesi olarak adlandırılır.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Adet gününüzden yaklaşık 3-4 gün önce maydanozu kaynatıp suyunu süzün. Maydanoz suyunu 30 dakika soğumaya bırakın. Günde birkaç bardak bu maydanoz suyunu içerek adetinizin hızlıca söktürülmesini sağlayabilirsiniz. Alıç: Rahim kaslarını uyarır ve böylece adetin tam olarak istenen ve beklenen zamanda gelmesini sağlar.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Esneme, ısınma, germe hareketleri, pilates gibi egzersizler anında adet söktürücü etki gösterebilir. Ağırlık hareketleri uygulamak ideal aralıklarda sağlanırsa etkili olabilir. Bu tür egzersizler 1 günde adet söktürücü etki gösterebilir.
Piyasada bulunan ve yaygın olarak reçetelendirilen adet söktürücü ilaç isimleri arasında Tarlusal, Cyclo, Duphaston, Naprosyn, Advil Liquigel ve Luteynyl gibi ilaçlar mevcuttur.
Kadınlarda adet gecikmesi ve düzensizliği sıkça karşılaşılan bir durumdur. Soğan suyu, kadınların bu problemini ortadan kaldıran bitkisel bir adet söktürücüdür. Aynı zamanda adet sancılarını da hafifletir. Fayda sağlaması için en az 15 gün düzenli tüketilmelidir.
Adaçayı, adet döneminin düzenlenmesine yardımcı olurken, kırmızı ahududu yaprağı, rahim kaslarını uyararak adet kanamasının başlamasına yardımcı olur. Ayrıca maydanoz da, östrojen seviyelerini artırarak adet döngüsünü düzenleyebilir. En iyi adet söktürücü çay seçenekleri arasında papatya çayı ilk sırada gelir.
Yarısının sabah yarısının da akşam tüketilmesi halinde günlük sadece 15 gramlık çörek otu, adet gecikmesine sebep olan enfeksiyonlarla savaşma noktasında katkı sağlayabilir. Son derece güçlü bir adet söktürücü niteliğinde olan çörek otu oldukça kısa süre içerisinde faydasını göstermeye başlar.
Hormonal Düzensizlikler: Genç yaşta görülen adet düzensizliklerinin büyük kısmı hormonal kaynaklıdır. FSH ve LH hormonlarının salgılanmasındaki bozuklular, fazla ya da az çalışan tiroid hormonları, stres hormonları ve progesteron hormonunun azlığı adet düzensizliklerine yol açabilir.
Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür. Kişiler ergenlik çağlarında ya da menopoz dönemlerinde normal karşılanabilecek düzensizlikler yaşanabilir, ancak bu aksaklıkların normal olup olmadığı da yaptırılan düzenli muayenelerde hekim kararıyla verilmelidir.
Adet kanamasının ilk başladığı yıllarda adet düzensizlikleri olabilir/ Bu durum 2-3 yıl içerisinde düzelir. Adetin görüldüğü ilk dönemlerde adet kanamasının düzensiz olması normaldir. → İlk adet gördükten 3 yıl sonra artık adet düzeni oturur. Artık her ay adet kanamasının yoğunluğu ve sıklığı aynı olmaya başlar.
Duphaston: Adet düzensizliklerinin tedavisinde kullanılan bu ilaç, hormon dengesini ve adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Progestan: Progesteronun sentetik bir formu olan bu ilaç, genellikle adet düzensizlikleri için kullanılmaktadır.
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları birimi adet düzensizlikleri, menopoz, cinsel güçsüzlük, polikistik over sendromu gibi sorunları çözüme kavuşturmaktadır.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri