Düzenli olarak kuduza karşı aşı uygulaması gerçekleştirilen dostlarınızın, kuduz hastalığına yakalanma ihtimali düşüktür. Fakat düşük bir oranda olsa yabani hayvanlarla teması varsa veya aşı durumu bilinmeyen başka bir kedi veya köpekle kavga ettiyse hastalığı barındırabilme ihtimali yine de olabilmektedir.
Eğer hayvanınız aşılıysa ve yukarıdaki sıralanan şeylerden herhangi birisi gerçekleşmediyse size kuduz bulaşması imkansızdır. Hiçbir evcil hayvan kuduz virüsünü bu hastalığa yakalanmadan taşıma yoluyla insana bulaştıramaz. Kuduz olmayan bir evcil hayvan kuduz virüsünü taşıyarak insana bulaştıramaz.
Eğer çevremizde bildiğimiz ve tanıdığımız bir kedi ise aşılarının özellikle kuduz aşısı düzenli yapılmış ise tırmalaması yönünde herhangi bir risk söz konusu değildir. Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız.
İlgili 34 soru bulundu
sorusunun yanıtı da ne yazık ki evet şeklinde verilebilir. Dolayısıyla aynı perspektifle "Yavru kedi ısırması kuduz yapar mı?" da önem kazanır. Kuduz virüsü taşıyan bir yavru ya da yetişkin hayvan tarafından ısırılan ya da açık yarası ile kuduz virüsü taşıyan hayvanın salyası ile temas eden kediler kuduz kapabilir.
Sokak Kedisinin Isırığı
Sokak kedileri genellikle aşılanmamış veya sağlık durumu belirsiz olabilir, bu nedenle ısırık durumu ciddiye alınmalıdır. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Kedi tırmığı, iz bırakmanın yanı sıra, kedinin pençelerinden insan derisine bakteri veya virüs de bulaştırabilir. Bu, ateşe, yorgunluğa neden olabilen kedi tırmığı hastalığı gibi enfeksiyonlara yol açabilir. Kedi Tırmalaması İle Kuduz Bulaşır mı? Evet kuduz kedi tırmığı yoluyla da bulaşabilir.
Kedilerde Gözlenen Kuduz İnsana Bulaşır mı? Kedilerde kuduz hastalığı dünyadaki tüm memeli türlerinde gözlenebilir. Bu yüzden ufak dostlarınızda gözlenen kuduz hastalığı eğer kuduz bir kedi tarafından ısırılma durumu söz konusuysa insanlarda da gözlenebilir.
Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Kuduz sıcakkanlı hayvanlarda görülen, merkezi sinir sistemini etkileyen ve ölüme neden olabilen viral bir hastalıktır. Evde bakılan kedi veya köpeğime kuduz aşısı yaptırmama gerek yok zaten hiç dışarı çıkmıyor diyorsanız yanılıyorsunuz.. Evet; her zaman evde beslenen kedilerde kuduz virüsü alma riski düşüktür.
Kuduz aşısı olduktan sonra tekrar ısırılmak korkusu yaşayan bireyler için bu soruya şu cevap verilebilir. Belirli dozlar ile yapılan kuduz aşısı koruma süresi yaklaşık olarak 3 yıl koruma sağlar. Bireyin önlem olarak ve temas sonrasında aşı olması ölümcül bir hastalık olarak kuduza karşı korunmasına neden olur.
Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur.
SONUÇ: Sınırlı sayıda olguyla yapılan bu çalışmada; eş zamanlı uygulanan tetanoz aşısı, kuduz antikor yanıtını olumsuz yönde etkilediği saptandı.
Gelişmiş tıp sayesinde kuduz aşıları ile önlenebilir. Köpeklerde kuduz belirtileri ortaya çıktığında ne yazık ki ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle köpeklerin yakından gözlemlenmesi, kuduz aşılarının tamamlanması ve köpeklerde kuduz bulaşma ihtimalinin minimize edilmesi gerekir.
Kuduz hastalığının kuluçka dönemi genellikle 3 ile 12 hafta arasında değişebilmektedir. Ancak bazı durumlarda 5 gün ile 2 yıl arasında sürebilmektedir.
Kuduz virüsünü vücuda girdiği noktadan itibaren, sinirler boyunca beyne doğru hareket eder. Kuduzun ilk belirtileri, virüsün vücuda girmesinden ortalama 1 ila 3 ay sonra gözlenir. İnsanlarda, hastalığın ilk semptomları spesifik değildir ve diğer viral enfeksiyonlara benzer.
Kuduz hangi hayvanlardan, nasıl bulaşır? Kuduzun doğadaki temel kaynağı kurt, çakal, tilki, domuz, ayı, sırtlan gibi vahşi hayvanlardır. Ayrıca sadece Güney Amerika'da görülen bir tür yarasa kuduz virüsünü taşımaktadır.
Eğer bir sokak kedisi sizi tırmalarsa, kuduz riskini değerlendirmek ve gereken önlemleri almak önemlidir. Kuduz, virüsün neden olduğu ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır ve hayvan ısırıkları veya tırmalamaları yoluyla insanlara bulaşabilir. Kuduz, tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Kuduz, salya yolu ile bulaştığı için kedi tırmalama öncesinde pençelerini salya ile yaladıysa kuduz bulaştırabilir. Hayvanın kuduz aşısının olması kuduz bulaşma riskini önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle kedilere 3 aylık olmasından itibaren kuduz aşısı yapılmalıdır.
Kedi kuduza karşı aşılanmamışsa tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedi birini ısırdıysa ve kedinin kuduza karşı aşılandığına dair bir kanıt yoksa, kişi kuduz enfeksiyonu için tedavi edilmelidir.
Hayvanların ağızları çok çeşitli mikroplarla doludur. Bunlar ısırıklarla vücuda girdiğinde bakteri dokulara yerleşip büyümeye başlayabilir, sonucu da enfeksiyon olur. El ve parmaklar yüksek risk bölgeleridir. Bunun sebebi karmaşık anatomileri ve bazı derin doku yapılarına az olan kan akışıdır.
-Birkaç dakika sıcak suyla yarayı hemen temizleyin. -Yara kanamıyorsa hafifçe sıkarak kanın akmasını sağlayın. -Eğer çok fazla kanıyorsa temiz bir pamuk ya da steril bezle baskı uygulayın. -Yarayı kuruttuktan sonra steril bir bezle sarın.
Kızarıklık, sızıntı, şişlik, ağrı veya ateş gibi enfeksiyon belirtilerine dikkat edin ve herhangi birini fark ederseniz hemen doktora tekrar başvurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri