Asli Edim Yükümlülüğü: Bu tür yükümlülükler sözleşmenin ana konusunu içerirler ve bu nedenle genellikle de sözleşmeye ismini veren yükümlülüklerdir. Örneğin“ bir satış sözleşmesinde üzerinde anlaşılmış olan temel figür satılan malın mülkiyetinin karşı tarafa geçirilmesidir.
Asli edim yükümlülüğü, sözleşmenin tipini belirleyen edim yükümlülüğüdür[8]. Diğer bir deyişle, asli edim yükümlülükleri sözleşmenin esaslı unsurunu oluşturan ve dolayısıyla sözleşmenin türü ve niteliğiyle yakından ilgili olan edimlerdir[9]. Örneğin, kira sözleşmesinde kiralanan mal ve kira bedeli esaslı unsurlardır.
Edim yükümlülükleri, satıcının mülkiyeti nakletmek için şeyin zilyetliğini devretmesi, keza alıcının semeni ödemesinde olduğu gibi, sözleşmeye, bir başka söyleyişle, tarafların iradesine istinat eden somut davranışlar biçimde ortaya çıkar, talep ve dava edilebilirler.
Yan edim yükümlülüğü, “ortağa veya ortaklara, şirket sözleşmesi ile yüklenen, sermaye koyma borcu ve muhtemel ek ödeme yükümlülükleri dışında, şirkete karşı başka edimlerin yerine getirilmesine ilişkin münfe- rit yükümlülükler”8 olarak tanımlanır.
Asli Hak (Alacak Hakkı ve Talep)
Asli hak, borç ilişkisinden doğan alacak haklarına denir. Alacak hakkı, bir satım sözleşmesinde alıcı için malı isteme hakkı, satıcı için ise bedeli isteme hakkını ifade eder. Kısacası sözleşmenin temel edimlerini yerine getirilmesini isteme hakkı diyebiliriz.
İlgili 22 soru bulundu
Bir borç ilişkisi, asıl hakla birlikte bazı ferî hakları da içerir. Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
Yan yükümlülükler de asli edim yükümlülüğün ifasına yardımcı olurlar. Örneğin bir restaurantta masaya temiz örtü ve çatal, bıçak koyulması birer yan yükümlülüktür. Bunlar da yapılınca asli edim yükümlülüğü tam ifa söz konusu olurken; eğer yapılmazsa borç yine de ifa edilmiş olur ancak kötü ifa söz konusu olur.
Yan Yükümler: Bu sözleşmede borçlu tarafın borcunu yerine getirirken özen göstermesine ilişkin yükümlerdir ve kaynağı Medeni Kanun'da (TMK) yer alan dürüstlük kuralıdır. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmeyerek alacaklının zarara uğratılması halinde tazminat borcu ortaya çıkar.
A-HEKİMİN KİŞİSEL EDİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Madde; ' Hekim, acil vakıalar gibi zorunlu durumlar dışında hastasını bizzat muayene etmeden tedavisine başlayamaz ' demektedir. Maddelerden de anlaşılacağı üzere hekim edimini bizzat yerine getirmelidir.
Geniş anlamı ile borç ilişkisinin nitelendirilmesini sağlayan borçlara “asli borçlar” denir. Geniş anlamı ile borç ilişkisinde bu asli borçlardan başka bazı yan borçlar da yer alabilir. Örneğin, alım-satım sözleşmesinde, satılan malın teslimi ve mülkiyetin nakli asli borçtur.
Edim, borçlar hukukunda yer alan temel kavramlardan biridir. Borçlunun alacaklıya yapmak zorunda olduğu ödemelere ya da sözleşme gereği yapmakla yükümlü olduğu şeylerin tamamına edim denir. Başta menfi, müspet, sürekli, devirli ve ani olmak üzere birçok edim çeşidi bulunmaktadır.
Bunun sonucuna göre satıcının gereği gibi ifa yükümlülüğü devam ediyorsa, maddî edim hasarı satıcıdadır, aksi halde alıcıdadır.
Olumlu Edim: borçlunun edimi yapmak veya vermek şeklinde ise bu edim türü olumlu edimdir. Satıcının malı vermesi, alıcının parayı vermesi gibi.
Sözleşmenin müspet ihlali, MK mad. 2 I, BK mad. 96 ve 101 genel kurallarından, bir de ayıplı ifaya ilişkin özel düzenlemelerden "hukuki kıyas" yoluyla türetilebilecek bir ifa engelidir, bir borca aykırılıktır.
B) Feri Nitelikli Yükümlülük: Feri nitelikli yükümlülük, asli edimin ifa edilmesine yardımcı olan, kanun ya da tarafların anlaşması ile belirlenen yükümlülüklerdir.
Alacak hakkının temel özelliği;alacaklıya,borçludan borçlandığı edimin yerine getirilmesini isteme yetkisini vermesidir. Borç ve Sorumluluk: Borcun esası,borçlunun belli bir davranışa yükümlü olmasıdır. Borçlunun borçtan sorumlu olması borca aykırı davranışlarının getireceği sonuçlara katlanması zorunluluğudur.
Mesela örneğimizde satım sözleşmesinde satıcının asli borcu satılan malın alıcıya teslimi ve mülkiyet naklidir. Bu mal teslim edilirken ambalaj yapılması veya satım sonrası onarım ve bakımının yapılması söz konusu olursa, bu yan borçtur. Geniş anlamda borç ilişkisi bunu da kapsar.
- Bilanço, bir şirketin yükümlülüklerini, varlıkları ödeyerek veya bazı hizmetler sunarak gelecekteki olası fedakarlıkları gerektirecek yükümlülükleri listeler.
Dış yükümlülük ise Türkiye'de yerleşik olmayan kişi ve kurumlara olan dış borçlar, dış krediler ve DTH biçimindeki mevduat gibi yükümlülükleri içerir. Bu dış yükümlülüklerden bir yıl içinde vadesi gelecek olanlar kısa vadeli dış yükümlülük olarak adlandırılır.
Latife beyanı (Şaka beyanı): Şaka yollu sözlerle yapılan irade beyanıdır. Karşı taraf, latife beyanını anlayabilecek durumda değil ise yapılan hukuki işlem geçerli olur.
Asli müdahilin, asıl davanın konusu üzerinde taraflardan bağımsız bir hak iddiası vardır. Feri müdahilin, davanın taraflarından birisinin davayı kazanmasında hukuki yararı mevcuttur. Asli müdahil davada üçüncü bir taraftır.
Faiz alacağı, asıl alacağa bağlı fer'i nitelikte ancak ondan bağımsız bir alacaktır.
Kefalet sözleşmesi niteliği itibarı ile tek tarafa borç yükleyen ve ivazsız bir sözleşmedir. Kefalet borcu asıl borçtan bağımız bir para borcu olarak karşımıza çıkar. Yine kefalet sözleşmesinden kaynaklanan borç, tali (ikincil nitelikli) bir borç olma özelliği yanında, fer'i bir nitelik de taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri