Asli Kusurlu Tazminat İsteyebilir Mi? Aslı kusurlu olan taraf, trafik kazasında diğer bileşenlere karşı tazminat talep etme hakkına sahip değildir. Asli kusurlu olan taraf, doğrudan elde etme yolu olan davranış veya koruma nedeniyle sorumlu tutulma ve tazminle ilgili hükümler.
Çünkü trafik sigortası poliçelerinde ana teminatlar bütün sigorta şirketleri için ortaktır ve poliçeler, aynı şartlar geçerli olacak şekilde düzenlenir. Dolayısıyla trafik sigortası yapan şirketlere manevi zarar tazminatı için talepte bulunamazsın.
Kusurlu eş de boşanma davası açabilir. Ancak davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı bulunmakta olup, boşanmaya karar verilebilmesi için davalı eşin az da olsa kusuru bulunması gerekmektedir.
Kimler Ölüm Nedeniyle Manevi Tazminat İsteyebilir ? Trafik kazası sonucunda ölüm meydana gelmişse ölenin yakınları manevi tazminat davası açabilir. Ölenin yakınlarının ölenle kan bağına sahip olması şart değildir. Annenin, babanın, kardeşlerin manevi tazminat hakkının olduğuna dair şüphe yoktur.
Trafik kazasında yaralanmada tazminat ödemesi yapılır. Yaralanmalı trafik kazası tazminatı, kazada sadece kısmi kusurlu olan ve yaralanan kişinin kaybını karşılamak amacıyla ödenir.
İlgili 37 soru bulundu
Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davasını Kimler Açabilir? Trafik kazasında yaralanma meydana gelmişse, yaralanan şahsın bizzat kendisi maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Sürücünün kaza sonucu oluşan zararların tamamen veya kısmen sorumlu olduğu kanıtlandığında tazminat talep edilebilir. Ayrıca kaza sonucu oluşan zararların nedeni olarak muayenesiz araçlar, kötü yol yapımı veya sürücülerin uygunsuz davranışları gibi faktörler de değerlendirilebilir.
Ağır bedensel zararlar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.” yer alan hüküm gereği manevi tazminatın istenmesinde kusur şartı açıkça belirtilmemiştir.
Ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin kendisine destekte bulunduğunu ispat edebilen herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ölenin herhangi bir desteği olmamasına rağmen ölümden üzüntü duyan birinci derece yakınları da manevi tazminat davası açabilirler.
Genellikle Kasko Sigorta poliçelerinde manevi tazminat klozu varsa manevi tazminat için Kasko Poliçesini yapan şirkete karşı da dava açılabilmektedir. Yine Zorunlu Mali Mesuliyet sigortası kapsamında hem kazaya karışan araca hem kazaya karışan kişiye aynı anda dava açmak tazminatın tahsil imkanını kolaylaştırmaktadır.
“2918 sayılı Kanunun 118/5 “Ölümle biten trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri 1 yıl süre ile geri alınır” maddesi emredici bir özellik arz etmektedir.
Bilirkişi olayın meydana gelmesinde asıl kusurun faile ait olduğunu tespit ederse, fail 'asli kusurlu' sayılır. Asli kusurlu sayılırsa alt sınırdan daha yukarıda bir ceza alacaktır.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Meydana gelen trafik kazası neticesinde manevi tazminat; kazaya neden olan araç sürücüsünden, araç sahibinden ve/veya aracın işleteninden talep edilebilecektir. Genel olarak manevi tazminat taleplerinden Zorunlu Mali Mesuliyet sigortacısının sorumluluğu bulunmamaktadır.
Trafik Sigortalarında Manevi Tazminat Hakkı Bulunmuyor
Destekten yoksun kalma tazminatı bir kaza sonucunda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ödeniyor. Ölen kişilerin yakınları bu durumdan manevi olarak ne kadar etkilenirse etkilensin trafik sigortası poliçesine dayanarak manevi tazminat talep edemiyor.
Dava açılmadan önce taraflar isterse bu yolu seçebilirler. Örneğin trafik kazalarından kaynaklı tazminat talepleri bu kapsamdadır. Trafik kazalarında arabuluculuk zorunlu değildir. Nedeni ise ilgili kanunda yer alan madde hükümleri uyuşmazlıkların çözümü için ihtiyari arabuluculuk kapsamına alınmıştır.
Hakim manevi tazminat miktarını belirlerken somut olayın özelliğini, zarar görenin ekonomik ve sosyal durumunu, paranın alım gücünü, maluliyet oranını, beden gücü kaybı sebebiyle duyulan ve ileride duyulacak elem ve ızdırabı gözetmelidir (H.G.K. 2003/355 karar).
Bu nedenle manevi tazminat talebiyle açılmış bir davada, idare mahkemesi hâkimi, kişi lehine manevi tazminata hükmederken genel olarak dikkate alınan çeşitli faktörleri somut olaya uygulayacaktır. Bu hususları dikkate alacak olan hâkim takdir yetkisiyle birlikte tazminat miktarını belirleyecektir.
Adli para cezası da nitelik olarak adli cezalar ile aynıdır. Bu nedenle bireylerin aldığı adli para cezaları adli sicile işler.
Ayrıca manevi zararın somut olarak ispatı mümkün olmayıp, manevi cephede açılan yaraların elle tutulması, gözle görülmesi söz konusu değildir. O hâlde manevi zarar ancak duygu yaşamındaki kaybın dışa yansıyan görüntülerine dayanılarak ispatlanabilir[3].
Tazminat Davası Açan Kişi Kaybederse Ne Olur? Bir tazminat davası açan kişi davayı kaybederse, mahkeme kararı doğrultusunda o kişi tazminat talebinde bulunduğu miktardan daha az veya hiçbir tazminat almaz. Ancak, davayı kaybeden tarafın ödemesi gereken masraflar vardır.
Haksız fiillere bağlı olarak açılan tazminat davalarında haksız fiil ve fail öğrenildikten itibaren 2 yıllık sürede dava açılmalıdır. Fiil ve failin daha sonra öğrenilmesi söz konusu ise her halükârda bu süre 10 yıl olarak kabul edilmektedir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri