Günümüzde füme et sade olarak tüketilebildiği gibi pizzalarda da tercih edilebilmektedir. Füme et kendini en çok şarap mezesi olarak gösterir. Yüksek asitli şarapların yanında güzel bir meze olarak tercih edilen füme ete, parmesan peynirli ve rokalı kanepeler eşlik edebilmektedir.
Genellikle çok zor koşullarda dayanabilen, tüketime uygun füme et kalori açısından da son derece makuldür. Füme et ateş dumanı ile kurutulduğundan zaman zaman füme et zararlı mı soruları doğal olarak gündeme gelmektedir. Bu konuda füme etin zararsız olduğunu söylemek mümkündür.
Füme et sağlıklı mı zararlı mı diye pek çok kişi yemeden önce düşünmektedir. Görünüş itibariyle çiğ eti andırmaktadır. Ancak tütsüleme işleminden geçtiği için paketten çıktığı andan itibaren tüketime uygundur.
Füme et veya tütsülenmiş et; bir işlenmiş et türüdür. Kırmızı et, beyaz et, öğle yemeği eti ve deniz ürünleri'ni hazırlama yöntemidir. Tütsüleme ete lezzet katar, Maillard reaksiyonu yoluyla etin görünümünü iyileştirir ve kürleme ile birleştirildiğinde eti korur.
Füme et en çok soğuk sandviç hazırlamak için ve burger menülerinde kullanılır. Füme et sandviçlerin besin değerini artırarak daha uzun süre tok kalmanıza yardım eder. Pizza tariflerinde de sıklıkla karşılaştığımız dana ya da hindi füme et, pizzaya çok yakışır.
İlgili 17 soru bulundu
Ambalajı açılmamış ürünler raf ömürleri süresince tazeliğini koruyabilirler. Ambalajı açılmış ürünleri ise buzdolabında 3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz. 3 gün içerisinde tüketilmeyecekse hava alması engellenerek dondurularak saklanabilir.
Hindi füme hindi etinin göğüs kısmından yapılan ve tütsülenerek ön pişirmeden geçirilen bir ettir. Hindi füme özel baharatlar ile baharatlanarak bir süre dinlendirilir ve sonrasında fırına girerek ön pişirmeden geçirilir. Özel olarak tütsüleme işleminden geçen hindi eti hindi füme haline gelir ve tüketilir.
Tütsüleme de diyebiliriz. Ette tütsüleme temel olarak iki aşamada gerçekleşir, kürleme ve tütsüleme. Et, 15 gün kaya tuzunda bekler daha sonra 120 derecelik odun fırınında 24 saat pişer. Yani füme et çiğ et değil.
Kasap ve et şubelerinden alınan kuşbaşı etler, kıyma ve sakatatlar 2 ya da 3 ay saklanabilir. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri de son kullanma tarihine kadar buzdolabında saklanabilir. Füme denilen etler kesinlikle dondurucuda saklanmamalıdır.
NEDEN FÜME ET? Füme; et ürünlerinin tütsülenerek daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Füme eti tütsüleme makineleri ile yaparak çiğ olan etin ömrü uzatılır. Füme etler aroma olarak da daha hoş ve harmoni oluşturan aromalara sahip olabilmektedirler.
Füme et diyette yenir mi? Protein değeri yüksek olan bir besindir hindi füme. Bu nedenle diyet beslenmelerinde sık sık tercih edilir. Özellikle de sandviç ve omletler içinde yer aldığında kas kütlesinin artmasına yardım edecektir.
Dana etinden özel olarak seçilip sinir ve fazla yağları temizlenip, tuz ve baharatlar eklenerek 7 gün boyunca salamurada bekletilir. Daha sonra fümeleme fırınında pişirilir.
Oldukça düşük kalorili olan hindi füme, diyet listelerinden kuvvet antrenmanlarına kadar yer alan beslenme programlarında yer almaktadır. Hem günlük sodyum tüketiminizi karşılamak, hem de protein miktarınızı karşılamak amaçlı tüketebileceğiniz hindi fümeyi gün içerisinde istediğiniz öğünde tüketilirsiniz.
Çünkü hindi füme, vücuda enerji veren düşük kalorili bir et ürünüdür. Bu besini tükettiğinizde doygunluğunuz artarken alacağınız kalori azalacaktır.
1 Porsiyon (100 gr) yaklaşık 133 kcal kalori içerir, 20 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 4.42 gr yağ bulunur ve 7 İnce Dilime eşittir. 1 İnce Dilim (15 gr) yaklaşık 20 kcal kalori içerir, 3.03 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 0.66 gr yağ bulunur ve 0.15 porsiyona eşittir.
İşlenmiş et; tuzlama, kürleme, fermantasyon, tütsüleme(smoking,füme) yoluyla dönüştürülmüş eti ifade eder. Et türlerinde kümes hayvanlarının eti de dahil. kurutulmuş dana eti, konserve et ve et bazlı müstahzarlar ve sosları vermiş. Hindiye değinmemiş ama yukarda dediği gibi kümes hayvanları ve füme de bu işe giriyor.
Füme et dediğimiz et ürünleri ise 1 hafta kadar dayanabilmektedir. Ancak etten kıyma yapılmışsa, kıymanın normal buzdolabı sıcaklığındaki dayanma süresi 1 gündür. Buzdolabında değil de dışarıda bekletilen bir kıyma yaklaşık 2-3 saat sonra bozulma reaksiyonları gösterebilmektedir.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin.
Sadece sizin değil, çocuklarınızın da bayılacağı somon füme, evde suşi denemek için de tercih edebileceğiniz mükemmel bir lezzet. DİREKT TÜKETİLEBİLİR.
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Fümeleme işleminin açığa çıkardığı kuvvetli aroma ile lezzetine lezzet katan Migros parça somon füme, balıklı menüler ile olduğu kadar salatalar ile de tüketiliyor. Siz de farklı salata tarifleri deneyebilir, somon fümeyi hafif atıştırmalıklar hazırlamak için kullanabilirsiniz.
Hindi füme kahvaltılarda ve sandviçlerde kullanılan şarküteri lezzetlerinden biridir. İsli tadı ile özellikle sandviçlerin ve kahvaltıların vazgeçilmezlerindendir. Krem peynir ve labne peyniri ile oldukça uyumludur.
Günümüzde füme et sade olarak tüketilebildiği gibi pizzalarda da tercih edilebilmektedir. Füme et kendini en çok şarap mezesi olarak gösterir. Yüksek asitli şarapların yanında güzel bir meze olarak tercih edilen füme ete, parmesan peynirli ve rokalı kanepeler eşlik edebilmektedir.
Namet paket hindi füme, kısa süreli tüketim ambalajına sahip olması nedeniyle 3 gün içerisinde tüketilmesi öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri