Asliye ceza mahkemesi; Tehdit, şantaj, vergi suçu, hakaret suçu, yaralama suçu, fuhuş, yalan yere yemin suçu, Kumar oynanması için yer temin edilmesi, ihaleye fesat karıştırma suçu, hırsızlık suçu, mala zarar verme suçu, cinsel taciz suçu gibi suçlara bakmaktadır.
Asliye Ceza Mahkemesi, Ağır ceza mahkemelerinin görev alanında yer almayan suçlarla ilgili yargılama yapmakla görevli mahkemedir. Mahkemeler ceza yargılaması bakımından Sulh Ceza Hakimlikleri, Asliye Ceza Mahkemesi ve Ağır Ceza Mahkemesi olarak 3'e ayrılmaktadır.
Asliye ceza mahkemesi, yaralama, zarar verme, alı koyma ve yargıyı kandırma suçlarına göre adli para cezası ya da hapis cezası yaptırımlarını uygulamaktadır. 10 yıla kadar yaptırımı olan cezalar, Asliye'de ceza duruşmalarında görülmektedir.
5235 Sayılı Kanun 12. Maddesi çerçevesinde 10 yıl ya da daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir. 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren dava ve işlere bakmakla görevli olan mahkeme ise ağır ceza mahkemesidir.
Asliye Hukuk Mahkemeleri Hangi Davalara Bakar
(1) Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
İlgili 25 soru bulundu
Eğer bir ceza davasıysa mutlaka katılmak zorundasınız. Katılmadığınız takdirde mahkeme önce polis veya jandarma marifetiyle zorla getirilmenize karar verir şayet bu da işe yaramazsa hakkınızda yakalama kararı çıkarır.
birisi asliye ceza davaları ne kadar sürer sorusunun cevabıdır. Asliye Ceza Mahkemeleri genellikle 10 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren suçlarda görev yapmaktadır. Yeni çıkan hedef süre uygulamasına göre ise bu mahkemelerde görülen davaların 300 ile 390 gün içinde sonuçlandırılması için hedef süre konulmuştur.
Ceza davasında ilk duruşmada ne olur? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Asliye ceza mahkemesi cezası en fazla 10 yıla kadar olan suçlara bakmakla görevli olduğundan bir suç adına en fazla 10 yıl hapis cezası verilebilmektedir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davarlarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
Asliye ceza mahkemesinin yargı yetkisine giren işlerde tutukluluk süresi 1 yıldır. Bu süre zorunluluk hallerinde 6 ay daha uzatılabilir. Yani, asliye ceza mahkemelerinde azami tutukluluk süresi 1,5 yıldır. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlarda, tutukluluk süresi en fazla iki yıldır.
Asliye Ceza Mahkemesi on yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçların yargılamasını yapmakla yükümlü bir mahkemedir. Asliye Ceza Mahkemesi diğer kanunlarla başka mahkemelerin görevli kılınmadığı tüm ceza davalarına ve işlere bakmaktadır.
10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir (5235 Sayılı Kanun md. 12). 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren dava ve işlere de ağır ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.
Asliye ceza mahkemesi on sene ya da daha az hapis cezası gerektiren suçların yargılanmasını yapmakla yükümlü olmaktadır. Asliye ceza mahkemesi diğer kanunlarla başka mahkemelerin görevli olmadığı bütün davalara ve işlere bakar. Asliye ceza mahkemesi kaç celse sürer sorusu da sıklıkla sorulmaktadır.
Tek hakimli mahkemelerdendir. Duruşmalarda zabıt katibi ve cumhuriyet savcısının bulunmaları şarttır. Her il ve ilçede en az bir adet asliye ceza mahkemesi görevli bulunmaktadır.
Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.
Hakkında şikayetçi olunan, yargılama yapılması istenen kişi savcılık aşamasında şüpheli sıfatını alırken ceza davasının açılması ile kovuşturma aşamasında sanık sıfatını alır. Kısaca sanık ceza davasında yargılanan kişidir.
Adli para cezaları ile ilgili zamanaşımı süresi, 10 yıl olarak düzenlenmiş- tir(TCK m.68/1-e). Müsadereye ilişkin hüküm, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren, yirmi yıl sonra zamanaşımına uğrar ve bu müsadere hükmü infaz edilmez(TCK m.70).
İcra mahkemelerinde takip edilen işler için asgari ücret tarifesi 3.400,00 TL'dir. Ceza soruşturma evresinde takip edilen işler için asgari ücret tarifesi 2.800,00 TL'dir. Asliye ceza mahkemelerinde takip edilen işler için asgari ücret tarifesi 9.200,00 TL'dir.
Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.
İlgili hakkında hükmedilen hapis cezası kararı, olağan kanun yollarının (istinaf veya temyiz) tüketilmesi ile birlikte kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı ise kesinleşmiş hükmün muhtevasına göre hükmü infaz eder.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.
Asliye Ceza Mahkemesi
On yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere bakmakla görevlidir. Suçun cezasının sınırı esas alınırken suç adına belirtilen hapis cezasının üst sınırı alınacaktır. Asliye ceza mahkemesi görevine giren davalarda, hafif cezalar öngörülmektedir.
Ceza davalarında suçlunun belirlenmesi, suçun ortaya konulabilmesi, delillerin mahkemeye sunulması ve gerçekliğinin ispat edilmesi, şahitlerin dinlenmesi gibi süreçler ceza davasının uzayıp kısalmasına neden olacak sonuçlardır. Ceza davaları Tüm bu koşullar içerisinde genellikle 4 ile 5 dava sonucunda sonuçlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri