Deyim. [1] Çok sevinmek.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. İğne ipliğe dönmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Cana yakın deyimi günlük hayat içerisinde sıklıkla kullanılan bir deyim olarak karşımıza çıkar.
İğne ipliğe dönmek Türkçede sıklıkla kullanılan bir deyimdir. Bu deyimi duyduğumuz zaman, bize bunu söyleyen kişinin son zamanlarda iyice kilo verdiğimizi düşündüğünü anlayabiliriz. Eğer birisi bize "İĞNE İPLİĞE DÖNMÜŞSÜN" diyor ise bizi son gördüğünden bu yana iyice zayıfladığımızı söylemek istiyordur.
Sözünden dönmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: verdiği sözü yerine getirmemek veya tutmamak.
İlgili 15 soru bulundu
Sözü kesmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başkasının konuşmasına engel olmak. “Bir anda sözünü kesip kürsüden indi.”
[1]bir sözü doğru, düzgün söylemeyi becerememek (ya da becermek).
Dut Yemiş Bülbüle Dönmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Dut yemiş bülbüle dönmek deyiminin TDK anlamı ise; suskunluk halinin olması, konuşmamak, sevinç ve neşe halinin yitirilmesi olarak ifade edilmektedir.
Herhangi bir sebepten dolayı yaşanan üzgünlük, kırgınlık ya da hayal kırıklığı karşısında konuşmamak ağzını bıçak açmamak deyimidir.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir. Aynı zamanda karşı kişiye gizlice plan kurmak şeklinde de ifade edilmektedir.
Aç ayı oynamaz kelime grubu da bir atasözüdür. Aç ayı oynamaz deyim olarak sık sık karıştırılsa da aslında bir atasözüdür.
Ağzı açık kalmak deyimi, çok şaşırmak ve şaşırıp kalmak anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Herhangi bir durumla karşılaşıldığında aşırı olarak şaşıran kişiler için ağzı açık kalmak deyimi kullanılır.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Farklı bir sözcük getirilir veya sözcüklerin yeri değiştirilirse, ifade etmeye çalışılan düşünce anlamlı ve cümle akşına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz.
Ecel teri dökmek tehlikeli bir durum karşısında aşırı korkmak ve büyük bir sıkıntıya girmek olarak biliniyor. Korkunun şiddetini belirtmek için genellikle bu deyim tercih ediliyor. Ecel teri dökmek deyimi genellikle mecaz anlamı ile cümlelere şekil veriyor.
Deyim. [1] Birine sığınarak ondan korunma istemek. [2] Yardım talebinde bulunmak.
İğne ile kuyu kazmak, bir hedefi gerçekleştirmek ya da planlanan bir şeyi yapmak için gerekli şeylerden mahrum olmak anlamına gelir. Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
çok tehlikeli bir işe atılmak, girişmek.
Ağzından Bal Akmak Deyiminin Anlamı (TDK) Nedir? Ağzından bal akmak deyimi, bir kimsenin herhangi bir insan ya da şey hakkında çok güzel konuşması anlamına gelir. Eğer bir insan, bir diğer insanın gönlüne hoş gelecek sözler söylüyorsa, o insanın ağzından bal damlıyor anlamına gelir.
Başının etini yemek deyimi özellikle hiç aralıksız bir şekilde istediğinin olması için ısrar edilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıca bir kişinin aynı konuda durup durup sürekli rahatsız edecek derecede konuşması durumunda başının etini yemek deyimi kullanılmaktadır.
Bin dereden su getirmek deyimi sıklıkla ne yapılırsa yapılsın ne vaat edilirse edilsin fayda etmeyeceğini, işe yaramayacağını anlatmak amacı ile söylenilen bir deyimdir. Olumsuz olarak çok dolambaçlı gerekçeler öne sürmek, oyalamak için türlü nedenler göstermek anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.
SORU: "Tavuk ayağı yemek" deyimi ne anlama gelir? Gevezelik etmek, dedikodu yapmak.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Bir sözü doğru ve düzgün söylemeyi becerememek, yanlışsız konuşamamak. 2.
Dili çözülmek deyimi aynı zamanda dili açılmak şeklinde yorumlanabilir. Doğal olarak bir kişinin uzun süre konuşmama durumundan sonra konuşmasına hitaben dili çözülmek deyimi söylenebilir. Dili çözülmek deyiminin kullanıldığı kişinin uzun süre konuşması oldukça önemlidir. Buda uygun olan bu deyimle ifade edilir.
Dilini yutmak deyiminin anlamı heyecan ya da sevinç, korku gibi duygular sırasında konuşamaz hale gelmek demektir. Dilini yutan kişiler o anda yaşadıkları duygu yüzünden kalırlar ve konuşmayı unuturlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri