Asma yıllık ortalama 500-600 mm yağış olan yerlerde su ihtiyacını karşılayabilir.
Asma topraktaki nem eksikliğine oldukça dayanıklı bir bitkidir. Asmanın Farklı Gelişme Safhalardaki Su İhtiyacı: Asma topraktaki nem eksikliğine oldukça dayanıklı bir bitkidir. Ancak etkili kök derinliğindeki kullanılabilir su tutma kapasitesinin % 35-45'i tüketildikten sonra su stresine girmektedir.
Asma ağaçları sıcak iklimleri sever. Kuraklığa karşı dayanıklıdır. Özellikle şaraplık üzüm asmalarının kuraklık karşısında daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Yaz aylarında yağan yağmur üzümlere zarar verebilir.
Bağlarda yüksek verim elde edebilmek için iklim, toprak, çeşit ve kültürel işlemlere bağlı olarak büyüme mevsimi boyunca 300–1400 mm arasında suya ihtiyaç duyarlar. Çiçeklenme döneminde havaların kurak gitmesi asmaların susuz kalması, tane tutma oranının düşük olmasına ve tanelerin küçük kalmasına neden olmaktadır.
Dikim yapılan yerin iklim koşuluna bağlı olarak fidanın dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması üzüm fidanları için yeterlidir.
İlgili 23 soru bulundu
Asmaların dinlenme döneminde kök bölgesi suya doymuş olmalıdır, ilkbaharda gelişme başladıktan sonra, kök bölgesindeki toprak solma noktasına gelinceye kadar kurumazsa susuzluk belirtileri görülmez. Fakat bağlarda bu noktaya kadar beklemeye gerek yoktur, daha önceden sulamaya başlanmalıdır.
Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.
Asmanın büyüme mevsimi boyunca toplam 500-1200 mm arasında suya ihtiyacı vardır.
Asma optimum koşullarda 100 yıldan fazla yaşayabilse de ekonomik ömrü 25-30 yıldır. Asma diğer meyve türleri gibi büyüme dönemi sonunda tepe tomurcuğu oluşturarak büyümeyi durdurmaz. İyi bir ilkbahar uyanması için yeterli bir kış dinlenmesine ihtiyaç vardır. Bu genelde 3 ay kadar bir süredir.
Asmaya Hayvan Gübresi
Asmaya ahır gübresi verilmelidir. Özellikle organik madde oranı düşük olan topraklarda acilen, ivedilikle uygulanmalıdır. Bağa ahır gübresi uygulaması ağaçlarda olduğu gibi yanmış olması şarttır.
Aşırı kurak koşullarda, asmalarda solma ve büyüme de azalma gibi semptomlar olacaktır. Bu aşamada, omcanın gelişmeye başlayabilmesi için yüksek su ihtiyacı olur. Çoğunlukla, kış aylarında yağışlı günlerde toprak altında depolanan suyun asma için yeterli olduğu doğrudur.
Üzüm gün içinde bolca güneş ışığı almayı seven bir bitki olduğundan mümkün olan en bol güneş ışıklı alana saksınızı yerleştirin. Yalnız dikkat, bu alanın şiddetli rüzgarlara, hava akımlarına açık olmaması da önemli.
Bir asmanın gelişmesi ve verimi üzerinde büyük etkisi bulunan yaprak asma üzerinde yeterli miktarda bulunmazsa gelişmez ve mahsul vermez. Elde edilen üzümler düşük şekerli olur. Buna karşılık, gereğinden fazla yani salkımları fazlasıyla gölgelendiren asma yaprakları da şekerlemeyi ve renk almayı önler.
Dr. Sağlam, 5 yıldan bu yana sürdürülen bir diğer çalışmada ise Sultani çekirdeksiz üzümün, farklı Amerikan asma anaçları ile aşılanmasından sonra hiç sulama yapmadan elde edilen ürünün verim ve kalitesinin değerlendirildiğini bildirdi.
Üzüm Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Uygun şartlar altında toprağa dikimi yapılan 2 yaşlı bir üzüm fidanı 1-2 yılık zaman içerisinde meyve verir. Üzüm fidanın tam bir verime oturması ise 5. yıldan sonraki sürede olmaktadır.
Üzüm bağlarının kuruma nedenleri hayli fazladır. Hastalıklar, yanlış budama, yanlış gübreleme gibi sebepler üzüm bağlarını yakından ilgilendirmektedir. İşte sizler de bir bağ sahibi iseniz bu hususların hepsini göz önünde bulundurarak ciddi bir şekilde bakım yapmanız gerekmektedir.
Kışın erken dönemde yapılan budama, asmaları erken uyandırabilirken, geç dönemde yapılan budama uygulamaları ise asmaların geç uyanmasına neden olabilmektedir.
Azot bitkilerdeki yeni hücrelerin oluşumu için en gerekli elementlerden biridir. Azot noksanlığında yapraklarda görülen kloroz, yaprağın tümünün homojen olarak sararması şeklinde ortaya çıkmakta ve bu sararma ilk önce yaşlı yapraklarda görülmektedir (Fotoğraf 1).
-"Asma, dinlenme devresinden, yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alışverişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem, şubat sonu ve mart başıdır. Yaprağı dökülmeyen bağ asla budanmamalıdır, yoksa asma yeterince organik bileşik depolayamaz.
Amerikan asma anaçları ile soğuk yörelerde zayıf gelişen omcalarda uygulanır. Bu işleme kabaklama da denilmektedir. İki yaşlı dalın üzerinde bulunan bir yaşlı sürgün üzerinde 2-3 göz bırakacak şekilde yapılan budamalardır.
Toprak İsteği: Asma kökleri derine giden bir bitkidir. Bu yüzden yumuşak dokulu topraklardan hoşlanır. Bağlar yazları kurak veya az yağışlı yerlerde en iyi geliştiğinden bağ toprağının derin ve su tutma kapasitesinin yüksek olması istenir.
Asma dalları budandıktan sonra içerisinden akan sıvı saçları yıkama suretiyle bu amaç için kullanılabilir. Asma suyunu içmek böbrek taşlarını döker. Günde bir fincan tüketilen asma yaprağı suyu kilo vermeye yardımcı olur ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
-Verime Geçmiş Bir Üzüm Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir: Üzüm fidanı tarlada ağaç başı 20-30 kg meyve verebilir. Saksıda bu verim düşecektir.
Aşılı açık kök bağ(üzüm) fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Kasım ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.
Sıra aralarında hava akımını sağlamak için sıralar hâkim rüzgâra paralel olmalıdır. Yukarıda belirtilen faktörler dikkate alınarak sıra arası 2-3 m; sıra üzeri de 1,5-2,5 m olmalıdır. Ancak son yıllarda şaraplık üzümlerde uygulanan sık dikimlerde sıra üzeri mesafeler 1 m'ye kadar düşmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri