Asma yaprağının kaynatılarak içilen suyu varis oluşumunu engeller veya olan varislerin tedavisinde kullanılır. 2- Hafızayı güçlendirir; Stres ve yaşa bağlı olarak zamanla unutkanlıklar başlar. Asma yaprağı ise içerdiği B6 vitamini ile yetişkinlerde hafızayı güçlendirir.
Antimikrobik özelliği sayesinde ağız yaralarına iyi gelir. Saçın daha güçlü bir şekilde uzamasını sağlar, kepeklenmeyi ve dökülmeyi engeller. Asma dalları budandıktan sonra içerisinden akan sıvı saçları yıkama suretiyle bu amaç için kullanılabilir. Asma suyunu içmek böbrek taşlarını döker.
Bu özelliklerinden faydalanmak için birkaç asma yaprağını suda 15 dakika kadar kaynatıp suyunu içebilirsiniz. Asma yaprağı mideye dokunur mu diye bir endişeniz varsa, endişelenmeyin mideye dokunmaz aksine midede iltihap oluşumunun engellenmesinde rol oynar. Ancak aşırı miktarda tüketilmemelidir.
Asma yaprağının bilinen tehlikeli bir zararı yoktur fakat ülkemizde genelde bu yapraklar salamura şeklinde tuzda bekletilerek tüketildiği için yüksek tansiyon ve böbrek hastaları için zararlı olabilir. Bu etkisini azaltmak için kullanmadan önce muhakkak suda bekletilmeli ve fazla tuzu alınmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Asma yaprağı sapı cildin yaşlanmasını önlüyor. Bitkilerin bakteri ve mantarlara karşı savunma için ürettiği bir enzim olan Resveratrol, antioksidan özellikleri ile hücre yaşlanması ve bedenin genel bozulmasına karşı bir tedavi olarak görülüyor.
Asma yaprağı genellikle beyaz üzüm yapraklarından tercih edilir. Beyaz üzümün yaprağı hem daha incedir, hem de damarları daha azdır.
Asma yaprağı, Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan besleyici bir tarımsal üründür. İçeriğinde bol miktarda askorbik asit (C vitamini), A vitamini, D vitamini, B1 ve B2 vitamini, kalsiyum ve demir bulundurmaktadır (Eriş & Şeniz 1997).
Suda eriyen folik asit ve C vitamininin atılmaması için çiğ olarak yiyin. Suda uzun uzun kaynatmayın. İncelerinden de seçebilirsiniz, direk salataya doğrayabilirsiniz. Çok yüksek oranda lif de içerdiğinden barsakları çalıştırır.
Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
narince cinsi üzümden elde edilen asma yaprakları, yaprak sarma yaparken kullanılan en ideal asma yaprağıdır. Altın sarısı yaprağımız narin, ince, sarımı kolay ve damarsız olmasının yanı sıra mükemmel bir aromaya sahiptir.
İşte, asma yaprağının diğer faydaları... Bağırsak sağlığı için önemli olan posanın zengin kaynağıdır. Yüksek posalı besinlerin kabızlığı önleme, kolesterolü düşürme ve kan şekerini yavaş yükseltme gibi olumlu etkileri vardır.
Varislerin ilerlemesini durdurmaya ve korunmaya yardımcı şu besinleri tavsiye ediyor. Asma yaprakları: Asma yapraklarının kaynatılarak günde 3 kere bir bardak içmek varis hastalığına iyi gelir.
Asma yaprağı, genellikle yemelerde ve kendisi tek başına dolmalarda kullanılır. Kaynatılarak suyu içilirse, alkolü bırakmaya yardımcı olur. Salamura olarak tüketilir. 10-12 adet taze asma yaprağını 1 Su bardağı kaynar suya koyarak 6-7 Dakika kaynattıktan sonra ılımaya bırakın.
Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız.
Ara sıra kavanoz kontrol edilir, su azaldıysa tuzlu su ilave edilir. Salamura yönteminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yaprakların havayla temas etmemesidir. Salamura yöntemiyle saklanan yapraklar kullanılmadan önce sıcak suda 3-4 saat kadar bekletilmelidir.
Asma suyu saçlarınızın kısa sürede uzamasına yardımcı olur. Saçlarınızın daha parlak ve sağlıklı olmasını sağlar. Saçlarınızın gür ve sık olmasına yardımcı olur.
Ülkemizde bağcılık yapılan bölgelerde yağışlar, kış veya ilkbahar aylarında düşmekte ve topraklarımızda biriken (rezerv) su, haziran ortalarına kadar genellikle yeterli olmaktadır. Haziran ayından sonra iklimi çok kurak geçen yerlerde gerekli olan suyu mutlaka sulama ile karşılamak gerekir.
Tesis gübrelemesinde asmanın kök sistemini iyi geliştiren fosfor ve bunun yanında potasyumlu gübreler esas alınmaktadır. Toprak çok kumsal bünyeye sahip ise yıkanmadan dolayı yeterli düzeyde magnezyum bulunamayacağı için magnezyumlu gübrelerin de tesis gübresinde kullanılması gerekebilir.
Lekelere karşı birebirdir. Eğer bu maskeyi sivilcelerden dolayı kullanacaksanız içine az bir miktar nişastada katarsanız çok daha etkili olur. 15 - 20 adet taze asma yaprağını iki bardak suyun içinde 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Soğuduktan sonra bu suyun içine batırdığınız bir pamuk ile cildinizi silin.
Türk, Yunan, Bulgar, Arap, Rumen ve Vietnam mutfağında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri