Asperger sendromunun kendisi Otizm spektrum bozukluklarının bir alt tipidir.
Asperger sendromu, önceleri tek başına bir sendrom olarak tanımlanmış olsa da günümüzde otizm spektrum bozuklukları grubuna dahil edilmiş bir gelişimsel bozukluktur.
Asperger Sendromunun Otizmden Farkı
Otizmde konuşma geriliği varken Asperger sendromunda konuşmaya başlama ve konuşma normaldir. Bilişsel ve dil gelişimi olarak otizmden ayrılır. Otizmli çocuğa göre Asperger sendromlular nispeten daha konuşkan hatta ilgi duyduğu alanlarda aşırı konuşkandır.
Asperger sendromunun, atipik otizmin hafif bir çeşidi olduğunu belirtenler vardır; ama bu konu hâlâ kesinlik kazanmış değil. Atipik otizm ile Asperger sendromunu birbirinden ayıran kesin çizgiler henüz çizilmemiştir; fakat bu alandaki araştırmalar devam etmektedir.
Asperger sendromu, hayat boyu devam eden bir engellilik halidir. Dolayısıyla da Aspergerli olan bireyler engelli raporu alarak yasal haklarını kullanma hakkına sahiptirler.
İlgili 29 soru bulundu
Aspenger Sendromu: Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerde daha hafif otistik bozukluk belirtileri gözlemlenmektedir. Ancak yinede sosyal çevre ile iletişim kurmada zorluklar yaşanmaktadır. Yine farklı ilgi alanları ve sıra dışı halleri mevcuttur.
Asperger sendromunu tamamen iyileştirecek bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak bu tanıyı almış çocukların yaşayacakları zorlukların farkında olunarak yapılacak tıbbi ve psikososyal destekler ile Asperger sendromu olan kişilerin normal veya normale yakın bir hayat sürmesi sağlanabiliyor.
Asperger Sendromu Nasıl Teşhis Edilir? Çocuğunuzda bu sendromun olup olmadığını belirleyebilecek, tek bir Asperger sendromu testi yoktur. Çoğu durumda, ebeveynler gelişimsel ve davranışsal gecikmeler veya zorlukları gözlemleyip bildirirler. Çocuğunuz okul çağındaysa, öğretmeni de gelişimsel sorunları fark edebilir.
Bu bozukluk, doğuştan gelir ve genellikle çocukluk döneminde tanı konur. Asperger Sendromu olan kişiler, özel eğitim ve destekler sayesinde yaşamlarında başarılı olabilirler.
Asperger sendromu kimlerde görülür ve kaç yaşında ortaya çıkar? Vakaların çoğu 5 ile 9 yaş arasında tanı alır ancak 3 yaşa kadar erken tanı da mümkündür. Buna ek olarak asperger sendromunun görülme oranı erkek çocuklarda kız çocuklardan 3-4 kat daha fazladır.
Sözel olmayan ve duygusal iletişimi anlamakta güçlük çekerler. Aşk, mutluluk, sevgi, öfke, yalnızlık gibi duyguları tanımlayamayabilir ya da bu duyguları ifade edemeyebilirler.
Asperger sendromlu çocukların zeka düzeyleri normalin üzerindedir. Bu çocuklar en çok uzay, coğrafya, meteoroloji, müzik veya spor ile ilgilenirler. Asperger sendromu 1944 yılında Avusturalyalı doktor Hans Asperger tarafından tanımlanmıştır.
Otizm Genetik Mi Çevresel Mi
Fakat çoğu nedenlerin bilimsel bir temeli yoktur. Bazı kesimler otizm anneden çocuğa geçer diye düşünse de bu durumun da bir dayanağı hala bulunamamıştır. Bugün bilim adamlarının geldiği son nokta ise otizmin genetik olarak olma olasılığının yüzde 80'in üzerinde olduğunu ortaya çıkardı.
YETİŞKİNLİKTE BELİRTİLER
Diğerlerinin sosyal işaretlerini anlamak dahil sosyal vasıfları öğrenebilirler. Asperger sendromlu çoğu kişi evlenir ve çocuk sahibi olur.
Aspergerli bireyler bilgisayar bilimci, mühendislik, muhasebeci gibi mesleklerde daha başarılı olabilir; Tarih, politika ve edebiyatı içeren mesleklerde ise oldukça zorlanabilirler (Grandin, 1999).
Günümüzde Asperger sendromu, otizm spektrumunun bir parçası olarak kabul edildiğinden ayrı bir hastalık tanımına sahip değildir. Eski tanı kriterlerine göre Asperger sendromu otizm spektrumunda en “hafif” alt tür olarak kabul edilir ve “yüksek fonskiyonel” düzeyde bir OSD türü olarak tanımlanır.
Savant Sendromu, normal kabul edilen zekâ seviyesinin altında zekâya sahip kişilerin belirli bir alanda üstün bir yetenek göstermeleri durumu olarak tanımlanabilir.
Belirtileri otistik spektrum bozuklukları ile benzer olarak görülse de daha hafif ilerler ve kişinin günlük yaşantısında bir engel oluşturmamaktadır. Asperger sendromunun belirtileri şu şekildedir: Arkadaşlık kurmada ve bunu devam ettirmede zorluk yaşanması
ASPERGER SENDROMU TEŞHİSİ
Genellikle 4-11 yaşlarında belirginleşen Asperger sendromunu doğrudan tespit edebilecek bir test yoktur. Duruma göre bu bozuklukla benzer belirtilere sahip fiziksel rahatsızlıkları araştırmak için öncelikle kan testleri ve röntgen çekimleri yapılabilir.
Engellilik durumu bulunmayan AS hastaları, herkes gibi sağlık kurulu raporu almaları koşuluyla ehliyet alabilmektedir. AS hastalığı sebebiyle engelli olan bireylerin sağlık raporunun ise uzman hekimlerce verilmesi gerekmektedir.
Ülkemizdeki tüm erkekler için yasal zorunluluk olan ve aynı zamanda yapılması kutsal sayılan askerlik hizmetinin, otizmli bireyler tarafından yerine getirilebilmesi mümkün değildir.
Sonradan otizm neden olur sorusuna yaşanan bir rahatsızlığın otizme yol açabileceği cevabı verilebilir. Beyni sonradan hasar gören çocuklarda otizm rahatsızlığının sonradan ortaya çıktığı görülebilmektedir. Bu duruma beyin iltihabının neden olduğu örneklere rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri