Asperger sendromu; bir grup nörolojik bozukluk olan otizm spektrum bozuklukları grubunun bir alt türünü oluşturan sağlık sorunudur. İsmini 1944 yılında hastalığı ilk kez tanımlayan Dr. Hans Asperger'den alan bu sendrom, temel olarak insanlarla iletişim kurmada güçlük oluşturmasıyla karakterizedir.
İsmini Hans Asperger'den alan, otizm spektrum bozukluğunun bir çeşidi olan asperger sendromu, sosyalleşebilme ve etkili iletişim kurabilme yeteneklerini sınırlayan gelişimsel bir bozukluktur. Bu sendroma sahip olan kişiler dar ilgi alanlarına sahip olup, katı rutinler ve sıklıkla tekrarlayan davranışlar sergilerler.
Asperger sendromlu çocuklar mimikleri ve beden dilini çözemezler. Diğer insanların duygularını anlamakta zorlanırlar. Başkalarıyla konuşurken göz temasından kaçınma eğilimi gösterirler. Asperger sendromlu çocuklar tekdüze konuşur ve genelde birkaç yüz ifadesi sergilerler.
Asperger Sendromunun Otizmden Farkı
Otizmde konuşma geriliği varken Asperger sendromunda konuşmaya başlama ve konuşma normaldir. Bilişsel ve dil gelişimi olarak otizmden ayrılır. Otizmli çocuğa göre Asperger sendromlular nispeten daha konuşkan hatta ilgi duyduğu alanlarda aşırı konuşkandır.
Asperger sendromu, sosyal etkileşimde, iletişimde zorluk ve sınırlı ilgi veya davranışla karakterize edilen bir tür otizm spektrum bozukluğu'dur.
İlgili 34 soru bulundu
Erkeklerde kızlara oranla daha yaygın görülen Asperger sendromu veya genel olarak otizm spektrum bozukluğunda kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat erken teşhis ve müdahale, çocukta sosyal bağlantılar kurma potansiyelinin artması ve sağlıklı, üretken bir yaşam sürmesi olasılığını önemli ölçüde artırır.
İlk belirtilerin 4 yaş civarında ortaya çıkması ve bu çocukların aile Bunun yanı sıra ilerleyen yaşlarda anksiyete, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi diğer ruhsal hastalıkların da görülmesi ile Asperger sendromunun teşhisi daha da zorlaşır.
Asperger sendromunda zeka gelişimi normal veya normal üstüdür. Otizmde ise zeka geriliği çok fazla görülür. Asperger sendromu belirtileri otizme göre çok geç fark edilebilir. Otizmde nesne manipülasyonu, görsel mekânsal işlevler, müzik ve benzeri alanlarda olağan olmayan yetiler vardır.
Asperger sendromu, hayat boyu devam eden bir engellilik halidir. Dolayısıyla da Aspergerli olan bireyler engelli raporu alarak yasal haklarını kullanma hakkına sahiptirler.
Asperger sendromlu çocukların zeka düzeyleri normalin üzerindedir. Bu çocuklar en çok uzay, coğrafya, meteoroloji, müzik veya spor ile ilgilenirler. Asperger sendromu 1944 yılında Avusturalyalı doktor Hans Asperger tarafından tanımlanmıştır.
Göz kontağı kurmayı öğretin. Asperger sendromlu çocuklar bu konuda dirense ve yapmak istemese de, göz kontağı kurmayı başarabilirler. Bu konuda evde pratik yaparak ve çocuğunuzu cesaretlendirerek ona yardımcı olabilirsiniz.
Otizm, Asperger sendromu ve YGB-BTA genellikle otistik spektrum bozuklukları (OSB) ya da bazen otistik bozukluklar, olarak adlandırılabilirken otizm sıklıkla otistik bozukluk, çocukluk otizmi, erken infantil otizmi ya da bebeklik otizmi olarak adlandırılır.
Messi 5 yaşında, babasının antrenörlüğünü yaptığı Grandoli adlı futbol takımında forma giymeye başladı. 1995'te, doğduğu şehir Rosairo'nun takımı Newell's Old Boys'un altyapısına geçti. 11 yaşında kendisine büyüme hormonu eksikliği teşhisi konuldu.
Otizmli çocukların kardeşlerinde de otizm olma riski % 10 ile 18 arasında değişmektedir. Ailede otizmli birinin olması durumunda bu riskin % 32'e kadar çıktığı tespit edilmiştir. Tıbbi unsurların yanı sıra, davranışsal faktörler ve aile ortamı da otizmde etkilidir.
Çoğu Aspergerli yetişkin evlenir, çocuk sahibi olur. Evliliklerinde duygusal karşılıklar vermekte zorlanmaları sorunlara neden olabilir. Asperger sendromuna depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, kaygı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu eşlik edebilmektedir.
Savant sendromu, belirgin zihinsel engele sahip bir kişinin ortalamanın çok üzerinde belirli yetenekleri gösterdiği nadir bir durumdur. Savantların üstün olduğu beceriler genellikle bellek ile ilgilidir. Bu yetenekler, hızlı hesaplama, sanatsal yetenek, harita yapımı veya müzikal yeteneği içerebilir.
Otizmin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, tek bir nedeni de bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda otizmin nedeni genetik ve genetik olmayan veya doğum komplikasyonları, viral enfeksiyonlar ve çevre kirliliği gibi çevresel etkiler olarak görülmektedir.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal-iletişimsel gelişimde yetersizlik, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgilerle seyreden, erken çocukluk çağında başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur. Son yıllarda yapılan çeşitli çalışmalarda OSB sıklığının %1'in üzerinde olduğu saptanmıştır.
Yüksek İşlevli Otizm ve Asperger Bozukluğu tanılı çocuk ve gençlerin ilgi alanları ile aşırı uğraş, değişime direnç gösterme, aynılıkta ısrar etme ve detaylara fazlaca odaklanma gibi çeşitli takıntılı davranışları vardır. Bu çocukların düşünme biçimleri katıdır ve esnemeye dirençlidir.
Asperger sendromu için özel olarak reçete edilen herhangi bir ilaç yoktur. Asperger veya ilgili rahatsızlıkları olan bazı kişiler, herhangi bir ilaç almadan yaşamlarında iyi işlev görebilirler. Hekimin ilaç reçete edip etmeyeceği bireyin gösterdiği semptomlara bağlıdır.
Babasından öğrendiğime göre Messi'de mental bir rahatsızlık yok. Ama onda Isaac Newton ve Albert Einstein gibi dünyaya mâl olmuş bilim insanlarında da rastlanan Asperger Sendromu'na rastlanmıştı. Asperger Sendromu, hastaların diğer insanlara göre olaylara daha iyi odaklanmalarını ve konsantre olmalarını sağlıyor."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri