Aspirinin kanama yapıcı etkisi enterik kaplı (bağırsakta açılır) olması veya düşük dozda alınması ile önlenemez. Kanama riski yüksek hastalar aspirin almak zorunda ise beraberinde mide koruyucu tedavi de verilmelidir.
Yemeklerden sonra çiğnenmeden bir miktar sıvı ile yutulur. İlacı aç karnına kullanmayınız. Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı: Asetilsalisilik asit içeren ürünler çocuklarda doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
Kalp damar hastalığı riski düşük olanların aspirin kullanmasının anlamı yoktur. Ayrıca, kalp damar hastalığı olmayan 50 yaş altı bireylerde ve klinik olarak kalp- damar hastalığı oluşmamış diyabetik hastalarda koruyucu olur beklentisi ile aspirin kullanılması önerilmez” dedi.
Ağrı kesiciler, mutlaka tok karnına ve bol su ile alınmalı, asla aç karnına alınmamalıdır. Midede ülser veya gastriti olan hastalar, ağrı kesici almak zorunda ise, tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup ile beraber almalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Daha önce sindirim yolu kanaması geçirenler, aktif ülseri olanlar, aspirin dışında kan sulandırıcı kullananlar, kanamaya eğilimi olanlar, ağrı kesici -romatizmal ilaç, ginkgo biloba veya omega-3 alanlar, karaciğer veya böbrek hastaları, ileri yaş, fazla alınan alkol, hipertansiyonu kontrol altında olmayanlar.
Aspirin kanı sulandırdığı için kan pıhtılarının damarları tıkamasını engeller. Bu nedenle kalp krizi ve felç riskini azaltır. Ancak çok fazla aspirin almak mideye ve böbreklere zarar verebilir. Bu nedenle aspirin de diğer ilaçlar gibi doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Bilim insanları, doktorlar tarafından önerilmediği sürece her gün bir Aspirin almanın tehlikeli olduğu uyarısında bulundu. Aspirin yıllardır doktorlar tarafından hastalara yazılan bir ilaç. Fakat doktorlar hastanın durumuna göre ilacın kanı sulandırmasının faydasını ve riskini hesaplayarak bu ilacı veriyor.
Aspirin en çok ağrı kesici olarak biliniyor. Kan sulandırıcı özelliği, kan pıhtılaşması riskini azaltıyor. Ancak düşük dozda aspirin kullanımı bile bazı riskleri beraberinde getiriyor. Aspirin kullanımının sindirim sisteminde yol açabileceği kanama ya da ülser, hayati tehlikeye yol açabiliyor.
İdeal kan sulandırıcı ilacın gıdalar ve ilaçlarla etkileşimi bulunmamalı, günlük sabit dozda kullanılmalı ve doz ayarı gerektirmemeli, günde tek doz oral yolla kullanılmalı, etkin dozlarda geniş bir güvenlilik aralığı olmalı ve sürekli kan tahlilleri ile izlem gerektirmemelidir.
Asetilsalisilik asit grubu: Aspirin, Coraspin, Ecopirin tümü benzer ilaçlardır. Klopidogrel grubu: Plavix, karum, pingel hepsi aynı ilaçtır.
Doza bağlı; düşük dozlar için 2-3 saat (100 mg veya daha az), daha yüksek dozlar için 15-30 saat. Aspirin ayrıca yüksek risk altındaki kişilerde kalp krizi, iskemik inme ve kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olmak için uzun süreli olarak kullanılır. Ağrı veya ateş için, etkiler tipik olarak 30 dakika içinde başlar.
Çalışmalar, sağlıklı bireylerde aspirin kullanımının kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmada önemli bir etkisinin olmadığını gösteriyor. Doktorunuz önermedikçe, kendi başınıza aspirin kullanmamanız, zaten kullanıyor iseniz bunu doktorunuzla tekrar görüşmeniz önerilir.
Yapılan araştırmalara göre aspirinin gece uykudan hemen önce alındığında daha fazla yarar sağlayabileceğinin saptandığını kaydeden Doç. Dr. Şeküri şu bilgileri verdi: “Aspirin kullanmanın amacı kanı sulandırmaktır.
Araştırmanın sonunda aspirin verilen grubun ereksiyon fonksiyonlarında çarpıcı bir gelişme görüldü. Katılımcıların yüzde 78.3'ü cinsel ilişkide başarılı olabildiklerini ifade etti.
Aspirin nedir? Yüz yıldan daha uzun süredir bilinen ve Dünyada en çok tanınan ilaç aspirindir. 1897 yılında Alman Kimyager Felix Hoffmann tarafndan geliştirilmiştir. Uzun süre ağrı kesici, ateş düşürücü olarak kullanılan bu ilaç, 40 yıldır kalp damar hastalıklarında koruyucu etkisi nedeniyle kullanılmaktadır.
Kalp hastası olmayan kişilerin kardiyovasküler hastalıkları önlemede Coraspin, ikincil korumada çok faydalıdır. Hatta bu ilaç 'Harika İlaç' diye adlandırılmıştır. Ancak birincil korumada aspirin kullanımına dair çok güçlü kanıtlar yoktur. Bu nedenle ancak seçilmiş hastalarda Coraspin kullanımı önerilmektedir.
*Üst GİS'ten hızlı absorbe edilir. *15 – 20 dk içinde salisilat düzeyleri pik seviyeye ulaşır. Etki süresi: 4 – 6 sa. *Antitrombosit aktivitenin başlangıcı 1 sa., etki süresi 7 güne kadar uzar.
Aspirinin beyin ve mide kanaması riskini arttırdığı biliniyor. Diğer kan inceltici ilaçları kullananlar ile sigara ve içki kullanan kişilerin aspirinin olumsuz yan etkilerine daha çok maruz kalacağı belirtiliyor.
Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi dışında aspirinin en bilinen faydaları arasında tansiyonu düşürmesi yer alır. Araştırmalara göre hipertansiyon dışındaki yüksek tansiyon ve orta tansiyon problemlerinde düzenli aspirin kullanımı tansiyonun az seviyede düşmesini sağlar.
En çok ağrı kesici olarak bilinen aspirinin kan sulandırıcı özelliği, kan pıhtılaşması riskini azaltıyor. Ancak aspirin kullanımı, düşük dozda bile bazı riskleri beraberinde getiriyor. Aspirin kullanımının sindirim sisteminde yol açabileceği kanama ya da ülserler, hayati tehlikeye yol açabiliyor.
Aspirin maskelerinin; ciltte oluşan lekeleri yok etme, sivilceleri ve sivilce izlerini giderme, pürüzsüz ve parlak bir cilt sağlama ve saç problemlerinin bir çoğuna iyi gelme gibi sayısız yararları bulunur.
'Aspirin aniden bırakılmamalı'
Atrial fibrilasyon olarak da anılan kalp ritminin bozulması sonucu, pıhtılar oluşabiliyor. Pıhtılar, kalp krizi riskini artırıyor.
Yayımlanan çalışmaya göre; İngiltere'deki yaşlıların yüzde 40'ı kalp krizi ve felç riskini azaltmak için her gün bir aspirin kullanıyor. Her gün bir aspirin alan kişilerin ölümcül kanamalarla karşılaşma ihtimali ise yükseliyor.
Alışkanlık haline gelmiş şekilde aspirin ile diğer ağrı kesicilerin birlikte kullanımı böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir. Hemofili gibi herhangi bir kanama bozukluğu olan hastalar ile kortizon veya ek kan sulandırıcı ilaç alan hastalar aspirin kullanmamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri