İlaç Diz kireçlenmesi tedavilerinde ilaç olarak ilk tercihler, ağrı kesicilerdir. Parasetamol ve aspirin benzeri basit ağrı kesici ilaçlar, ilk aşamalarda oldukça etkilidir.
Kireçlenme sebebiyle ağrı olduğunda genellikle uygulanan ilk çözüm yollarından biri ağrı kesici ilaçlar olur. Aspirin, parasetamol gibi basit yapılı ağrı kesiciler başlangıç aşamasında etkili olacaktır. Romatizma ilaçları yani non steroid antienflamatuar ilaçlar da iyi bir seçenek olarak değerlendirilir.
Bunlar; egzersiz, soğuk ve sıcak kompres, omega 3, okaliptüs yağı, zencefil, yeşil çay. Egzersiz: Eklemi korumanın ve kireçlenmenin ilerleyişini yavaşlatmanın en etkili yollarından biri daha fazla hareket etmektir. Düzenli egzersiz kas ve kemiklerinizin güçlü kalmasına, eklemlerinizin daha esnek olmasına yardımcı olur.
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Reçetesiz ilaçlardan aspirin, asetaminofen ve ibuprofen bacak ağrısının iyileşmesinde yardımcı olabilir. Bacak ağrısının kaynağı ve nedenine bağlı olarak doktor reçeteli başka ilaç seçeneklerini de değerlendirebilir. İlaç tedavisi dışında bacak ağrısı için fizik tedavi de gerekebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan aspirinin en bilinen özelliği ağrı kesici olmasıdır. Aspirin baş ağrısından, bilek ağrısına; romatizmal ağrılardan diş ağrısına kadar her türlü ağrıda ilk akla gelen çözüm yollarından biridir. Aspirinin bir diğer bilinen özelliği de ateş düşürücü olmasıdır.
50'li, 60'lı ve 70'li yaşlarındaki 164 bin 225 kişiyi inceleyen bilim insanları düzenli Aspirin kullanımının, tehlikeli kanamalarla karşılaşma ihtimalini yüzde 43 artırdığını ortaya çıkardı. Bilim insanları, doktorlar tarafından önerilmediği sürece her gün bir Aspirin almanın tehlikeli olduğu uyarısında bulundu.
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Osteoartritte öncelikle kullanılan ilaç parasetamol grubu ağrı kesicilerdir. Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir.
Egzersiz: Ağrı ve yorgunluğun azalması için düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Egzersizin ardından eklemlerin etrafını saran kasların dayanıklılık seviyesi artar. Sıcak ve soğuk kompres: Hem sıcak hem de soğuk kompres eklem ağrılarını kontrol altına almaya yardımcı olur.
Diz eklem kireçlenmesi sonucu oluşan diz ağrısı, kireçlenmenin derecesi ile bağlantılı olarak spor yapmak gibi kompleks aktivitelerden basitçe bir sandalyeden kalkmaya ve yürümeye kadar birçok harekete engel oluşturup, günlük hayatta kişinin hareket kısıtlılığına neden olur.
Örneğin yürüyüş yapmak çevre kasların güçlenmesi için önemlidir. Fakat aşırı derecede zorlayarak ve uzun mesafelerle yapılan yürüyüşler tam tersi bir etki göstererek kireçlenmeyi hızlandırabilir. İşte bu nedenle kireçlenmesi olan kişilere hafif ve kısa mesafeli yürüyüşler yapmalarını öneriyoruz.
Ağrıları gidermede yan etkisi olmayan etkili bir tedavi yöntemidir. Bel tutulması, eklem ağrısı, baş ağrısı, bel-boyun fıtığı ve kireçlenmeye bağlı ağrıları giderir. Kaygı bozukluğu, depresyon ve korkulara karşı etkilidir.
Tercih edilecek zeytinyağının soğuk sıkım ve işlenmemiş olması da çok önemlidir. Zeytinyağı aynı zamanda değerli bir Omega 3 kaynağıdır. Omega 3 yağ asitleri vücutta bulunan inflamatuar proteinleri azaltır bu sayede diz ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Asetilsalisilik asit grubu: Aspirin, Coraspin, Ecopirin tümü benzer ilaçlardır. Klopidogrel grubu: Plavix, karum, pingel hepsi aynı ilaçtır.
KİREÇLENME TEDAVİSİNDE İLAÇLAR Artroz tedavisinde çeşitli ilaç seçenekleri söz konusudur. Ağrı kesiciler, kireçlenmenin oluşturduğu iltihaplı yıpranma bulgularını ortadan kaldıran anti-enflamatuvar(anti-romatizmal)ilaçlar en sık tercih edilen ilaçlardır.
Yaşlanmaya bağlı kıkırdak kaybı olan kişiler, Sporcu yaralanmalarında, Menüsküs ve tendon rahatsızlığı bulun kişiler, Eklem kireçlenmesine bağlı kıkırdak harabiyeti olan kişiler tip2 kolajen kullanabilirler.
Sıcak ve soğuk uygulamalar; genellikle ödemin belirgin olduğu alevlenme döneminde soğuk uygulama yapılır. Kronik diz kireçlenmesi ağrısında ise sıcak uygulamalar tercih edilir. Sıcak uygulama hotpack, infraruj gibi yöntemlerle yapılabilir.
Ağrıya sebep olan aktiviteleri bırakmak, başparmağı sıkmayan geniş ve yumuşak ayakkabı giymek gibi ameliyatsız yöntemler ile tedaviye başlanır. Ek olarak doktorunuza danışıp alacağınız ağrı kesici ilaçlar, buz uygulaması ağrınızı hafifletir.
İnsan vücudu için çok önemli olan omega-3 yağ asidi sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmıyor; kaslar, tendonlar ve eklemlerin kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. Uzmanlar, “Omega- 3'ü sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan ve cevizden de almak mümkün” tavsiyesinde bulunuyor.
Kireçlenme gelişen hastalar en çok eklemlerde ağrı ve hareketlerde kısıtlanmadan yakınırlar. Kaplıca tedavisi bu şikayetlerin azaltılmasında yardımcıdır. Kaplıcalar ağrılarda azalma ile birlikte kaslarda gevşemeye de yardımcıdır.
Kireçlenmeye iyi gelen yiyecekler; somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı balık türleri, yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı, tam tahıl ürünleri, sarımsak, soğan, kalsiyum zengini besinler, turpgiller, ceviz, badem ve fındıktır.
Daha önce sindirim yolu kanaması geçirenler, aktif ülseri olanlar, aspirin dışında kan sulandırıcı kullananlar, kanamaya eğilimi olanlar, ağrı kesici -romatizmal ilaç, ginkgo biloba veya omega-3 alanlar, karaciğer veya böbrek hastaları, ileri yaş, fazla alınan alkol, hipertansiyonu kontrol altında olmayanlar.
Bir diğer önemli nokta aspirin genelde 100 miligram ya da bebe aspirini olarak kullanılmaktadır. Ancak 100 miligram bebe aspirini yapılan çalışmaların sonuçlarından iyi netice elde edilemediği görülmüştür. Aspirin 100 miligram yerine 150 miligram ve gece yatarken kullanılmalıdır.
*Üst GİS'ten hızlı absorbe edilir. *15 – 20 dk içinde salisilat düzeyleri pik seviyeye ulaşır. Etki süresi: 4 – 6 sa. *Antitrombosit aktivitenin başlangıcı 1 sa., etki süresi 7 güne kadar uzar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri