EL ALTINDAN KELİMESİNİN ANLAMI Gizlice anlamında kullanılan el altından kelimesi bitişik yazılarak hata yapılır ancak ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle elaltından şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı el altından şeklinde olmalıdır.
Kimsenin haberi olmadan, gizlice.“Parayı el altından verdi.”
Eli altında olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir şey buyruğunda olmak, istediği anda o şeyden yararlanabilmek.
Bir işe girişmek. 2. #El atmak 1.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Bir şey üzerinde çalışmaya başlamış olmak.
İlgili 41 soru bulundu
Ele vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bulunduğu yeri haber vererek suçluyu yakalatmak.“Katili ele vermeyi kafasına koyarak sokağa çıktı.”
El ele vermek, zorlu süreçlerde birbirine destek olmak ve yardımlaşmak demektir. Bu deyimde ''el'' kelimesi ''güç'' ve ''yardım'' anlamında kullanılmıştır. TDK'ya göre el ele vermek deyimi, bir meseleyi çözmek için herkesin elindeki imkanları sonuna kadar kullanması demektir.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. İstediği anda ele alıp kullanabileceği bir yerde bulunmak.
El açmak deyimi başkasından yardım, iyilik, para istemek anlamına gelir.
Günümüzde genellikle kullanımı ilk anlamı olan yardım etmek olmaktadır. El uzatmak bir kişiye yardım etmek anlamında kullanılmaktadır.
Eli yatmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir işe eli alışkın olmak, bir işi yapabilecek el becerisi bulunmak.
Bir kimseye çok saygı ve sevgi göstermek ve onu çok sevmek.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit eli uzun deyimi, 'Hırsız, fırsat buldukça bir şeyler aşırmaktan geri kalmayan,' şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda Türkçede her yere ulaşabilen ve birçok tanıdığı olan kişi olarak da öne çıkmaktadır.
El ayak çekilmek deyiminde, el ayak ikilemesi insanlar anlamına gelir. Çekilmek ise herkesin evlerine girmesi, sokakta kimsenin kalmaması demektir. Bu deyim ''el ayak ortadan çekildi" şeklinde de kullanılır. Saat çok geç olduğunda, örneğin gece yarısını geçtiğinde el ayak çekilir.
- Üstüne konmak. - Zorla almak. - Herhangi bir işin sorumluluğunu almak. Birçok farklı anlamı üzerinden kullanılan el koymak deyimi TDK açısından genel olarak herhangi bir şirket veya bir eşyayı yasal yükümlülükler doğrultusunda zorla almak şekilde ifade edilir.
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir.
Türkiye Türkçesinde de “gözleri parlamak” deyimi “yüzünde, gözlerinde sevinç belirtileri oluşmak, çok sevindiğini gözleriyle belli etmek” anlamında Çuvaş Türkçesindeki “kuesem ieĩ” deyimi ile kuruluş bakımından da anlam bakımından da birebir örtüşmektedir.
Elini veren kolunu alamaz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yüzsüz kişiler karşılarındakilerden daima bir şeyler isterler, onlardan kurtulmak kolay olmaz anlamında kullanılan bir söz.
Genel olarak ilerlemesini sağlamak ya da bir kişiye destek olmak gibi anlamlara sahip olarak elinden tutmak deyimi kullanılır. Birine yardım etmek ve bunu maddi ya da manevi olarak gerçekleştirmek şeklinde öne çıkar.
[1] Dalkavukluk etmek. [2] (argo) Yağcılık yapmak. İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
El vermek deyimi, ustalığı bulunan veya kaliteli bilgi sahibi olan birisinin başkasına yardımcı olması ve kaliteli bilgileri ona vermesidir. Bu sayede o kişiye el verilmiş olur.
[1] Genişliği ve uzunluğu sonsuz hissi uyandıracak kadar çok olmak. [2] Çok geniş.
kişinin yaptığı bir avanaklık sonucu suçunu ortaya çıkarması durumu.
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
Deyim. 2. soy yönünden genişleyip yayılmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri