Bazen kan şekerinin düşmesi, tiroit rahatsızlığı, kalp krizi, sinir sistemi problemleri, menopoz gibi sorunların belirtisi el terlemesi olabileceğinden bu sorun ciddiye alınmalıdır. Stresli olduğumuz, korku ve endişe duyduğumuz veya heyecanlandığımız durumlar da el terlemesi sebepleri arasında yer alır.
Ellerin terlemesi psikolojik olabileceği gibi fizyolojik olarak da ortaya çıkmaktadır. Aşırı stres, endişe hali, sinirlilik gibi hallerde psikolojik olarak oluşmaktadır. Ter bezlerinin aşırı çalışması durumunda ise; fizyolojik olarak meydana gelmektedir.
Sadece ellerde olan, iki taraflı ve eşit şiddette aşırı terleme başka bir hastalığa bağlı değildir. Hormon bozukluğu yoktur, yapılan tüm tetkikler normaldir. Ter bezlerinin yapısı, sayısı, büyüklüğü normaldir. Ellerde aşırı terlemenin nedeni terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu olmasıdır.
Bir kase ılık suya 2-3 çorba kaşığı karbonat karıştırın ve ellerinizi bu suya 10 dakika batırın. Ardından ellerinizi iyice kurutun. Günde 1 defa yapabilirsiniz. Bebek pudrası: Nemi emen yapısıyla ellerinizi kuru tutmakla kalmaz, terlemeden kaynaklı istenmeyen kokuyu da engeller.
İnsanların bir kısmında görülen aşırı el terlemesi (hiperhidroz), ciddi bir risk taşımasa da tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
İlgili 29 soru bulundu
Sinir sisteminin ve kasların çalışabilmesi açısından önemli görevlere sahip olan D vitamini eksikliği ile birlikte kişide, yorgunluk, halsizlik, kemik ağrıları, ishal, aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Terleyen ellerin nedenlerinden biri de vücuttaki magnezyum eksikliği olabilir. Magnezyum, ter bezi aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olur, bundan dolayı beslenmenize magnezyum bakımından zengin besinler ekleyebilirsiniz.
Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir.
Aşırı terlemeye hiperhidroz denir. Hiperhidroza ter bezlerinin aşırı çalışması neden olur. Ter bezleri vücutta en sık olarak el, ayak ve koltuk altında bulunmaktadır. Hiperhidrozu olanlar yüksek miktarda ter ürettikleri için bu kişilerin el, ayak, göğüs veya koltuk altları sürekli ıslaktır.
Koltuk altında, el ve ayakta birçok farklı sebepten meydana gelen aşırı terlemeyi önlemek için toksin ile tedavi yöntemi günümüzde oldukça yaygın hale gelmeye başlamıştır. Bu yöntem, terlemede aktif olan bölgelere (derinin 2-3 mm altına) az miktarda toksin enjeksiyonu (botoks) uygulanarak yapılır.
Stres aşırı terlemeyi tetikliyor
Kimi durumlarda ise altta yatan herhangi bir hastalık bulunmaz. Terleme, stres ve utanma gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda aşırı terleme genellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında görülmektedir.
Genetik temeli olduğu düşünülür ve el terlemesi olan ailelerde yüzde 40-50 oranında görülür.
El ve Ayak Terlemesi
Bebeklerde ter bezleri, 4.aydan itibaren aktif olarak çalışmaya başlar. İlgili dönemden önce miniklere vücut ısısını dengede tutmak için eldiven ve çorap giydirilmesi önerilir. 4.ayın ardından bahsi geçen unsurların bebeğinizde el ve ayak terlemesine neden olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Driclor, koltuk altı ile el ve ayaklarda aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olur.
İyontoforez, el ve ayaklara, musluk suyu içerisinde 15-25 miliamperlik elektirik akımın bir cihaz ile uygulanması işlemidir. Avuç içi ve ayak tabanında görülen aşırı terlemenin tedavisinde kullanılır. Bir ay boyunca, haftada 5 gün, 20'şer dakikalık seanslar halinde toplam 20 seans olacak şekilde uygulanır.
Lokalize unilateral hiperhidrozis (LUH) vücudun bir tarafında ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu görülen bir deri hastalığıdır. Oldukça nadir rastlanan bu hastalığın primer (idiyopatik) ve se- konder (malignensi, travma vs) nedenleri bulunmaktadır.
Kol altı ve eldeki terlemenin tedavisinin başında botulinum toksin yani botoks gelmektedir. Botulinum toksin uygulaması ile ilgili bölgede ter oluşumuna neden olan bazı sinirler etkisiz bir hale geleceği için terin üretilmesi ve dışarıya atılmasının önüne geçilmiş olur.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
Psikolojik el terlemesi tipik belirtiler arasındadır. Diğer bölgelere göre baskın bir şekilde öne çıkar. Ekrin bezin hakimiyetinde olan eller korku, heyecan ve endişe duyulduğu anda sempatik sinir sistemiyle devreye girer. Böylece el terlemesinin psikolojik nedenleri avuç içinde yoğun bir ıslaklık hissi oluşturur.
Aşırı stres terlemesi
Baharatlı yiyecek, nikotin ve alkol gibi teri tetikleyen maddelerden kaçının. Kafein de adrenalin seviyenizi arttırır, bu nedenle terlemeye daha yatkın olursunuz. Cildinizin nefes almasına izin veren giysiler giyin. Pamuk gibi doğal kumaşlar en iyisidir.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Çabuk sinirlenme, gerginlik, sıkıntı, yüzde ateş basması, terleme, çarpıntı, kolay yorulma, el ve ayaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların nedeninin kansızlık olabileceği ifade ediliyor.
Yaz Aylarında Böbrek Yetmezliği Riski Artıyor!
Yaz aylarında özellikle sıcak havalarda artan terlemeye bağlı hissedilmeyen sıvı kayıplarının artması, özellikle bu gibi zorlu şartlara uyum zorluğu olan yaşlılar, böbrek hastalığı olanlar veya böbrek nakli olanlar için ciddi tehlike oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri