Permiyen, şu anda Perm Krayı idari bölgesinde bulunmaktadır.
Karbonifer, Palezoyik Zaman'ın beşinci dönemidir. Yaklaşık 358,9 milyon yıl önce Devoniyen Dönemi'nin sonlanmasıyla başlamış ve 298,9 milyon yıl önce Permiyen Dönemi'nin başlamasıyla sonlanmıştır.
Permokarbonifer = Antrakolitik Alt Karbonifer(Mississipiyen) kömürsüz, Üst Karbonifer(Pensilvaniyen) kömürlü.
Devoniyen, Paleozoyik Zaman içinde 419,2 milyon yıl önce sonlanan Silüriyen'den, 358,9 milyon yıl önce Karbonifer'in başlangıcına kadar süren jeolojik bir dönem ve sistemdir. Bu döneme ait kayaçların ilk olarak incelendiği yer olan İngiltere'nin Devon bölgesine atfen adlandırılmıştır.
Kitlesel Yok Oluş olağan dışı çok sayıda türün aynı anda ya da sınırlı bir zaman dilimi içinde ortadan kalktığı Dünya tarihi dönemlerine denir. Dünya üzerinde canlı yaşamı baş gösterdiğinden beri farklı farklı türler güzel gezegenimize varlıklarıyla renk katmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Bilim insanlarına göre, dünyada günümüze kadar beş kitlesel yok oluş olayı meydana geldi: Ordovisyen Yok Oluşu (450 milyon yıl önce), Devoniyen Yok Oluşu (380 milyon yıl önce), Permiyen Yok Oluşu (250 milyon yıl önce), Triyas Yok Oluşu (200 milyon yıl önce) ve Kretase Yok Oluşu (65 milyon yıl önce).
Uluslararası Doğa Koruma Birliği'ne göre gezegenimizde 42 binden fazla canlı türü yok olma tehlikesi altında. Dünya, tarihi boyunca bilinen 5 kitlesel yok oluş yaşadı. Bunlardan en bilineni, 66 milyon yıl önce dinozor türünü yok eden meteorun Dünya'ya çarpmasıyla yaşandı.
Kuvaterner başlarında, günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce, Türkiye arazisi bugünkü halini kazanmıştır. Dönem başında göllerin yaygın olduğu Ege sahası çökmüş, Ege Denizi ortaya çıkmış ve sıcak ve nemli olan iklim koşullarına bağlı olarak deniz seviyesi yükselmiştir.
Alp kıvrımları oluşmaya başlamıştır. Linyit, petrol ve bor yatakları bu zamanda meydana gelmiştir. Şiddetli soğuma ve buzul dönemleri yaşanmıştır. Buzularası dönemlerde daha sıcak iklim şartları görülmüştür.
Dördüncü Jeolojik Zamanda (Kuaterner) Türkiye aşağı yukarı bugünkü görünümünü almıştır. Bu zamanın başlarında göllerle kaplı olan Ege Denizi'nin bulunduğu saha bloklar halinde çöküntüye uğrayarak, Ege Denizi oluşmuş ve günümüze göre sıcak ve nemli olan iklim nedeni ile deniz seviyeleri yükselmiştir.
Pontidler. Ülkenin kuzeyinde uzanan tektonik birlik Pontidler olarak adlandırılır, bu yapı İzmir-Ankara-Erzincan kenet kuşağıyla Anatolid-Torid bloğundan ayrılır.
Türkiye Gondwana anakıtasından değişik zamanlarda kopan ve değişik zamanlarda Avrasya eklenen kıta parçalarından, mıntıkalardan (terranes) oluşmuştur. Türkiye'yi oluşturan mıntıkalar Mesozoyik ve Tersiyer'de yanyana gelmiş ve bugünkü Anadolu kıtasını oluşturmuştur.
Karbonifer (358.9-298.9 myö) bir jeolojik dönem ismidir. Yaklaşık 358.9 milyon yıl önce ile 298.9 milyon yıl önceyi kapsayan zaman dilimine denir. Paleozoyik Zaman'ın 6 majör dönemi arasında Devoniyen'den sonra gelen 5. dönemdir. Yaklaşık 60 milyon yıl sürmüştür.
Birinci jeolojik zamandaki Kaledoniyen Orojenezi ve üçüncü jeolojik zamanda oluşan Alpin Orojenezi ile birlikte dünya tarihindeki üç ana dağ oluşumu hareketinden biridir. Urallar (Rusya) ve Apalaş Dağları (ABD) Hersiniyen orojenezi ile oluşmuş dağlardır.
Prekambriyen (veya Kambriyen öncesi, bazen pꞒ olarak kısaltılır veya Kriptozoyik olarak da adlandırılır), yerküre tarihinin mevcut Fanerozoyik Üst Zaman'dan önce gelen en eski bölümüdür. Prekambriyen, Fanerozoyik Üst Zaman'ın ilk dönemi olan Kambriyen'den önce geldiği için bu şekilde adlandırılmıştır.
Dördüncü Zamanda (Kuaterner'de) Meydana Gelen Olaylar
Volkanik dağlar oluşumlarını tamamlamıştır. Ege ve Marmara Denizi oluşmuştur. İstanbul ve Çanakkale Boğazları oluşmuştur. Ülkemiz'deki vadiler, delta ovaları, birikinti konileri ve birikinti ovaları oluşmuştur.
Dinozorların Mesozoyik Zaman'da yani günümüzden yaklaşık 252-66 milyon yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor.
Diğer ismi Kuarter olan 4. jeolojik zamanda Türkiye'nin çevrili olduğu denizlerde önemli hareketlenmeler olmuştur. Deniz kenarında ciddi hareketler olmuştur. Örnek vermek gerekir ise Karadeniz'in oluşması, Kıbrıs Adası ve İskenderun Körfezi'nin oluşması en önemli olaylardandır.
Prekambrien süresi bakımından bütün jeolojik zamanların süresinden daha uzundur (5 milyar 450 milyon yıl önce başlar). I. Zaman yaklaşık olarak 300 milyon yıl, II. Zaman 180 milyon yıl, III. Zaman ise 60 milyon yıl sürmüştür. IV. Zaman'ın süresi ise yaklaşık 2 milyon yıldır ve diğerlerine göre oldukça kısadır.
Kuvaterner döneminin başlangıcı olan 2,6 milyon yıl öncesi, ilk Homo (insan) türlerinin ortaya çıktığı zamandır.
Oluşum özellikleri
Karadeniz Dağları, Alpin Orojenezi sonucu oluşan Alpin kuşağıın kuzey Anadolu koludur. Mezozoik devrinde Tetis Okyanusu tabanı olan Anadolu'nun kuzey ve güneyindeki alanlara tortul malzemeler birikmiştir. Mezozoik sonunda bu malzemeler kıvrılarak su üstüne çıkmıştır.
Bu teoriye göre, kıtalar önceleri tek bir kıta olan Pangea'yı meydana getirirken, 2. ve 3. jeolojik zamanlarda parçalanarak birbirinden uzaklaşıp bugünkü görünümünü almıştır.
Dünya'nın yaşı günümüzde ortak kanıya en yakın şeklinde ilk kez 20. yüzyılın başlarında Clair Patterson tarafından Zirkon krsitallerindeki Uranyum miktarından yaklaşık "4.40" milyar olarak hesaplanmıştır. 2016'da yapılan bir hesaplama Dünya'nın merkezinin yüzeyinden 2,49 yıl daha genç olduğunu göstermektedir.
Bu uzaklaştırma oranı, önümüzdeki iki milyar yıl boyunca artan güneş parlaklığının etkilerine karşı koymak için yeterli olacaktır. 2,8 milyar yıl sonra Dünya'nın yüzey sıcaklığı kutuplarda bile 422 K'e (149 °C) ulaşmış olacak ve aşırı koşullar nedeniyle bu zamana kadar süregelmiş olan yaşam sona erecektir.
Dünya Güneş çevresinde 4 kez döndüğünde, kendi çevresinde 1460 kez dönmüş oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri