Şişkinlik, genel olarak sindirim sisteminde aşırı gaz birikmesi sonucu oluşur. Karın bölgesindeki rahatsız edici gerginlik; beraberinde hassasiyet, kramp ve ağrı durumudur. Aslında bağırsaklardaki yararlı bakterilerin ürettiği gaz vücutta her zaman vardır.
Çeşitli sağlık sorunları varlığı: Özellikle; mide ve sindirim sistemi üzerinde görülen bazı hastalıkların varlığı, gaz çıkarmayı tetikleyebilmektedir. Bu hastalıklar; kabızlık, hazımsızlık, bağırsak hastalıkları veya çölyak hastalığı olabilir.
Gaz çıkarmak doktorlara göre çok iyi bir durumdur. Gazla beraber vücutta yer alan bakteriler de dışarı atılır. Fakat birçok insan fazla gaz çıkardığında bu durumdan şikayetçi olabiliyor. Gaz çıkarmanın insan vücuduna herhangi bir zararı bulunmuyor.
Mide üşütmesi veya gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bazı akut hastalıklarda, aşırı gaz meydana gelebilir. Divertikülit, İritabıl bağırsak sendromu veya ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalığının olduğu daha ciddi kronik durumlardaki bir kaç belirtiden biri de gaz olabilmektedir.
Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır. Gaz karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve metan gibi çoğu kokusuz buharlardan oluşur. Kalın bağırsaktaki bakteriler ise kükürt içeren gazları salgılayarak hoş olmayan bir gaz kokusu üretir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu durum beslenmeden, hareketsizlikten, sinir, stres ve az su tüketiminden kaynaklanıyor olabilir. Doktorunuzla birlikte sizde gaz yapabilecek ürünleri teşhis edip bir beslenme listesi oluşturabilirsiniz. Bu ürünleri tüketmemeye, tüketmeniz gerekiyorsa da tabağınızın küçük bir kısmında bulundurmaya özen gösterin.
Süt, peynir veya yoğurt yerseniz, sindiriminizi kolaylaştırmak için önceden Lactaid® almayı düşünün. Kabızlığa karşı korunun. Bağırsak hareketini her yerde, günde üç kez, diğer günde bir kez yapmak normaldir. Bu, gaz üreten bakterilerin birikmesini sınırlamaya yardımcı olur.
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
Birçok hastalığın nedeni olan stresinin, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Stres, sinir sistemini ve hormonları olumsuz etkileyebilmektedir. Çok akla gelmese de bazen aşırı strese bağlı gaz sıkışması ve sancı ortaya çıkabilir.
Gaz sıkışması nerelere vurur sorusu ise kişiler tarafından merak edilir. Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir.
Bu tür şikayeti olanların hastanelerin Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji polikliniklerine başvurması gereklidir.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Stres Yemek Gaz Yapar mı? (
Aynı zamanda stresin sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkileri bulunduğunu ifade etmek gerekir. Bu sebepten dolayı Strese bağlı olarak gaz sıkışması ve sancı gibi problemler yaşamak mümkün.
Bakterilerin artması gaz oluşumun artmasına, ishal, kabızlık, mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Bakteri yoğunluğundaki aşırı artış, bağırsaktan besin emilimini bozacak düzeye gelebilir. Bu tarz durumlarda hastada kilo kaybı ve anemi (kansızlık) gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Gazınız, lif bakımından zengin gıdalardaki kükürt nedeniyle çürük yumurta gibi kokabilir. Kükürt, bozulmuş yumurta gibi kokan doğal bir bileşiktir. Birçok sebze sülfür bazlıdır. Bu, şişkinliğe ve kötü kokulu gaza neden oluyorsa, diyetinizde basit değişikliklere gidebilirsiniz.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Bebeklerde ve çocuklarda papatya çayı ve rezene çayı kullanımı sancıları hafifletmedir. Yetişkinlerde ise, zencefil, kimyon, rezene tohumu, tarçın ve karbonat kullanımı gaz sancısı ağrıları azaltmakta ve hastayı rahatlatmaktadır.
Toplum içinde gaz çıkarmak bütün kültürlerde ayıp sayılır. Oysa gaz çıkarmak tıpkı hapşırmak, hıçkırmak, geğirmek gibi fizyolojik ve kaçınılmaz bir olaydır ve ayıp olamaz.
Kafein oranı olarak daha az olan filtre ve kafeinsiz kahve tüketimi de normal kahvede olduğu gibi bazı kişilerde gaz ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
Probiyotik yoğurt, mide hareketlerini hızlandırmaya ve şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle de gaz ve şişkinlik sorunu yaşayan kişilerin probiyotik yoğurtları bol miktarda tüketmesi gerekir.
Sebzeleri pişirerek tüketmek, gaz olasılığını azaltır. Yemekten hemen sonra anason, nane ya da papatya çayı içmeye özen gösterin. Çorba ve sulu yemeklere kepek atıp tüketin. İncir ve kayısı tüketimini arttırın.
Bunlar lahana turşusu ve yoğurt gibi fermente gıdalarda bulunur. Yemek yedikten sonra yürüyüşe çıkmak, bağırsaklarda oluşan gazın hareketini kolaylaştırabilir. Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Gaz Çıkartmak Kilo Verdirir mi? Gaz çıkarmak, gazın çok yoğun olduğu yerden az yoğun olduğu ortama geçmesi olduğu için herhangi bir kalori yakımına sebep olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri