Kilo Almaya Neden Olan Yanlış Yeme Davranışları: Şişman bir kişide bu hormon hastalıklarının olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Kilo almanın sık görüldüğü hormon hastalıkları, sıklıkla tiroit bezi yetmezliği , insülin direnci, prolaktin yüksekliği, kortizol fazlalığı veya böbreküstü bezinin aşırı çalışmasıdır.
Obezite: Hızlı kilo alımı, obeziteye yol açabilir. Obezite, vücutta aşırı yağ birikimiyle karakterizedir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi, eklem problemleri, solunum sorunları ve bazı kanser türleri gibi hastalıklar obezite ile ilişkilidir.
Endokrin pankreas hastalıkları: İnsülin direnci, reaktif hipoglisemi, Tip 2 diyabet, de obeziteye neden olur. Genetik obezite sendromları: Prader Willi, Leprechanism, Rabson- Mendenhall sendromu, lipoatrofik diyabet, Down's sendromu, Laurence-Moon- Biedle sendromu, genellikle kromozom anomalileri ile birliktedir.
Sağlıksız ve dengesiz beslenme tarzında da vücut aşırı yağlanır. Genellikle fast food tarzı kızartma ağırlıklı besinlerin sıklıkla tüketilmesi hızlı kilo almaya teşvik eder. Porsiyon kontrolü olmadan tüketimde sağlıklı yiyecekler yer alsa bile fazlası yağ olarak depolandığından kilo artışına sebep olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
D vitamini yetersizliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra; kilo vermeyi güçleştiriyor, kilo almayı ise kolaylaştırıyor. Bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10'u besinler aracılığıyla sağlanabiliyor.
Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.
Yetişkinlerde Obezite Değerleri
Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obezite hastası olarak nitelendirilir. Fakat obezite de kendi içerisinde seviyelere ayrılır. 30-34.99 kg/m2 BKİ 1. derece obeziteye işaret eder, 35-39.99 kg/m2 Bki 2. derece obeziteyi, 40 kg/m2 ve üzeri BKİ ise 3. derece obeziteyi ifade eder.
Dr. Peter Arner ve arkadaşlarının Nature Medicine'de yayımladıkları sonuçlara göre yağ hücrelerindeki lipit döngüsü (yağların yakılma ve depolanma hızı) yaşlandıkça yavaşlıyor ve böylece daha kolay kilo alınıyor.
Hücre Metabolizması (Cell Metabolism) adlı tıp dergisinde Salı günü yayımlanan araştırmaya göre kronik stres yeni yağ hücrelerinin oluşmasına neden oluyor. Sürekli stresli olduğumuz zaman salgılanan glükokortikoid adlı hormon, belli tipte hücrelerin yağ hücresine dönüşmesine, bu da kilo almamıza yol açabiliyor.
Zayıf bir insan yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu göbek kısmında yağ birikmesine zemin hazırlar ve bunun sonucunda ortaya vücut yapısında orantısız görüntü meydana gelir.
İnsülin çok fazla salgılandığı için gıdaların yağ olarak depolanmasına neden olmaktadır. Bu durum da kilo artışına ya da kilo verememe gibi problemlere yol açar. Ayrıca giderek insülin salgılanmasının artması pankreası yorarak ciddi hastalıklara en başta da diyabete sebep olabilmektedir.
Tiroid hormonlarının az salgılanmasında, yani hipotiroidi durumunda ise istirahat sırasındaki enerji tüketimi azalır. Hipotiroidide enerji tüketiminde oluşan yüzde 7-8'lik değişiklik, yağ depolarında da değişikliğe neden olur ve kilo alımı meydana gelir.
Dolayısı ile bayanlar 40-50, erkekler ise özellikle 55 yaşından sonra kilo almaya meyilli hale gelebilmektedir.
25 yaşından sonra yeme alışkanlıkları ve hormonal dengeler değişiyor. Hareketsiz yaşam da buna eklenince metabolizma hızı doğal olarak yavaşlıyor ve vücut yağ oranı artıyor; kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor.
Menopoz dönemindeki hormonal dengesizlik ve metabolizma hızının düşmüş olması her halükarda kilo almaya elverişli bir beden durumu olarak karşımıza çıkar. Bel bölgesinde kalınlaşma ve artan kilo, kırklı yaşlardan itibaren menopoz, perimenopoz belirtisi olarak değerlendirilir.
Tabloya göre vücut kitle endeksi 5 veya daha düşük olan çocuklar normal kilonun altındadır. Çocuğun normal ağırlıkta olduğundan söz edilebilmesi için VKİ değerinin 5-85 arasında olması gerekir. Eğer hesaplamanın ardından çıkan sonuç 85-95 arasıysa çocuk kilolu, 95 ve üzeri ise obez kategorisine alınır.
Çünkü vücutta biriken fazla ödem insanların yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, onları daha kilolu gösteriyor.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor. Ödemi atmak için, vücutta su tutan besinlerin daha az tüketilmesi gerekiyor.
Üşütme ile karın şişliği, hazımsızlık ve gaz problemleri yaşanabiliyor. Dolasıyla tartıda gördüğünüz artılar "fazla kilo" değil. Gazdır o gaz, kilo olsa duramazsın. Karnabahar, brokoli, lahana dönemi kapıda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri