Aşırı Kıskançlık Hastalığı: Aşağılanma ve ebeveynlerin hatalı davranışları patolojik kıskançlığa neden olabiliyor. Patolojik, yani “hastalıklı” kıskançlığın (Othello Sendromu), normal sayılabilen seviyelerdeki kıskançlığın dışında takıntılı sayılabilecek ve aşırı boyutta yaşanan kıskançlık olduğunu söyleyebiliriz.
Othello sendromu belirtileri dendiğinde ilk akla aşırı kıskançlık gelse de aslında pek çok farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Othello sendromunda yaygın görülen belirtiler şöyle sıralanabilir: Aşırı Kıskançlık: Othello sendromu olan kişiler partnerlerine karşı aşırı ve mantık dışı kıskançlık duyguları yaşar.
Othello sendromu, kişinin hayatını önemli derecede etkileyebilen sanrılı bir rahatsızlıktır. Bu sendrom bazen sanrılı, patolojik veya hastalıklı kıskançlık olarak da adlandırılır. Othello sendromunda kişi mantıklı temellere dayanmayan düşüncelere sahip olur ve bu düşünceler zaman içerisinde paranoyaya dönüşebilir.
Kıskançlık, insan ilişkilerinde tipik bir deneyimdir. Genellikle güvensizlik, korku ve aidat duygusunun eksikliğinden kaynaklanır. Her türlü ilişki türünde (romantik, aile, iş ve sosyal) gözlemlenebilir. Bu duygu kontrol edilemediğinde ilişkilerde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
İlgili 33 soru bulundu
Kıskanmanın temel nedenleri arasında; öz güven eksikliği, başkalarını gözünde büyütme, kendini değersiz görme ya da kendi değerinin farkında olmama, kontrol etme arzusu, kendine güvenmeme, öfke, suçlama, yetersizlik gibi nedenler sayılabilir.
Kıskanç insan tanımında belirgin pek çok özellik bulunmaktadır. Özgüvensizlik, değersizlik hissi, ani agresyonlar bu kişilerde en sık görülen özelliklerdir. Ancak tam zıttı olacak şekilde; yüksek ego, Tanrı kompleksi ve sessizlik de kıskanç insanların kişilik özellikleri arasında yer alabilmektedir.
Kıskanç insanların sizden uzak durduklarını düşünebilirsiniz fakat bu her durumda geçerli olmayabilir. Aksine, bu tür insanlar sürekli etrafınızda dolanarak çevrenizde bulunmak isteyebilirler. Sizi kıskanan kişilere baktığınızda hızlı bir şekilde bakışlarını kaçırdıklarını fark etmeniz mümkündür.
Aşırı kıskançlık ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavi edilebilir. İlişkilerde çiftlerin birbirine güven duyması, iletişime açık olması ve empatiyi gündemde tutması kıskançlığı kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur. Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir.
Kıskançlık, içerisinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularını barındırır. Kişinin özgüveninde eksiklik olduğu zaman, kişi kendini yetersiz, değersiz ve önemsiz hissetmeye başlar. Sahip olduğu sevgiyi hak etmediğini, eşini kaybedeceğini düşünür ve endişelenir.
Buna göre aşırı derecede kıskanç bir kadın, depresyonun ve aşırı kaygının eşlik ettiği duygusal dalgalanmalar, ağlama nöbetleri, eşini sürekli kontrol etme gibi belirtiler yaşarken; erkekler daha fazla öfke patlaması, partnerini takip etme, fiziksel şiddete başvurma gibi belirtiler göstermektedir.
Eğer kıskançlık bir paranoya halini aldıysa, kıskanılan kişinin hayatını kısıtlamaya ve zorlaştırmaya başladıysa bir bozukluğu yansıtabilir. Böyle bir durumda kıskanan aşırı kontrole, güvenmemeye, itham etmeye, senaryolar yazmaya başlar.
Kıskançlık, “başkasının sahip olduğu imkânları çekememe” anlamına gelen hasetten farklı olup mânası ondan daha geniştir. Ayrıca ahlâkî bakımdan hasedin her türü kötü olarak değerlendirilirken kıskançlık mâkul ve ılımlı ölçüde tutulması şartıyla gerekli olan bir tepkidir.
Haset duygusu, bir şeyin başkasında olduğu görüldüğünde ortaya çıkan yıkıcı ve olumsuz bir duygudur. Kıskançlıkla yakından ilişkilidir ve hayatımızın belirli dönemlerinde ortaya çıkabilir. Haset, iki kişi arasında olurken kıskançlıkta üçüncü bir kişi ya da kavramın tehdidi söz konusudur.
Kıskançlık duygusuna sık sık öfke, değersizlik, mutsuzluk ve çaresizlik gibi duygular eşlik etmektedir. Bu nedenle kıskançlık, duygular ve tepkiler karmaşasıdır. Kıskançlığın, her bireyin hayatı boyunca yaşayabileceği, karmaşık bir duygu olduğunu söylemek mümkündür (Akça, 2014).
Haset iki kişi arasındaki ilişkide ortaya çıkar, kişinin kendine dair duyduğu eksiklikle ilişkilidir. Kişi başkasında olan ama kendinde olmadığını düşündüğünü, kendisi için ister; karşısındakini ondan mahrum bırakmak ister. Navaro, haseti “Onda var. Bende yok” şeklinde özetler.
1.1.
Günümüzde kıskançlık sözcüğüne eşdeğer olarak kullandığımız bu sözcüklerden biri Arapça kökene dayanan “haset” sözcüğüdür.
Kıskançlık, bireylerin terk edilme ve beğenilmeme korkusu ile yoğun hissettiği bir duygudur. Bir ilişkinin içerisinde partnerini sürekli olarak kıskanan birey, birlikte olduğu kişiyi kendisinden daha üstün yeteneklere sahip kişilere kaptıracaklarını düşünerek kendilerini tehdit edilmiş hissederler.
"Kıskanan aşık seviyordur" cümlesi çoğu zaman ilişkilerdeki sorunları örtbas etmek için kullanılsa da kişinin hayatını kısıtlamaya kadar giden kıskançlık, ilişkilerin bitmesine, cinayetlere kadar gidebilecek ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle kıskançlığı ne zaman tehlikeli bir boyut aldığını bilmek gerekir.
Taraflardan birinin bu tür aşırı kıskançlık içeren baskıcı tutum ve davranışları evlilik birliğini çekilmez kılabilir. Yargıtay, içtihatlarıyla ''aşırı kıskançlık'' ın duygusal şiddet oluşturan boşanma sebeplerinden olduğunu belirlenmiştir.
Haset, bir başkasının sahip olduğu ve bizde olmayan bir şey ya da özellik karşısında hissettiğimiz duygu iken; kıskançlık, bizim için önemli bir ilişkinin üçüncü bir kişinin varlığı sebebiyle tehdit altında olduğunu düşündüğümüzde ortaya çıkan duygudur.
Duygusal kıskançlık ise bir kişiye duygusal anlamda hislerden şüphelenildiği durumlarda ortaya çıkar. Evrimsel yaklaşıma göre kadınlar duygusal kıskançlığa karşı daha yoğun tepkiler verirken, erkekler ise cinsel kıskançlığa yönelik daha yoğun tepkiler vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri