İlk başlarda bir nazım türü olarak kabul edilen fabl, zamanla nesir yani düz yazı olarak da yazılmaya başlanmıştır.
Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.
(Oğuzkan, 1997) Latince hikâye anlamına gelen fabula sözcüğünden kaynağını alan fabl, ahlak öğretisi sunarak, kıssadan hisse türünde simgesel hikâyeler anlatılır. Kahramanı hayvanlar olan bu türde, teşhis ve intak sanatlarına bolca yer verilir. Bu tür eserlerde öğretici bir amaç güdülür.
Gelelim masal ve fabl arasındaki farklara... İlk olarak, fabllarda sadece hayvanlar ya da bitkiler yer alabiliyor. Fabllarda yer verilen hayvanlar ya da bitkiler tıpkı bir insan gibi konuşabiliyor. Ancak masallardaki kahramanlar genellikle insanlardır. Masallarda hayvanlar da yer alabilir ancak konuşamazlar.
Fabl ilk zamanlarda nazım türü ile yazılırken daha sonra düz yazı ile yazılmıştır. Fabl kelimesi söylenince akla gelen ilk isim La Fontaine olmaktadır. Burada belirlenen amaç küçüklere ahlak dersi vermektedir. İlk fabl örneği ise Harname'dir.
İlgili 36 soru bulundu
Fabllarda soyut kavramlar, somut olaylar yardımıyla anlatılır. İnsanların başından geçen her türlü olay fablın konusunu, iyi- lik-kötülük gibi çatışmalar olay Örgüsünü oluşturur.
Yazının giriş cümlesinde olduğu gibi tekerlemelerden oluşur. Aynı zamanda düz yazıdan ziyade şiir şeklinde yazılan manzum eserlere denilir. Masalların yazım amacı genellikle okuyucularına öğüt vermektir. Okuyucusunun eserden ders çıkarması, öğüt alması ve hayal gücünün gelişmesini sağlama amacı taşır.
Masal ile fabl türü; olağanüstülük, yer ve zamanın belirsizliği, eğitim amacı gütmesi, olay çevresinde gelişmesi bakımından birbirlerine oldukça benzeyen iki türdür. Bu iki türü birbirinden ayıran en önemli özellik masalların nesir (düzyazı) şeklinde kaleme alınmadır.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
Kelile ve Dimne, Sanskritçe orijinal adı Pança-Tantra (Beş İlke) olan, fabl tarzında hikâyeler barındıran kitabın Abdullah İbn Al Mukaffa tarafından çevrilmiş Arapça'daki adıdır.
Martı, ABDli yazar Richard Bach'ın yazdığı, ilk kez 1970'te yayınlanan uzun öykü ya da roman. Fabl türündedir.
Fabılın dört ögesi vardır: kişiler, olay, zaman, yer.
Bu fabl türünün belirgin bir özelliğidir. Fabl türünde eserler vermiş pek çok ünlü yazar vardır. Dünyaca ünlü fabl yazarlarından birisi de La Fontaine, Ezop, Beydeba'dır. Ezop'un Milattan Önce 300'lü yıllarda yaşadığı ve eserler verdiği düşünüldüğünde fabl türünün ne kadar eskiye dayandığı anlaşılır.
Fabl; İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıklara kişilere insan özelliği verilerek, başlarından geçen olayları anlatan yazı türüdür. Fabllar genellikle ders verici niteliğindedir. Örnek; “Biri baba, biri oğlu iki papağan Kral sofrasından geçiniyorlarmış.”
Fabl, küçük öykü olarak da bilinen bir yazıdır. Hayvanlar ya da bitkilerle anlatılan fabl yazılarında hayattan alınmış olan küçük kesitler olur. Fabllarda olayla dayalı bir anlatım olur ve daha çok çocuk edebiyatında yer alır. Fablda örneklendirmeler ile kötü davranışlardan caydırma olması gerekir.
XIII. yüzyılda yaşamış Mevlânâ'nın Mesnevi'sinde fabl özelliği taşıyan parçalara rastlanmaktadır. Gülşehri'nin XIV. yüzyılda Farsçadan çevirdiği Mantiku't Tayr adlı eser, fabl özelliği göstermektedir.
Bu edebî ürünlerin birisi de anlatma esasına bağlı, itibarî/kurmaca metinler olan fabllardır ve fabllar sözlü gelenekte nakledildiği gibi daha çok yazılı edebiyat ürünleridir.
Daha çok manzum şeklinde yazılan insan dışındaki varlıklar arasında geçen hayali olayların anlatıldığı hikâyelere fabl denir. İnsanlar arasında gerçekleşen olaylar alegorik bir şekilde hayvanlar arasında geçmiş gibi anlatılır. Böylelikle soyut konuların somutlaştırılması sağlanmış olur.
Fabl Özellikleri Nelerdir? 1- Fabllar genellikle 1 ya da 2 sayfadan oluşan çok kısa metinlerden oluşur. 2- Fablların kökeni Antik Çağa uzandığı için sözlü edebiyatın bir türü kabul edilirler. 3- Bu tür eserlerde en çok kullanılan söz sanatları intak ve teşhis sanatıdır.
Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
1 - [ ] Fabl türünde olay tekerlemelerle başlar. 2 - [ ] Fabllarda hikayeden bir ders çıkarmak gerekir. 3 - [ ] Fabllar sadece düz yazı şeklinde olurlar. 4 - [ ] Kişileştirme ve konuşturma sanatları bulunur. 5 - [ ] Kahramanları insanlar ve hayvanlardır.
Masal, gerçekleşmesi imkansız olan, olağanüstü olay, kahraman ve durumlara yer veren anlatı türüdür. Masallarda yer ve zaman her daim belirsizliğini korurken sürekli geçmiş zaman dili ile hareket edilir. Özellikle hedef kitlesi çocuklar olduğu için eğitici ve güldürücü özellikleri de bulunmaktadır.
Tamamen hayal ürünü olan, bilinmeyen bir yer ve zamanda geçen, dinleyicileri inandırmak iddiası bulunmayan nesirle söylenen kısa anlatı türüdür. Değişik bölgelerimizde, metel, matal, metelok, mesel, mesele, misal v.b. olarak adlandırılır.
Masallarda belli başlı kalıplar kullanılır. Örneğin her masal ''bir varmış bir yokmuş'' şeklinde başlar. Bunun dışında tüm cümleler -mış'lı geçmiş zaman kipiyle yazılır. Masallarda veciz sözlerden ve tekerlemelerden faydalanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri