Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar.
Hatay'ın Samandağ ilçesi, her zaman sıcak her zaman misafirperver. Yaklaşık 120 bin nüfusu olan bu ilçede yaşayanların çoğu Alevi. Birçokları kendini, aynı mezhepten olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 'akrabası' olarak görüyor.
"Nusayri" olarak da adlandırılan Arap Alevileri, ağırlıklı olarak Suriye'nin Akdeniz kıyı şeridindeki Lazkiye, Tartus şehirleriyle Türkiye'nin Hatay, Adana ve Mersin illerinde yaşıyor.
Hatay, Adana, Mersin gibi illerde yaşayan Arapların büyük bir kısmı Nusayri Alevisidir ama bu illerde Sünni Araplar da yaşamaktadır.
Sivas Alevîleri
Sivas, Türkiye'nin en çok Alevî köyü bulunan ilidir. Sivas Alevîler'nin önemli bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Dede: Adıyaman Alevileri Selçuklular döneminde Babai isyanlarından bu yana yaşamlarını Adıyaman'da sürdürmektedirler. Adıyaman (Hısn-ı Mansur)yöresi Alevilerin önemli yerle- şim yerlerinden biridir.
[6]Bu araştırmanın iddiasının aksine Hakkari, Van, Bitlis illerinde hiçbir alevi yerleşiminin bulunmadığı gibi Alevi nüfus barındıran diğer vilayetlerin (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) iki katından fazla alevi yerleşim yeri Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde bulunmaktadır.
Dinî Çeşitlilik
Hatay'da bulunan Sünnilerin çoğu Hanefi mezhebine bağlıdır. Kendilerini Arap Alevileri (Nusayri) olarak tanımlayan Aleviler ise bölgenin çok kültürlülüğünün etkisinde kalmış olacak ki dinî ritüellerinde diğer dinlerin etkisi görünmektedir (Türk, 2010: 138-147).
Dinî ve mezhepsel olarak ise Nusayri (Arap Alevisi) başta olmak üzere Sünnî, Hristiyan Ortodoks, Hristiyan Katolikler ve Gregoryenler gibi çeşitli inanç grupları bulunmaktadır. Samandağ'daki Arapların büyük bir kısmı mezhepsel olarak Nusayridir.
nusayriler arap halkındandır. arapça'yı yalnızca ibadetlerinde değil günlük yaşamları sırasında da kullanırlar. türkiye'de yoğun olarak hatay bölgesinde yaşayan nusayriler, diğer etnik gruplara göre, daha izole ve daha gizli bir örgütlenmeye sahiptirler. halk arasında “fellah” ve “arap uşağı” olarak tanınırlar.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Öz: Ülkemizin Akdeniz sahillerinde varlıklarını uzun yıllardır sürdüren Nusayriler/Arap Alevileri kendilerine has dini, etnik, sosyal ve kültürel farklılıkları olan bir gruptur. Son dönemlerde gruba ilişkin yaklaşımlarda bu grubun Alevi üst kimliğinde tanımlanması görülmektedir.
Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar. Doğancı (II. Dünya Savaşı sırasında Baniyas).
26 Kasım 1968 tarihinde Adana'nın Yüreğir ilçesindeki Yamaçlı Mahallesi'nde doğmuştur. Dokuz kardeşin sekizincisi olan Haluk Levent, ailesinin Nusayri olduğunu fakat Arap olmadıklarını ifade etmektedir. ilköğretimi, Sabancı ilkokulunda Okulunda okudu. Adana Atatürk Lisesinden mezun oldu.
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Hatay yöresine mensup olan Aleviler, çoğunlukla Antakya, Samandağ, Harbiye, Ar- mutlu, Adana, Tarsus, Mersin olmak üzere Akdeniz bölgesinde yaşamaktadır.
1200'le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri'nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936'da Atatürk vermiştir.
Hatay'da çoğunluk Müslüman olmakla birlikte ortalama %20 Hristiyan ve %10 Musevi bulunmaktadır. Bu %30'luk bir rakam sosyal anlamda kesinlikle azımsanamayacak bir kitledir. Hatay'da din ve inanış bu yönüyle oldukça çeşitlilik göstermektedir.
Khristos (mesih) olarak adlandırılan İsa'ya inananlara, ilk olarak Antakya'da Hristiyan (Χριστιανός, Khristianos) denmeye başlanmıştır. Hristiyan sözcüğü ise "Mesih'in yandaşı" ve "Mesih'e bağlı" anlamlarına gelir.
Hatay farklı inançlara ve dillere sahip çeşitli toplulukların yaşadığı bir yerdir. Bu topluluklar içinde Hıristiyanlar, Nusayriler, Ermeniler ve Sünni Araplar yer almakta olup Türkçe dışında yaygın olarak konuşulan dil Arapça'dır.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
Alevi yerleşimlerinin en yoğun biçimde yaşadığı bölgeler ise; ilk olarak İç Anadolu bölgesi olmak üzere, ikinci Doğu Anadolu bölgesi ve üçüncünün ise Akdeniz bölgesi olduğu söylenebilir. “Araştırmanın ilginç bulgularından biri, Alevi olduğunu söyleyenlerin sayısının %5.7 gibi düşük bir oranda olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri