Takıntılı sevgi hastalığının tek bir nedeni yoktur ve bağlanma bozuklukları, sınırda (borderline) kişilik bozukluğu, takıntılı kıskançlık, sanrılı kıskançlık, erotomani ve takıntı-zorlantı bozukluğu gibi başka birtakım ruhsal bozukluklara eşlik eden bir durum olarak ortaya çıkabilir.
"Aldığınız gıda ya da maruz kaldığınız gaz zehirlenmesi gibi olmasa da fazla sevgi de kişileri zehirleyebiliyor." Bu tespit, Üsküdar Üniversitesi'nden Uzman Klinik Psikoloğu Zehra Erol'a ait.
Toksik ilişki nedir ya da toxic ilişki ne demek son zamanlarda genellikle karşımıza çıkan bir kavramdır. İlişkiler bazen bizi olumlu yönde etkilerken bazen ise zarar vermektedir. Bize zarar veren ilişkilere toksik ilişki denmektedir.
Aşkın bir bağımlılık olup olmadığı hakkında konuşmaya başlamadan önce aşkı tanımlayalım; Literatürde, 'bir kimseye ya da bir şeye karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusu ve iki ayrı cinsin birbirine karşı hissettikleri bedensel ve ruhsal güçlü duygu, sevgi ilişkisi' olarak tanımlanır.
İlişkide anlaşılmadığını hissetmek, saygısızlık, aldatmalar, tercihleri küçümseme, karşı tarafı kontrol edici davranışlar, birbirine destek olmama, duyguları bastırmak zorunda kalmak birçok özellik toksik ilişkilerin dinamiklerindendir.
İlgili 21 soru bulundu
İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır.
Sevgi, olduğu gibi kabul etmeyi, onun gereksinimlerini-isteklerini anlamayı, bunları karşılamak için sorumluluk duymayı, ona ilgi göstermeyi, ona bağlanmayı, düşüncelerine ve duygularına saygı duymayı kapsar. Sevgi, sevilen kişide anlaşıldığı, benimsendiği, önemsendiği duygusu yaratır, değerlilik duygusu verir.
"Allah için sevmek ve Allah için buğz etmek." İşte gerçek olan budur aslında. Her adımımızda Allah'ın rızasını gözetirsek, o zaman Allah'a olan sevgimizi ispatlamış oluruz. Ayet-i kerimede de bildirildiği gibi tercihimiz her durumda ve her koşulda bu yönde olmalıdır.
Sevgi emek ister, sevgi sabır ister, sevgi bilgi ister, sevgi özgürlüktür, şefkattir, yapıcıdır, birleştiricidir, anlayıştır, saygıdır, seven insan şöyle yapmalı, seven insan böyle yapmalı, aramalı, sormalı, ilgilenmeli, kıskanmalı, tamamlamalı, aynı şeylerden zevk almalı. Sevginin hiç bir tanımı yoktur.
Biyolojik ve evrimsel bakış açısı kadar, popüler kültür de aşkın bir ömrü olduğunu ve bitmeye mahkum olduğunu söylüyor. Oysa sevgi ve aşk bitmek zorunda değil. Sevgi, bağlılık ve tatminin olduğu ilişkilerde aşk zamanla azalacağına, tersine artıyor.
Uzun süreli ilişkilerde zaman içinde sevgi bitebilir. Bu nedenle sevginin bitip bitmediğini anlamanın bazı yollarından söz açmak istiyoruz. Uzun süreli ilişkide sevgi bittiyse bazı davranış şekilleri bunu ortaya koyacaktır. Birisi her zaman etrafınızdaysa, hayal kırıklıklarınızı onlara yönlendirebilirsiniz.
Kibir narsizmin, narsistik kişiliğin göstergesidir. Kibir, büyüklenme, böbürlenme olmadan da insanın kendini sevmesi mümkündür.
Aşk madde bağımlılığı gibi olabilir.
Basit bir duygudan tehlikeli bir uyuşturucuya ve bir çeşit bağımlılığa dönüşebilir. Burada kişi aşık olduğu insanı tekrar tekrar aramak veya düşünmek zorundadır. Örneğin aşık olduğu kişi tarafından sürekli hakarete uğrayan ancak vazgeçemeyen kişilere sık rastlarız.
Sevgi belli temel öğeler ile ortaya çıkar. Bunlar; ilgi, sorumluluk, saygı ve empatik anlamadır. İlgiyi en güzel annenin çocuğuna olan ilgisinde görebiliriz. Sorumluluk ise saygı ile birlikte olduğunda tam anlamını taşır, yoksa müdahaleye girebilir.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Hoşlanmadan anlaşılan şey, tarafların algılamalarındaki benzerliktir. İnsan hoşlandığı kişi hakkında olumlu değerlendirmelerde bulunur ve hoşlanan iki insan arasında karşılıklı güven sözkonusudur. Sevgi ise şemsiye bir tanımdır. Hoşlanmayı da içinde barındırmakla birlikte sevginin karakteristik özelliği bağlılıktır.
Çoğu kişi o dönemde gerçek aşkı olduğunu ve onunla evleneceğini düşünmüştür. Elbette istisnalar var ancak bilime göre gerçek aşk bizi 27 ila 35 yaş aralığında buluyor.
CİSED Genel Başkanı Dr. Cem Keçe, “İlişkilerde bağlılık, bir kişiye özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık göstermek demektir; bağımlılık ise başka bir kişiye, muhtaç olmak, özgür ve özerk olmamak demektir.” dedi.
Bu tür bir bağımlılık, bireyin bir anda başka birine, o kişinin duygusal olarak uygunluğunu gözetmeksizin bağlanmasını içerir. Karakteristik olarak, aşk bağımlıları düşük öz-saygıdan muzdariptir ve doğası gereği başkasına bağımlıdır. Aşk bağımlılığı gizlice takip etmek (stalking) gibi durumlara yol açabilir.
Narsist kişilik bozukluğu, yalnızca kendi isteklerini önemseme ve hayranlık duyulma ihtiyacı yanı sıra empati eksikliği, kibirli olma ve ayrıcalık bekleme gibi karakteristik özellikler gösteren kişilik bozukluğudur.
Günümüzde “Narsisizm” kelimesi, popüler kültürde kendini beğenmiş insanlar için kullanılıyor olabilir.
Narsizm. Narsist sözcüğünün kökeni Yunan mitolojisine kadar uzanır. Mitolojide bu hikaye özetle şöyle anlatılır… 'Narcissus', kendisini o kadar çok beğenmektedir ki bir gün bir su birikintisindeki yansımasına bakarken kendisine olan hayranlığından eriyerek yok olur.
Yani aynı anda iki kişiye âşık olmak aşk duygusunun doğası gereği olası değildir, aynı anda birden çok kişiye duyulan şey sevgidir. Aşk ve sevgi iç içe geçmiş duygular olmaları nedeniyle çoğunlukla aynı anlama geldikleri düşünülür oysa aşk ve sevgi arasında siyah ve beyaz arasındaki kadar net bir ayrım vardır.
İlişkilerde aşk önemli bir faktördür ancak ilişkiler sadece aşk üzerine kurulu değildir. İlişkilerde saygı, güven, sadakat, anlayış gibi birçok farklı unsura da ihtiyaç vardır. Bu nedenle, aşkın bitmesi durumunda bile, eğer diğer unsurlar ilişkide devam ediyorsa, ilişki devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri