Gece tırnak kesilmesinin ise bilinen bir sakıncası bulunmamaktadır. Tamamen batıl inanç olduğu söylenebilir. Tırnakları düzenli olarak kesmek hem sağlık açısından hem de görünüm açısında oldukça önemli sayılmaktadır. Tırnakların düzenli bir şekilde kesilmesi, sağlık açısından da oldukça önemli olarak bilinmektedir.
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Kimilerine göre batıl inanç olduğu da belirtiliyor. Gece tırnak kesmenin ömrü kısaltacağı inancı hakimdir. Kişinin ömrünün gece kesilen tırnak ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Gece tırnak kesilmesinin ise bilinen bir sakıncası bulunmamaktadır.
Tırnak kesme günleri PAZARTESİ-PERŞMEBE-CUMA GÜNLERİDİR. CUMA VE PERŞEMBE SÜNNETTİR.Diğer günler kesilmemelidir.
Şaman adetlerinde de geceleri tırnak kesilmezmiş. Sebebi ise o dönemde tırnak parçalarıyla büyüler yapılırmış ve gece tırnak kesildiğinde yere düşürüp kaybedilebilirmiş. Büyü yapılmasını engellemek için de geceleri tırnak kesilmezmiş.
İlgili 24 soru bulundu
Gece tırnak kesmek uğursuzluk getirir. Kesilen tırnak parçaları gelişigüzel atılmaz. Ocakta yakılır ve “Dünyada kül, Ahrette gül” denir. Parmak çıtlatmak, şeytanlara tespih çektirmek sayılır.
Kesilen tırnaklar gelişi güzel bir şekilde bırakılmamalı, uygun bir şekilde ortadan kaldırılmalı, yok edilmelidir. Bu nedenle tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Tırnak kesmek için genel olarak gündüz saatleri tercih edilmektedir. Ancak günümüzde geceleri de aydınlatma imkanı bulunduğu için gece tırnak kesilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Sünnet Adabına Göre Tırnak Kesimi Nasıl Olmalıdır? Sünnet adabına göre tırnak kesmenin belirli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Cünüp kimse gusletmedikçe (cünüpken) tıraş olmamalı, tırnak kesmemeli, bedeninden herhangi bir parçanın ayrılmasına sebep olmamalıdır.
Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür.
Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap ...
Bu açıdan kesilen tırnakları gömmek menduptur. Bununla beraber tırnakları yakmak veya toplayıp bir şeye sararak çöpe atmak da caizdir.
Bu bilgiler ışığında, Cumartesi günleri tırnak kesmenin hem dini hem de sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı anlaşılmaktadır.
Tırnak yemek, bu nedenle de sağlığa zararlı bir alışkanlıktır. El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir. Ayak tırnaklarının yarım ay biçiminde kesilmesi tırnak batmalarına neden olabilir.
Regl Döneminde Kıl ve Tüy Almak Zararlı mı? Regl döneminde kıl ve tüy almanın bir zararı bulunmamaktadır.
Cünüp olup da henüz gusletmeden önce âdet görmeye başlayan bir kadının hemen gusletmesi şart değildir, guslü âdetinin bitimine kadar geciktirebilir (Haddad, el-Cevhera, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusül abdesti alması uygun olur.
🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır.
Söz konusu sol el tırnak olduğu vakit ise, serçe parmaktan başlamak suretiyle başparmağı doğru sırasıyla gider. Ayak tırnağı kesimi açısından ise herhangi bir sıralama bulunmaz. İsteğe bağlı olarak sağ ve sol ayaktan başlamak suretiyle tırnak kesimi yapılabilir.
ÇARŞAMBA GÜNÜ TIRNAK KESİLİR Mİ? Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Çarşamba öğle namazına hazırlık bağlamında tırnakların Çarşamba günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir.
Tırnakların kısa ve aralarının da temiz olması gerekir. Güzellik niyetiyle, temiz tutulsa da tırnak uzatmak yanlıştır, sünnete aykırıdır. Tırnak kesmek sadece, Hac veya Umre ihramı süresince yasaktır. Bunun dışında her zaman kesilebilir.
İnsan hürmete layık bir varlık olduğu için ondan ayrılan parçalarında hürmeten gömülmesi veya yakılması uygundur. Tuvalet gibi kirli yerlere atılması adaba uygun değildir. Ancak dökülen veya kesilen saçlar tuvalete atılırsa da günah değildir.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
Efdal olan, tırnakların haftada bir kesilmesidir. Onbeş güne kadar bırakmasında da bir mahzur yoktur. Kırk günü aşması ise, harama yakın (tahrîmen) mekruhtur. Ama tırnakları çok uzayıp,sınırı aşmayacaksa, bekleyip cuma günü kesmek (özellikle camiye gidecek erkekler için) müstehaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri