Stres Faktörü: Beynin hipotalamus bölgesi adet dönemini düzenler. Stres dönemi esnasında yaşanan durumlar beyni etkiler ve adet gecikmesine sebebiyet verir.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Bu sorunun zaman içinde kendiliğinden geçme ihtimalinin olabileceğini belirterek şunları anlattı: “Strese bağlı adet düzensizlikleri stres ortadan kalktığında, kendiliğinden düzelebilir. Hızlı kilo alıp vermeler, aşırı egzersize bağlı adet düzensizlikleri de kendiliğinden düzelebilir.
Vücudun strese verdiği tepkiye bağlı olarak üretilen kortizol kadınlarda adet gecikmesi yaşanmasına sebebiyet verir. Meydana gelen adet gecikmesi kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği gibi genellikle birkaç gün sürer ancak stres seviyesi yüksekse bu durum daha da uzun periyotlara yayılabilir.
İlk âdet kanamasının başladığı dönem olan ergenlik ile menopoz dönemleri haricinde âdet kanamasının 7 günden daha fazla gecikmesi normal kabul edilmez. Âdet gecikmesi, her 28 günde bir âdet gören kişi için 36 gün boyunca âdet görmemesi durumudur.
İlgili 37 soru bulundu
Gebelik dışında, adet döneminin 7 gün ve daha fazla gecikmesi, dikkate alınması gereken önemli bir problemin belirtisi olabilir. Dolayısıyla 3 gün adet gecikmesi normal kabul edilirken 15 gün adet gecikmesi gebelik haricinde anormal bir durum olarak kabul edilir.
Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür. Kişiler ergenlik çağlarında ya da menopoz dönemlerinde normal karşılanabilecek düzensizlikler yaşanabilir, ancak bu aksaklıkların normal olup olmadığı da yaptırılan düzenli muayenelerde hekim kararıyla verilmelidir.
Yaşanan stres seviyesi de adet döngüsüne etki edebiliyor. Dolayısıyla kahve adeti etkiler mi, sorusuna evet yanıtını verebiliriz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vajinal enfeksiyonlar, enfeksiyon nedeniyle vajinada ve çevresindeki dokularda oluşan inflamasyon nedeniyle adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir. Bu durum adet düzensizliğine neden olabilir ve bazı kadınlarda adet kanamasının azalmasına veya gecikmesine yol açabilir.
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.
Gebelik gerçekleşmezse östrojen salımı azalır ve kan düzeyindeki progesteron düzeyi artar. Böylece olası gebelik için kalınlaşan rahim içi duvarı, pul pul dökülerek incelmeye başlar. Rahim içi dokunun bir miktar kanla birlikte vücut dışına atılmasıyla regl ya da diğer bir deyişle âdet kanaması gerçekleşir.
Hamilelikte ilk belirtiler en erken gebeliğin 4-5. haftalarında görülmeye başlar. Bu da adet gecikmesi yaşandıktan sonraki zamana denk gelir. Çoğu anne adayı gebelik belirtilerini daha geç hisseder. İlk hamilelik belirtileri en net şekilde, gebeliğin özellikle 2. ayından itibaren gebeliğin 6-7 haftalarında hissedilir.
Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Sağlıklı kadınlarda normal âdet döngüsü, son kanamanın başlama tarihinden itibaren 28 gündür. Bununla birlikte 21-40 gün arası da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur. Kanamaların bu döngü dışında görülmesi ise âdet gecikmesi olarak adlandırılır.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Regl olmak için en çok tercih edilen yöntemlerin başında iğneler, adet söktürücü haplar ve doğum kontrol hapları gelir. İçeriğinde progesteron hormonu bulunan haplar sıkça kullanılan ilaçlar arasındadır. Adet söktürücü ilaçların ve doğum kontrol haplarının farklı kullanım prosedürleri bulunur.
Adet olmak için, adet söktürücü haplar veya iğneler kullanılabilir. Mutlaka doktor kontrolünde ve jinekolojik muayene sonrası kullanılmaları gerekir. Bunlardan en yoğun kullanılanı pregesteron hormonu içeren ilaçlardır. Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri