Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir. Birçok ülkelerde aşçılık mesleği öğrenmek için aşçılık okulu, aşçılık fakültesi, aşçılık akademileri bulunmakdadır.
Aşçılık Bölümü, Turizm Meslek Yüksekokullarında veya Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokullarında bulunan ön lisans eğitimleridir.
Gastronomi ve mutfak sanatları 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Aşçılık ise 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. İki bölümün ders içerikleri hemen hemen aynıdır. Aşçılık bölümü gastronomi bölümünün bir özeti şeklindedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır.
İlgili 37 soru bulundu
Bu bölümden mezun olanlara ''mutfak şefi'' ve ''aşçı'' denir.
Aşçılık (myo) mezunları bir çok alanda çalışabilirler. Bölümü bitiren adaylar aşçı unvanına sahip olurlar. Kısacası aşçılık bölümünden mezun olan öğrenciler, aşçı olmuş sayılmaktadır.
Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Mutfak içerisinde bulunan hemen hemen her süreci yönetmekle yükümlü olan şefler; yiyecek ve içecek temininden sofra düzenine kadar tüm aşamalarda söz sahibidir. Restoran, gemi, hastane, kafe gibi çeşitli kurumlarda çalışabilirler. 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olunarak 'şef' ünvanı kazanılır.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır. "Şef" kelimesi, bir mutfağın yöneticisi olan chef de cuisine (Fransızca telaffuz: [ʃɛf.də.kɥi.zin]), teriminden türetilmiştir.
Admin. Aşçı başına verilen isimdir. Mutfak şefi de denilebilir.
Üniversite Sayısı: Aşçılık bölümü toplam 97 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Asıl adının "Yusuf Bin İzzeddin" olduğu bilinen Mevlevi aşçısına, olağanüstü özelliklerinden ötürü ateşle oynayan anlamına gelen "Ateşbaz" adı verilmiş. Vefatının ardından Selçuklu mimarisiyle inşa edilen türbede metfun bulunan Ateşbaz Veli'ye, Türkiye'nin birçok yerinden ziyaretçi geliyor.
7) Şef kadrosuna atanabilmek için aşağıdaki şartlar aranır; - En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, - Başkanlıkta memur, ambar memuru, santral memuru, sekreter, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve şoför unvanlarında en az üç yıl çalışmış olmak kaydıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak, - ...
Yiyecek ve içecek işletmeciliği bölümü bir lisans programdır. Bölümün amacı; otel, lokanta, restoran ve pastane gibi yerlerde çalışacak nitelikli ve donanımlı personel yetiştirmektir. Ayrıca işletmelerin yönetim kısımlarında yer alacak bireyleri sektöre kazandırmaktır.
Aşçılık bölümü mezunu kişiler aşçı olurlar. Yemekler hakkında derin bilgilere sahip olurlar. Gastronomi bölümü gibi 4 yıl değil de 2 yıllık bir eğitim verilmektedir. 2 yıllık üniversiteler arasında en çok tercih edilen bölümlerden birisidir. Bu bölümden mezun olan kişiler devlet ve özel kurumlarda iş yapabilirler.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Aşçıbaşı, en temel tanımıyla; besinleri çeşitli teknikler kullanarak yenebilir veya içilebilir hâle getiren kişilere denir. Diğer yandan her zaman en çok aranan çalışan gruplarından biri olan aşçıların da sorumlusu konumundadırlar.
Aşçılık Hangi Puan Türü İle Öğrenci Alıyor? Aşçılık bölümü TYT puan grubu ile öğrenci almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri