Hanefi meshebine göre namazda rukudan kalkarken söylenen '' Rabbena ve Lekel Hamd'' sünnettir. Bunu söyleyen kişiler sünneti yerine getirmiş olurken, söylemeyenler ise bu sevaptan mahrum kalmış olur. Rabbena ve Lekel Hamd ne demek ve ne zaman söylenir sorusu da birçok kişi tarafından araştırılır.
Rükûdan kalkarken "Semi'Allahü limen hamideh" demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen "Rabbenâ lekel-hamd" der ve dik durulur ve "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.
Hanbeli ve Şafilere göre, namaz kıldıranın, cemaatin ve tek başına kılanın "Rabbenâ lekel hamd" demesi sünnettir.
Rükudan kalkılırken “Semi'allahu limen hamideh” dedikten sonra, “Rabbena leke'l-hamd” denir ki bu sözünde Türkçe meali “Hamd, Allah içindir.” anlamı gelir.
Namaz kılan kişi rükudan kalkarken "semiallahü limen hamideh" der ve devamında şunları söyler:"Rabbena leke'l-hamd". Semiallahü limen hamideh anlam itibariyle " Allah, kendisine hamd edenleri işitir" denildikten sonra devamında Rabbena leke'l-hamd denilerek yani "Hamd, Rabbimiz içindir" ifadesi söylenir.
İlgili 31 soru bulundu
Semiallahü limen hamideh yanlış okumak namazı bozar mı? Cevap. Namaz bozulmaz. Ayn harfini elif gibi okumak bazı kıraatlerde vardır.
Ayakta sırasıyla; a) Besmele, b) Fatiha sûresi, c) Kur'an'dan başka bir sûre daha okunur. Birinci rek'atte olduğu gibi "Allahü Ekber" diyerek rükûa varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-azim" denilir. "Semiallâhü limen hamideh" diyerek ayağa kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir.
Kavme; namazda rükûdan kalkarken, secdeye gitmeden önce iyice doğrulmak ve en az “Sübhânellah” diyecek kadar ayakta durmak; celse ise namazda iki secde arasında oturup en az “Sübhânellah” diyecek kadar beklemektir. Celse ve kavme Hanefîlerde bir görüşe göre sünnet, tercih edilen görüşe göre ise vaciptir.
İsra Suresi Tefsir (Kur'an Yolu)
Şafii mezhebine göre, muktedi (imama uyan cemaat) da imam gibi, “semiallahu limen hamideh” dedikten sonra “Rabbena leke'l-hamd” duasını da okur. Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, söz konusu iki şekil de caizdir. Yani okumak da okumamak da namaza bir zarar vermez, namaz geçerlidir.
Namaz kılınırken okunan bazı sure ve dualar bulunur. Rabbena Duası bunlardan birisidir. Rabbena Atina ve Rabbenağfirli dualarını namaz sonunda okumak ise sünnettir. Okunuşu ve ezberlemesi oldukça kolay olan Rabbena Duası namazlarda son oturuşta okunur.
Secdede Allah'ı tâzim amacıyla en az üç defa “sübhâne rabbiye'l-a'lâ” demek çoğunluğa göre sünnet, Hanbelîler'e göre ise bunu bir kere söylemek farz, üç kere söylemek sünnettir.
Yani bu kitaplarda da, Allahümme ile başlayan yazılıdır, fakat meşhur olanı yani (Rabbena lekel-hamd) şeklinde olanı söylemek daha uygundur. İlmahal'de ve İslam Ahlakı kitabında da, (Rabbena lekel-hamd) denileceği bildiriliyor.
Farz namazlarda Arapça olarak, Kur'an'da ve hadislerde geçen duaları okuyabilirsiniz. Namazların sonunda okuduğunuz 'Rabbena' duaları veya Kur'an'da ve hadislerde olan diğer dualar secde de de okunabilir.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
Namaz esnasında Rüku'ya geçildiği zaman söylenmesi gereken bazı sözler vardır. Bu sözlerden birisi ''Sübhane Rabbiyel-azim'' sözüdür. Bu söz eğildiği zaman 3 kere söylenir. Diğer bir söz ise '' Semiallahü Limen Hamideh'' sözüdür.
Perşembe günü okunacak dilek duası;
Allahümme rabbena lekel hamdü küllüh.Ve lekel mülkü küllüh.Ve bi yedikel hayru küllüh.Ve ileyke yerciul emru küllüh.Ve ala niyetühu ve sirruh.
MANASI: "Ey Allah'ım, sana hamd olsun, senden başka ilah yoktur. Sen benim Rabbimsin, ben de senin kulunum. Ve ben sana halis olarak iman ettim.
ALLAH emaneti sahiplerine vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. ALLAH size ne güzel öğüt veriyor. ALLAH İşitendir, Görendir. Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor.
Kadınların rükûa yakın bir durumda eğilmesi yeterlidir. Kıyamdan rükû haline geçerken “Allāhüekber” denilmesi âlimlerin çoğunluğuna göre sünnettir. Şâfiî ve Hanbelî mezheplerinde bu esnada namaza başlangıç tekbirinde olduğu gibi elleri kaldırmak da sünnet kabul edilmiştir.
Sübhane Rabbiyel Azim Kaç Defa Söylenir ve Anlamı
Sübhane rabbiyel azim tesbihatı, namazın rüku bölümünde tekrar edilmektedir. Buna göre, namazda her rükuda 3 kez sübhane rabbiyel azim denilmektedir. Yani, 2 rekatlık bir namazda en az 6 kez sübhane rabbiyel azim duası tekrar edilmektedir.
Ergenlik çağına ulaşmış bir kadının, mahremi olmayan erkeklerin yanında olduğu gibi namaz kılarken de vücudunun dinen örtülmesi gereken yerlerinin tamamını örtmesi gerekir. Baş da örtülmesi gereken yerlerdendir.
Sözlükte “işittirmek” mânasındaki tesmî', fıkıh terimi olarak namazda rükûdan doğrulurken “semiallahü li-men hamideh” (Allah hamdedenin hamdini kabul eder) cümlesini söylemeyi ifade eder.
Yalnız kılmış olan veyâ imâmla kılan kimse, selâmın akabinde, (Allahümme entesselâmü ve minkes-selâmü tebârekte yâ zel-celâli vel-ikrâm) demek. Bundan sonra, üç kerre (Estagfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyelkayyûme ve etûbüileyh) demek. Buna (İstigfâr düâsı) denir.
- Rükuda subhane rabbiyel azim duasında azim yerine kerim demek namazı bozar mı? - Bazılarına göre azimi keskin söylemek namazı bozar diyor, riske atmamak için kerim denebilir mi? Bununla birlikte, rüku ve secdelerdeki tesbihatlarda (bilmeden ve kasıtsız olarak) meydana gelen harf, hareke vb. hatalar namazı bozmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri