Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Saç derisinin fazla yağlanması aynı zamanda kepek ve saç dökülmesi gibi diğer sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle uygun bir saç bakımı rutini uygulamak çok önemlidir. Doğru şampuan, tarak seçimi ve kurutma makinesi gibi yüksek ısılı işlemleri daha az uygulayarak yağlanmayı azaltabilirsiniz.
Yağlı saç derisi, saç dökülmesine katkıda bulunur. Saç derisinde aşırı miktarda yağ kir, kepek ve ürün birikmesi sonucunda gözenekler tıkanır ve yeni saçların uzamasını engeller.
Peki, saç yağlanması zararlı mı? Bu sorunun cevabına gelecek olursak, aşırı yağlanma ve saçları yağlı bırakmak maalesef bazı sorunlara yol açabilir. Bunlardan en önemlisi ise saç dökülmeleridir. Ayrıca yağlanma saç diplerinde kepeklenme ve pul pul dökülmelere de yol açabilir.
Yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenilmesi saç yağlanmasına sebep olur. Saçlara sık sık dokunulması da bir diğer sebeptir. Saçların çok sıcak suyla yıkanması da saç yağlanmasına sebep olur. Gün içerisinde yaşanılan stres, saç yağlanmasına neden olan faktörlerdendir.
İlgili 40 soru bulundu
Yağlı saçlar, yağ üretiminin dengeye kavuşturulması için haftada 2-3 kez yıkanmalıdır.
Ancak saç dökülmesine karşı kullanabileceğiniz bazı yağlar da var; çay ağacı yağı, biberiye yağı, lavanta yağı, çörekotu yağı, hindistan cevizi yağı, soğan yağı, jojoba yağı ve zeytinyağı.
Kremli şampuan ya da haricen saç kremi kullanmak, saçınızın olduğundan da çabuk yağlanması sonucunu doğurur. Son olarak zengin içeriğe sahip saç peeling ürünleri ile haftada bir ya da iki kez yapacağınız uygulamalar, saçlarınızın derinlemesine temizlenmesine ve yağ sorunundan kurtulmanıza büyük oranda yardımcı olur.
Bioxcin, Babe, Organicum, Vichy bu kategorinin en çok tercih edilen markaları arasında yer alır. Bu markalar çabuk yağlanan saçlar için şampuan seçeneklerini, özel olarak formüle etmektedir.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Yağlı Saç Yıkamadan Nasıl Temizlenir? Yağlı saçlar yıkanmadan da temizlenebilir. Bu durumda, kuru şampuanlar yağlı saçlara anlık bir çözüm sunar. Kuru şampuanlar, saç derisindeki fazla yağı emerek saçları temizler ve taze bir görünüm kazandırır.
Sürekli Aynı Şampuanı Kullanmak Doğru mu? Sürekli aynı şampuanın kullanılması, saç ve baş derisi için olumsuz olabilir. Zamanla saç, o şampuanın etkisine alışabilir ve istenen sonucu vermeyebilir.
Stres, iklim, sağlıksız beslenme ve ergenlik ya da gebelik gibi dönemlerdeki hormonal değişiklikler sebum salgısının artmasına ve yağlı saçlara sebep olabilir. Bazı saç tipleriyse yağlanmaya diğerlerine göre daha yatkın olabilir. Saçlarınızın yağlanmasına sebep olan birçok farklı faktör vardır.
Aşırı yağ salgısı olan saçlar bir günde, hatta birkaç saatte yağlanabilir. Ama kesinlikle saçlar günde bir den fazla yıkanmamalı, hatta yıkama sıklığı gün aşıya çekilmeye çalışılmalıdır.
ILIK SU İLE YIKAMAK
Eğer saçlarınız yağlıysa yıkanırken suyun sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Çünkü sıcak su kullanmak saç diplerinizin daha çok yağlanmasına sebep olabilirsiniz. Bu sebeple sebum dengesini korumak için yağlı saçları ılık su kullanarak yıkamak gerekir.
Saç derisindeki yağın kaynağı, deri altında bulunan yağ bezlerinin salgıladığı sebum. Bu yağ aslında saçlı derinin pH seviyesini düzenlemek ve cildi bakteri ve mikroplardan korumak adına oldukça önemli. Sebum, saç derisini nemlendiriyor ve derinin savunma sistemini destekliyor.
Çay ağacı, lavanta, dulavrat otu ve ozon yağları saç köklerinizi besleyerek dökülmeleri engeller. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler; yumurta, yoğurt, çilek ve lavanta maskeleri olarak sıralanabilir. Yumurta, limon suyu, süt ve zeytinyağını karıştırarak maske elde edebilirsiniz.
Saç bakımı konusunda yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de saçların her gün yıkanmasıdır. Bu şekilde saçın kendini yenilemesine imkân tanımamak, saçın kendi yağıyla beslenmesini engellediği için saça zarar verir.
Saç bakım sirkesi çeşitleri kafa derisini doğal bir biçimde temizler ve kafa derinizin gün boyunca ferah kalmasını sağlayarak yağlanmayı asgari düzeye indirir. Gün içerisinde çevresel ve biyolojik faktörler dolayısıyla kirlenen saçlarınızın sönmesini engeller ve parlaklığını korur.
Kükürtlü sabun yağlı saçların yağ dengesini sağlamada işe yarar.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Ortalama 2 hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
D Vitamini: Güneş ışınlarından deri yoluyla alınan ve sentezlenen temel vitamindir. Kapalı alanda uzun saatler çalışan ve güneşin az olduğu bölgelerde yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini eksikliğinde saç dökülmesi ortaya çıkabilir. D vitamini, saçı besleyen vitaminler arasındadır.
Saç Kaç Kere Şampuanlanır? Genelde bir kere şampuanlama yeterli olabilir. Ancak, saçta yoğun bir kirlilik ya da ürün birikimi varsa, iki kere şampuanlamak daha temiz bir sonuç verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri