Hindistana özgü bir siyah çay ve baharat karışımıdır. Genel olarak çok beğenilen çok özel bir çaydır.
Masala çayının faydaları arasında yorgunluğa iyi gelmesi ve vücudu canlandırması sayılabilir. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı da fayda sağlar. İçeriğindeki zencefil ve karanfil gibi baharatlar sonucu sindirim sistemini rahatlatır. Kolesterolü dengeler ve kalbe iyi gelir.
Masala çayının içerisinde bulunan baharat ve bitki çeşitleri; kabuk tarçın, kakule, karanfil, tane karabiber, anason, zencefil ve siyah çay. Her biri birbirinden faydalı olan bu baharatlar masala çayına farklı bir aroma katıyor. Hintliler masala çayını hazırlarken manda sütü kullanıyorlar.
ingl. çin/endonezya ve hindistan bölgesinden gelen çayların harmanlanmış hali için kullanılan isimdir.
Assam Çayı Nasıl Demlenir? Assam nedir ve nasıl demlenmelidir gibi sorulara cevap vermek için öncelikle 100 derece sıcaklıktaki suda demlemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Yaklaşık olarak 250 ml suya 2 çay kaşığı assam atmanız yeterli olacaktır. 4-5 dakika demlenmesi önerilen çaya dilerseniz süt de ilave edebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Hindistan'ın kuzeyindeki Assam bölgesinde yetiştirilen Assam çayı, Hindistan'da en çok tüketilen çayların başında gelir.
Kuzey Hindistan'ın Assam bölgesinde yetişen bu özel çayın, bulunduğu iklim koşulları nedeniyle benzersiz bir tadı ve aroması vardır. Hindistan'da Darjeeling ile birlikte en çok bilinen çaylardan biri olan Assam, kuvvetli tadı sebebiyle siyah çaylar arasında özel bir yere sahiptir.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
Beyaz seylan çayı hem fiyat hem de kalite olarak yeşil ve siyah seylan çayından daha iyidir. “En iyi seylan çayı hangisi?” sorusuna verilebilecek en doğru cevap beyaz seylan çayıdır.
Masala Çayı Zayıflatır Mı? Bitki çayları tek başına zayıflatıcı özellikler göstermez. Yapılan diyetlere ve sportif aktivitelere ek olarak kullanıldıklarında destek ürün olarak fayda sağlar. Masala çayı da bu özelliktedir.
Kaynayan suyun içerisine toz haline getirdiğiniz baharatları, karabiber tanelerini, zencefili, anason ve siyah çayı ekleyin. Bir dört beş dakika daha kaynattıktan sonra içerisine 2 bardak sütü yavaş yavaş ilave edin. İsteğe bağlı bal ya da şekeri de ekleyerek iyice karıştırın ve kısık ateşte demlenmeye bırakın.
Baharatlar açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip masala çayı, öncelikle güçlü bir antioksidan kaynağı olarak biliniyor. Kalp ve beyin sağlığını destekliyor, serbest radikallere karşı vücut direncini artırmaya ve kan şekerini dengelemeye yardım ediyor. Masala çayı, siyah çayla yapıldığı için kafein de içeriyor.
Tüm dünyada 'masala chai' olarak bilinen bu karışımın içeriği genellikle tarçın, kakule, karanfil, karabiber, zencefil gibi yoğun tadı ve aroması olan baharatlar kullanılarak yapılır. Hint çayı ya da sütlü içeriğinden dolayı 'chai latte' olarak da bilinmektedir.
Hindistan'da “çay” anlamına gelen “chai”nin en sık tüketilen şekli olan Chai Masala, bu bölgede yetiştirilen çayların çeşitli baharatlar ile karıştırılmasıyla elde edilen çok özel bir karışımdır.
Kokusu ve görüntüsü itibarıyla geleneksel lezzetlerimizden biri olan salep ile benzerlik taşıyan Chai Tea Latte'nin vücut sağlığına birçok faydası olduğu biliniyor. Bunların başında soğuk algınlığını önlemeye ve boğaz ağrılarını gidermeye yardımcı olma özellikleri geliyor.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur. İmparator, işte bu keşifle birlikte çayın büyüsüne kapılır ve yine efsaneye göre yedi yıl boyunca o bölgede kalarak sürekli çay içer.
Tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi Alman mutfağında da kahvaltıda çay veya kahve gibi sıcak içeceklere yer verme alışkanlığı var. Ancak Almanlar çoğunlukla kahveyi tercih ediyor.
Türkiye'de çay üretimi
Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır.
Çay bitkisi çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik verim yaşı 50 yıldır, 100 yıl yaşabilmektedir. 1881 yılında Ogust Kunntz ismindeki botanikçi çayı Camellia sinensis olarak isimlendiriyor ve bu ismin sonuna parantez içinde (L) (OK) harflerini koymak sureti ile bu ismin Linaus ve O.Kuntze'e ait olduğunu işaretliyor.
Karışık olmayan bitki çaylarını çocuk, yetişkin ya da yaşlıların günde 2 fincan tüketebileceğini belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse “Kantaron, enginar, hindiba, karabaş, civanperçemi gibi çaylar içerdikleri farklı etken maddeleri ile ilaç etkileşimlerine sebep ...
Genelde Seylan çayı olarak da biliniyor. Hindistan'ın güneyinde yer alan bir ülke olan Sri Lanka'dan gelen Rize çayına göre daha koyu renkli, daha keskin bir aroması olan bir kaçak çay. Kaçak çay denildiği zaman özellikle Güneydoğu halkının rağmet ettiğini görüyoruz. Keskin bir tadı ve aroması var, daha acı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri