Kaç ay sonra meyveyi alırım diyenlere üzücü bir haberimiz var. Avokado bitkisi aylar içinde değil yıllar içinde meyve vermeye başlar. Bugün ektiğiniz bir avokado çekirdeği yıllar içinde size ve ailenize şahitlik edecek, yaklaşık 3 yıl sonra meyvelerini oluşturmaya başlayacaktır.
Fuerte çeşidine tozlayıcı olarak Zutano, Hass, Rincon, Bacon, Jalna, Topa Topa çeşitleri kullanılabilir. 4-5 yılda meyve vermeye başlar. 12-15 yaşlarında en yüksek verim alınır. Dekara 800-1500kg verim alınabilir.
Evde avokado bitkisi yetiştirmenin anahtarı, sağlıklı bir kök ve yine doğru olarak filizlenmesini sağlamaktan ibarettir. Meyve vermeyecek, ancak sevimli ve yeni bir ev bitkisine sahip olacaksınız.
Avokadolar değişik yöntemlerle çoğaltılabilir. En çok kullanılan ticari üretim yöntemi aşı ile çoğaltmadır. Ülkemizde avokadoların aşı ile çoğaltılmasında anaç olarak soğuğa, kirecin neden olduğu kloroza ve bazı hastalıklara daha dayanıklı oldukları için Meksika soyu çöğürleri tercih edilir.
Avokado, iyi drenajlı ve nemli bir toprakta yetiştirilmelidir. Genellikle ilkbahar aylarında dikilen avokado ağacının meyve vermesi 5 ile 13 yıl arasında olmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Bugün ektiğiniz bir avokado çekirdeği yıllar içinde size ve ailenize şahitlik edecek, yaklaşık 3 yıl sonra meyvelerini oluşturmaya başlayacaktır. Evde yetiştirilen avokado meyve verir mi? Evet, verir; ama sabırla bakıma devam edenler ancak bu meyveye ulaşabilir.
Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Sürekli nemli kalmalıdır ama bunu da abartmamak gerekir.
Meyveler Kasım – Ocak arasında olgunlaşır. -5°C kadar dayanabilen B tipi bir avokadodur. Yapraklarında anason kokusu mevcuttur. 4) FUERTE: Bu da ailemin favorisi, en lezzetli çeşitlerden biridir. İsmi İspanyolca güçlü kelimesinden gelir.
Avokado yetiştirmek için, meyvenin içinde yer alan çekirdeğe ihtiyacınız olacaktır. Çekirdeğin taze olmasına dikkat etmek gerekir. Ilıman iklim bu meyvenin yetiştirilmesinde uygun olacaktır. Bu sebeple avokado bitkisi soğuk kış şartlarında yetişmesi zordur.
Ekerken çekirdeği tamamen toprakla kapatmamaya özen gösterin. Çekirdeğin üst kısmı toprağın yaklaşık 2-3 santimetre üzerinde kalacak şekilde ekim işleminizi tamamlayın. Bu bitki nemli toprağı sevdiğinden toprağın kurumasına izin vermeden sık sık ama çok da olmayacak şekilde sulama işleminize devam edin.
Avokado yetiştiriciliğinde en yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir.
Avokado Ağacı Ne Zaman Çiçek Açar? Aşılı bir avokado ağacının meyve vermesi fidanı dikildikten sonra 3 yıl içerisinde olmaktadır.Avokado fidanı çiçeklerini çeşide göre şubat mart ayları içerisinde açmaktadır.
3 YILDA MEYVE VERİYOR, TEK MASRAFI SU
3'üncü yılda bir miktar meyve veren ağaç, 7-8 yaşına geldiğinde maksimum verim seviyesine çıkıyor. 8 yıl sonra bir ağaçtan ortalama 500 meyve alınıyor. 600-700 meyve veren ağaçlar da olabiliyor.
Çekirdekten çimlenen avokado hiç bir zaman aslına benzemez. Daha doğrusu meyvenin avokado olma ve olmama olasılığı da vardır.Olmama olasılığından gidersek çekirdek avokado olabilir ama farklı bir avokakdo çiçeği farklı bir meyve ile tozlandıysa örneğin portakal ortaya avokado portakal melezi bir bitki çıkacaktır.
Büyüme süresince fidanlar 7-10 gün arayla sulanır. Kuru ve sıcak rüzgarların estiği yaz günlerinde, sulama aralığı daha da kısaltılabilir.
Dönüme 40 adet avokado ağacı ekimi yapılıyor ve 3 yıl sonra meyve veriyor. İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
Avokado Yetiştiriciliği
Avokado, soğuğa duyarlı bir meyvedir. Bu sebeple dünya genelinde tropikal, subtropikal ve Akdeniz iklimlerinin hakim olduğu 5 kıtada yaklaşık 50 ülkede yetiştiriliyor. Günümüzde avokado üretiminin yüzde 80'i Meksika, Şili, Peru, Dominik Cumhuriyeti, Kenya ve Güney Afrika'da yapılıyor.
Avokado fidanları genellikle yarı gölge ortamlarda yetiştirilirler. Bu sebeple güneş yakmalarına karışı korunmalıdır. Kış mevsimlerinde ise kırağıya ve soğuğa karşı korunmalıdır. Genç avokado ağaçlarının gelişmesini engelleyen yabancı otların temizlenmesi gerekmektedir.
Ilıman iklim özelliğine sahip bol yağışlı sulanabilir arazilere dikildiğinde hızlı gelişim gösteren Avokado fidanlarının yetiştiriciliği oldukça kolay olup kaliteli meyve oluştururlar. Avokado fidanlarının en önemli özelliklerinden biri de yaprak dökmeyen bir yapısı olup her dem yeşil kalırlar.
Örneğin, Hass cinsi bir ağaçtan aldığınız tohumu ektiğinizde tohumdan çıkan fide Hass cinsi olmayabilir. Ayrıca, tohumdan ekilen avokadoların çiçek açması ve meyve üretmesinin 5 ila 13 yıl arasında bir süre alabileceğini ve tek bir avokado ağacı ile tozlaşma gerçekleştirmenin çok zor olacağını unutmayın.
Şoklama sırasında kararmayı önlemek için hava geçirmeyen poşetler kullanılması ve yağ oranı az cinslerin seçilmesi tavsiye edilmektedir. Şoklanan ürünün depolama süresi şartlara göre 1 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.
Avokado bitkisi saksıda yetişir mi? Avokado çekirdeği bir karış kadar filizlendiğinde artık saksımıza dikebiliriz. Altı delikli orta boy bir saksıya çekirdeğini de içine alacak şekilde yerleştirin, toprakla kapatın ve bolca sulayın. Unutmamalısınız ki Avokado bitkisi susuzluğa dayanıklı bir tür değil.
Avokado yetiştiriciliği oldukça karlı ve çok kolay yapılan bir yetiştiricilik çeşididir. Avokado yetiştiriciliği için devlet desteği veriliyor. Profesyonel bir şekilde avokado yetiştiriciliği ile uğraşanlar devletin meyve bahçeleri için verdiği hibe desteğinden yararlanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri