Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre %50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
Sertifikalı tüm ceviz fidanları doğru şartlarda ekilip bakımı yapıldığında ilk yıldan sonra meyve verir. Tam verimli ürün ise 7 yılın sonunda alınmaktadır. Ancak bu bilgiler 2 yaş fidanlar için geçerlidir.
ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç Page 2 2 alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır. beklenmektedir. faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir.
Ceviz Ağacının Ceviz Verimi
Ortalama olarak ceviz ağacı 8-10 sene sonra ceviz üretmeye başlar. Bununla birlikte, ceviz ağaçlarının 5-7 sene içinde yaklaşık 7-10 kg ceviz üretmeye başladığı durumlarda vardır. Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır.
İlgili 31 soru bulundu
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür.
Ceviz çiçekleri bir cinslidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı sürgünde, ancak aynı ağaç üzerinde bulunmaktadır. Erkek çiçekler iki yıllık dallarda, dişi çiçekler aynı yılın sürgünlerinde bulunur. Tozlanma rüzgarla olmaktadır.
Chandler ceviz ağacı gelişim süresini tamamladığı 5.yılından itibaren 20 kilo meyve vermeye başlamaktadır. Yarı bodur gelişen 6-7 yaşındaki chandler ceviz fidanı 25 kilo meyve vermeye artarak devam etmektedir.
Ceviz ağacı çok su istemeyen bir ağaç türüdür. İlk aylarda düzenli olarak sulanması tercih edilebilir. Bunun dışında rutin aralıklarla özel olarak sulanması gerekmez. Bahçede yetiştiği için genellikle mevsimlik yağışlar, ağacın meyve vermek için gereksinim duyduğu suyu karşılayabilir.
Ceviz ağacı derin kumlu, süzek, sulamaya uygun ve organik madde açısından zengin topraklarda yetişen bir bitkidir. Tolere edebileceği pH değeri 5 ila 8 arasındadır, ancak ticari bahçelerde çoğu yetiştirici pH değerini hemen 6,5'a sabitlemek için kireç uygular (sertifikalı bir tarım uzmanına danışın).
5 DÖNÜM ARAZİ İÇİN ORTALAMA GELİR
150 ağaç ortalama 1500 kilo meyve verir. Cevizin kilosu ortalama 20 tl. 1500 kilo x 20 tl = 30 000 tl gelir elde edilir.
Ceviz ağacı gelişimi orta hızda olup gelişimine katkı sağlamak için gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre uygulama şekli ve dönemleri şu şekildedir: dikim yapılır iken en az 200 gr tabandan leonardit içerikli organik gübre fidan çukuruna koyulup üstüne fidanı yerleştirip toprak ile kapatılıp karıştırılmalıdır.
Bunlara ilaveten dumanlama veya sisleme, ısıtma ve yağmurlama uygulamaları da dondan korunmak için yapılabilecek faaliyetlerdendir. Isıtma için arazide testere talaşı, araba lastiği, linyit kömürü veya kullanılmış motor yağları yakılabilir.
Dolayısıyla çoğaltılan bitkilerin genetik yapısı aşılanan anaca (çöğüre) aktarılmış olur ve aynı genleri taşırlar. Bu da standart, aynı özellikteki ağaçları elde etmeyi sağlar. Bu yüzden almış olduğunuz aşılı ceviz fidanı için ikinci bir aşıya gerek yoktur.
9 - Ceviz ağaçlarının toprak seçiciliği olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek, süzek, çakıllı-alüvyonlu topraklarda daha iyi gelişir.
Meyve tomurcuğu ne kadar fazla ise haliyle o kadar çok meyve üretimi gerçekleşecektir. Bu çiçek tomurcuğunun oluşumunda iyi besleme ve sonucunda gelişme kuvveti ile ışıklanma miktarı fazla olursa çiçek miktarı da fazla olacaktır. Işıklanmanın fazla olması için iyi bir budama işlemi şarttır.
Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Su isteği fazla olan türlerin sıralamasını yapacak olursak, sırasıyla erik, elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, badem ve vişne dir. Görüldüğü gibi ceviz bu sıralamanın içerisine dahil edilmemiştir.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Ceviz 1 Kilo (Kg) Fiyatı 2023
Ceviz kilo fiyatı 2023 yılında 136₺'dir. Ceviz türüne göre fiyatlar değişmektedir. Ceviz içi fiyatları kilo bazında 269₺'dir. Kırık ceviz fiyatları kilo (kg) bazında 266₺'dir.
10×7 metre dikim aralığı 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir.
10 dönümlük ceviz bahçesi getirisin bakacak olursak da, 6. yılda 14,000 TL ile başlayan yıllık getiri 12. yılın sonlarına doğru 200,000 TL civarlarına gelir.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
Ceviz ağacında erkek ve dişi olmak üzere iki farklı çiçek bulunur. Bu çiçekler birbirlerinden farklı zamanlarda olgunlaşabilmektedir. Buna bağlı olarak; erkek ve dişi çiçekleri aynı zamanlarda olgunlaşan ya da biri diğerinden daha önce olgunlaşan çeşitleri de vardır.
Ceviz ağacının erkek ve dişi çiçekleri vardır. Polen rüzgârla erkek çiçeklerden dişi çiçeklere aktarılır. Tüm ceviz çeşitleri kendi kendine döllenir, yani polenler erkek kısımlardan aynı ağacın dişi kısımlarına gidebilir ve bu prosedürün gerçekleşmesi ile ağaç ceviz üretebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri