kapsam dahilinde olmak üzere eksik gün nedenlerine “25- Diğer Belge / Kanun Türlerinden Gün Tamamlama” koduyla yeni bir eksik gün nedeni ilave edilmiştir. Yabancı sigortalı çalışanlar için bazı belge türlerine ilişkin olmak üzere eksik gün kontrolü yapılabilmesi imkanı sistemden kaldırılmıştır.
SGK Çıkış Kodu 25 Nedir? Bu Kod “İşçi Tarafından İşverenin Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Aykırı Davranışı Nedeni İle Fesih” tanımlanmıştır. İş sözleşmesi işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı sebepler nedeniyle işçi tarafından sonlandırılıyor ise çıkış kodu bu kod seçilecektir.
12-Birden Fazla: Yine, Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olduğu halde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, o ay içerisinde, kısa çalışmayla beraber, devamsızlık, istirahat vb. eksik gün nedenleri de varsa bildirimler bu kod üzerinden yapılacaktır.
15- Devamsızlık
Devamsızlık sebebi ile 30 günden az çalışanlar için kullanılan eksik gün kodudur.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALAN SİGORTALILARA AİT EKSİK GÜN KODLARI: İşyerinde kısa çalışma ödeneği alan sigortalı bulunması halinde, bu sigortalıların eksik gün nedeni SGK' ya “18 Kısa çalışma ödeneği” olarak bildiriliyordu.
İlgili 18 soru bulundu
Ücretsiz İzine Çıkarılan Çalışanlara Yönelik Eksik Gün Kodu Olarak “28 Pandemi Ücretsiz İzin” Kodu Sisteme Tanımlanmıştır.
Şayet, ayda 30 günden az SGK'ya bildiriliyorsanız, eksik gün sebebi kod 7 olarak yani puantajlı çalışma olarak bildirilirse 30 günden eksik kalan süreler için GSS primi ödemekten kurtulursunuz.
Notlar: 28, 29 Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md) eksik gün nedenleri 2020/04 dönemi öncesi seçileme. Covid-19 Nakdi Ücret Desteği Eksik Gün Nedeni.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam (06 kodlu) seçilip 20 günden fazla hizmet bildirilmesine çalışıldığında “Eksik gün nedeni olarak “6-Kısmi İstihdam” seçilenler için 20 günde fazla hizmet bildirilemez.” şeklinde uyarı verilmektedir.
6663 sayılı kanunla yürürlüğe giren yarım çalışma ödeneği ve yarım çalışma izni ile ilgili bildirilmesi gereken eksik gün kodu 23 ve 24 olarak belirlenmiştir.
7 Puantaj kayıtları: Tam süreli istihdam edilen sigortalılardan bazı iş günlerinde çalışmayan veya çalıştırılmayan sigortalılar bu kodlar bildirilir. Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları ile ispat edilir. Her zaman düzenlenebilir nitelikte olan belgedir.
“07-Puantaj Kayıtları” Eksik Gün Nedeninin 0 Gün ve 0 Kazançlı Bildirimler İçin Seçilememesi. Bilindiği üzere, ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların eksik çalışma nedenleri aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kaydedilmektedir.
E-Devlet hizmetlerinden biri olan SGK dökümünde, işe giriş ve çıkış tarihlerimiz, ne kadar prim ödendiğine dair bilgiler yer almaktadır.
22- Diğer nedenler: İşçinin çıkış nedeni bu kod listesinde hiçbir kategoriye uymuyorsa, bu kod seçilmelidir. Bu durumda işçi işsizlik maaşına hak kazanamayacaktır.
Kod 46- 4857/25-II-E İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. Kod 47- 4857/25-II-F İşçinin, iş yerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
Yani, 22 numaralı kod diğer kodların aksine belli bir işten çıkarma nedeni belirtmemektedir. Bu sebeple, 22 numaralı kod ile işten çıkarılan çalışanlar; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ya da işsizlik maaşı gibi hiçbir haktan yararlanamamaktadırlar.
İşverenin sigorta primlerini ödememesi dediğimiz zaman eksik ödenmesini de kastediyoruz. Yani ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu ceza söz konusu olur. Buna göre; eksik bildirimin yapıldığı her ay için işverene asgari ücretin 2 katı kadar idari para cezası uygulanmaktadır.
Kısmi süreli (Part-Time) çalışma, bir işçinin hizmet akdine dayalı olarak, 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki haftalık iş süresi olan 45 saatten az çalışmayı ifade etmektedir. Kısmi süreli (part-time) çalışanların da normal çalışanlar gibi sigortalı olması gerekmektedir.
4a uzun vade hizmetiniz bulunmamaktadır hatası
Bu ifade, işverenin çalışanın sigortalı olarak kaydedilmediğini veya sigorta primlerinin ödenmediğini belirtir. Bu durumda, çalışanların sosyal güvenlik haklarından yeterince yararlanamayabilirler.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilenlerden hizmet akdine istinaden çalışmayanlar için 13 nolu belge türü seçilecektir.
Eksik gün kavramı, bir ay içerisinde bir çalışanın kaç gün eksik prim günü olduğunu gösterir. Eksik gün bildirimi, işverenler tarafından işçinin 30 günden az çalışması durumunda bağlı olunan SGK'ya bir evrak ile yapılır. Bu bildirim her ay eksik gün bildirim formu ve eksik gün nedenini gösteren belge ile yapılır.
SGK İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Halkla İlişkiler Servisi-1-509.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.
4/b Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanlar ile Köy ve Mahalle Muhtarları Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri